CHP’li Bulut: Tasarruf tedbirleri yerel basına son darbeyi vurdu

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yayınladığı 'Ben hariç hepiniz tasarruf edin' genelgesi can çekişen yerel basına son darbeyi vurdu. Pandemide destekten yoksun bırakılan, ilan alamayan, tedbir ve kısıtlamalar nedeniyle abone ve reklam gelirlerinde düşüşler yaşayan yerel gazeteler, kamu kurum ve kuruluşlarının gazete alımının yasaklanmasıyla bir kez daha zor durumda kaldı” dedi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yayınladığı ‘Ben hariç hepiniz tasarruf edin’ genelgesi can çekişen yerel basına son darbeyi vurdu. Pandemide destekten yoksun bırakılan, ilan alamayan, tedbir ve kısıtlamalar nedeniyle abone ve reklam gelirlerinde düşüşler yaşayan yerel gazeteler, kamu kurum ve kuruluşlarının gazete alımının yasaklanmasıyla bir kez daha zor durumda kaldı” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Kamuda Tasarruf Tedbirleri Genelgesi, Resmî Gazete’de yayımlandı. Genelgede, “Kamu kurum ve kuruluşlarının basını izlemeyle ilgili birimleri ve kütüphane dokümantasyon merkezleri hariç hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak, görev alanıyla ilgili olmayan alanlara abone olunmayacak. Ayrıca idari faaliyetlerini tanıtmaya yönelik, rapor, kitap, dergi, bülten ve benzeri yayınlar basılmayacak” denildi.

“BEN HARİÇ HEPİNİZ TASARRUF EDİN”

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, “Ben hariç hepiniz tasarruf edin genelgesi” diye tarif ettiği genelgenin yerel basına vurulan son darbe olduğunu söyledi.

Yerel basının demokrasinin ve demokrasinin güçlendirilmesinin en önemli unsuru olduğunu kaydeden Bulut, bölgenin sesi, gözü ve kulağı durumunda olan, toplumun haber alma özgürlüğüne önemli katkı sağlayan yerel basının bu genelgeyle ağır bir yara aldığını kaydetti.

“YEREL GAZETELER DESTEK BEKLERKEN HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI”

Vergi ve SGK borçlarını, çalışanlarının maaşlarını ödeyemez duruma gelen gazetelerin Basın İlan Kurumu’ndan aldıkları ilan ücretinde azalma olduğunu, döviz kurunda yaşanan artışın yerel basının belini büktüğünü kaydeden Bulut, ekonomik krizde çareyi sayfa sayısını, çalışan sayısını azaltmakta bulan yerel gazetelerin, pandemi sürecinde özellikle tedbir ve kısıtlamalar nedeniyle kazançlarının önemli bir kalemini oluşturan abone ve reklam gelirlerinde ciddi düşüşler yaşadığını bildirdi. Bulut, ekonomik kriz ortamında yerel gazetelerin iktidardan destek beklerken, yayınlanan genelgeyle hayal kırıklığına uğradığını belirtti.

“BİR TL’LİK GAZETEYLE TASARRUF EDİLMEZ”

CHP’li Bulut, “Günlük ve haftalık gazetelerin gelir kalemlerinden birisi olan gazete aboneliklerin iptal etmek ve genelge kapsamına almak kabul edilemez. Kamuya bir TL, 2 TL’lik gazete almakla bütçe zarar görmez. Bütçe bürokratlara 5-10 ballı maaş vermekten, uçan saraya, yazlık ve kışlık saraylara milyarlarca TL harcamaktan, kamudaki makam aracı saltanatından, bütçenin yandaşlara akıtılmasından, har vurup harman savuran, su gibi para harcayan Saray’ın örtülü ödeneğinden zarar görür. Tasarruf yapılacaksa buralardan başlanmalıdır” dedi.

“SARAY, İTİBARDAN TASARRUF ETMEDİ”

Erdoğan’ın yayınladığı genelgede tedbirlerden Saray’ı muaf tutarak yine itibardan tasarruf etmediğini kaydeden Bulut, yerel televizyon, gazete ve radyoların yayın hayatlarını sürdürmesi, basın özgürlüğü ve çok sesli bir basın için iktidarı yerel basına destek vermeye çağırdı.

CHP’li Bulut: Tasarruf tedbirleri yerel basına son darbeyi vurdu

Yorumlar kapalı.