Akın’ın açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:

VATANDAŞIN PARASINI FÜTURSUZCA HARCIYORLAR

İktidar yanlış, plansız, programsız enerji politikaları ile vatandaşın parasını fütursuzca harcıyor. Enerjide dışa bağımlılığımız 18 yılda yüzde 66’lardan yüzde 77’lere çıktı. Bu artış devam ediyor.

YÜZDE 30’LARA VARAN POTANSİYEL

Ak Parti hükümetinin Türkiye’nin potansiyelini görmezden geldiği açık. Enerji tasarrufu ki enerji tasarrufu haftasındayız. Enerji tasarrufu en ucuz, en çevreci, cari açık yaratmayan bir enerji kaynağıdır. Enerji verimliliğinde yaptığımız çalışmalar neredeyse yüzde 30’lara varan enerji potansiyelimiz olduğunu ortaya koyuyor. Bu enerji kaynaklı cari açığın bu oranda ortadan kaldırılması demektir.

ENERJİ HEDEFLERİ 10 YIL SAPMIŞ

Ak Parti’nin enerji verimliliği karnesi maalesef çok zayıf. 2007’de Enerji Verimliliği Kanunu çıkaran Ak Parti hükümeti, bugün çıkıp halkımıza 2033 yılı için enerjide tasarruf edeceğiz sözü veriyor. Neden 2033 sözü veriliyor? 2023 hedefleri tutmadığı için.  Bu gösteriyor ki Ak Parti’nin enerji hedefleri 10 yıl sapmış durumda. 10 yıl Türkiye’ye zaman kaybettirmişler. 

VERİMLİLİK PROJELERİNİ KİM ENGELLEDİ

18 yıldır ülkeyi yöneten Ak Parti neden cari açığın en büyük kalemi olan enerji ithalatını azaltamadı, verimlilik projelerini kim engelledi? Yol, köprü, tünel gibi büyük kazançlarla yandaşlara verdiğiniz, enerji projelerinin sahipleri mi engelledi? Yoksa elektriğin her bir Kw/saat’ini 12.35 sent fiyatla 15 yıl satın alma garantisi verdiğiniz ve bu 3 kat pahalı elektrik bedelini de milletimizin sırtına yüklediğiniz nükleer santral lobileri mi engelledi?

https://www.youtube.com/watch?v=JLuqhBPepN0

18 YILDA HEDEFİ NEDEN TUTTURAMADINIZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı tweet atıyor: “Türkiye’nin enerjisini 18 yılda 3’e katladık.” Birtakım verileri katladıkları doğru.  Son 5 yılda vatandaşın elektrik ve doğalgaz faturasını 2 katına çıkardılar. Sayın Cumhurbaşkanı 2 yıl önce başlattığımız Enerji Verimliliği Eylem Planı ile 24 milyon ton petrole eşdeğer bir tasarruf sağlamayı hedefliyoruz diyor. 18 yıldır iktidardasınız. Neden bu hedefi tutturamadınız?

TEMİZ VE UCUZ ENERJİ İNSAN HAKKIDIR

Vatandaşımıza daha fazla fatura ödeterek, plansız üretimin maliyetini vatandaşa tahsil ettiriyor ve elde ettiğiniz geliri de yandaşlarınıza aktarıyorsunuz. Bu anlayışla enerji politikaları yürütülemez. Enerji politikaları yerli ve milli olmak zorundadır. Enerjiye temiz ve ucuz ulaşabilmek tabii bir insan hakkıdır. Halkına temiz ve ucuz enerji sağlamak da iktidarın en baş görevi olmalıdır.

PLANLARIMIZ, PROGRAMLARIMIZ HAZIR

Enerji verimliliği enerjide bir dönüşüm politikasıdır ve bu Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında olacaktır. Bütün planlarımız, programlarımız hazır. Vatandaşa olumlu yansıyacak şekilde sanayide, ticarette, ulaşımda, tarımda altyapıyı da kapsayacak enerji verimliliği politikalarını biz hayata geçireceğiz. Yenilenebilir enerji kooperatifleri kurarak halkın enerjide söz sahibi olmasını sağlayacağız.