CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba CHP Genel Merkezi’nde temizlik işçisi kadınlarla bir araya geldi. Ağbaba, pandemi döneminde temizlik işçileri kadınlarına 1 liralık yardım dahi yapılmadığını, kadınların sigortasız güvencesiz çalıştırıldığını söyledi. Temizlik işçisi Çiğdem Akkaya, “Biz vileda değiliz. Ben sigortam olsun istiyorum. İki çocuğumu annesiz bırakmak istemiyorum. Yüksek binalarda temizlik yapıyorum. Düştüğümde ne diyecekler. Bana çay içmeye geldi, sigara içerken düştü mü diyecekler?” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, parti genel merkezinin bahçesinde, temizlik işçisi kadınlarla bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Salgının başladığı günden bu yana 661 milyar liralık bir kaynakla milletimizin yanında olduğumuzu gösterdik’’ sözlerine karşılık, “Diyelim ki bu kadar kaynak aktardın; sen, ülke genelinde sayıları 1 milyonu bulan, kayıt dışı çalışan ev temizlik işçisi kadınlarımız için ne adım attın” dedi. Ağbaba, temizlik işçisi kadınların sigortasız kayıt dışı çalıştığını bu nedenle emekli olmakta da sıkıntılar yaşadığını söyledi. Birçok kadının çalıştığı evlerde mobbning veya cinsel tacize maruz kaldığını da belirten Ağbaba şunları söyledi:
Sor bakalım hakkı sana helal mi: “Sen esnafla dalga geçiyorsun, işçi emekçi ile dalga geçiyorsun, çiftçi ile dalga geçiyorsun. Geçinemediği için yaşamına son veren insanların geride bıraktıkları evlatları eşleri aileleri ile dalga geçiyorsun. Sor bakalım onların hakkı sana helal mi? Al şu 3-5TL’yi de gel helalleşelim diyorsun.
Güvencesiz çalışıyorlar: Toz bezi değil ev işçisiyiz diyen, Ev emekçileri ile birlikteyiz. Türkiye’de yaklaşık 1 milyon gündelik işlere giden kadın işçi varken, bu işçilerimizin sadece 65 bini kayıtlı yani sigortalı olarak çalışmaktadır. Sigortasız yani hiçbir güvencesi olmadan çalışan ev işçilerinin sağlık, emeklilik gibi sosyal güvenlik haklarından yararlanamamaktadır.
İş kazaları: Kayıt dışı çalışmanın etkisiyle yaşanan iş kazaları istatistiklere yansımamaktadır. Resmi olmayan verilere göre 100’den fazla ev işçisi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiştir. Ev işçileri birçok meslek hastalığına maruz kalmaktadır.
Mobbinge maruz kalıyorlar: Ev işçilerinin önemli bir bölümü günlük yevmiye usulü çalışmaktadır. Bunların yanı sıra ev işçilerinin iş yerlerinde yaşadığı bir diğer başlıca sorun ise maruz kaldıkları cinsel ve fiziksel şiddet ile mobbing uygulamalarıdır.
1 milyon ev işçisine destek verilmedi: Pandemi döneminde tüm Türkiye’ye evde kal çağrısı yapıldı. Devlet gündelik işlere giden ev emekçilerine evde kalın dedi. Ama ne kirasını destek çıktı, ne de faturasını ödedi. Devlet, hiçbir güvencesi olmayan 1 milyon kadın ev işçisine 1 lira dahi ayırmadı.
Yarısından fazlası işsiz kaldı: Ev işçileri Dayanışma Sendikası verilerine göre pandemi sürecinde Ev işçilerinin yüzde 56’sı işten çıkarıldı. Sürekli ya da kısmi süreli çalışmasına bakılmaksızın, bütün ev işçileri 5510 sayılı kanunda sigortalı sayılanlar içinde yer almasını sağlayacağız. Ev işçilerinin örgütlenmeleri önündeki engelleri kaldıracağız. İş sağlığı ve güvenliği kanununda gerekli düzenlemeleri yapacağız.
Ev işçisi kadınlar da konuştu
Üniversite mezunu Hazal: “Üniversite mezunuyum. Eşim şu an işsiz. 1 yaşında çocuğum var. Bu işi tercih diyorum.”
Pınar Kaya: “Benim eşim engelli ve ben hiçbir yerden yardım alamıyorum. Ben temizlik işçisiyim toz bezi değilim ben. İş istiyorum aş istiyorum.”
Songül Doğanlı: “Ev işine gitmekten astım hastası oldum. Ne güvencemiz var ne yardım alabiliyoruz. Yaşamak için ne yapmamız lazım. İki çocuğum var tedavi görüyor. Eşim asgari ücretle çalışıyor. Ev işçisi de olsam emeğimi karşılığını almak istiyorum.”
Çiğdem Akkaya: “Biz vileda değiliz. Ama emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Bana bir sosyal güvence versinler. Çiğdem burada çalıştı, sigortası var diyebilsinler. Temizlik işçisi olduğumu bilelim. Temizlik işçisi olduğumuz için beni aşağılamasınlar. Ben sigortam olsun istiyorum. İki çocuğumu annesiz bırakmak istemiyorum. Yüksek binalarda temizlik yapıyorum. Düştüğümde ne diyecekler. ‘Bana çay içmeye geldi, sigara içerken düştü’ mü diyecekler. Hiçbir şekilde bana orada çalıştığımı açıklayamam. Sigortasız bu durumu açıklayamam. Aşağılamalar bana yetiyor.”
Temizlik işçisi Fidan: “Geçimimi ev temizliği ve plastik toplayarak yapıyorum. Temizliğe gittiğimizde tuvaletin temizliğini bizden önemli görüyorlar. Çay bile vermiyorlar. İnsan muamelesi görmüyoruz. Eşlerimiz çalışmıyor. O zaman ne yapalım kötü işler mi yapalım. 6 yaşındaki kızımı evde bırakıp temizliğe gidiyorum e yapayım mecburum. Sigortalı bir iş istiyoruz.”
Temizlik işçisi Sevim: “Sigorta diyoruz. Sadece internete girecekler ve bize 7 lira 50 kuruşluk sigorta yapacaklar bunu bize çok görüyorlar. Her şeyi bırakın pandemi dönemimde benden covıd testi istiyor. 200-300 lira bana para ver covıd testini yaptırayım. Herkese yardı dağıtıldı. Ben beş kuruş yardım almadım. Ben asılmış ekmeklerden topladım.”