CHP Sözcüsü Öztrak: “Gençlerimiz hayatlarında ilk kez 3 haneli enflasyonla tanıştı”

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, tüketici enflasyonunun son 20 yılın, üretici enflasyonunun son 27 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını belirterek, “Gençlerimiz hayatlarında ilk kez 3 haneli enflasyonla tanıştı” dedi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, bugün açıklanan 2022 Şubat ayı enflasyon verilerine ilişkin sosyal medya hesabından açıklamalar yaptı. Gençlerin hayatlarında ilk kez 3 haneli enflasyon rakamlarıyla tanıştığını belirten Öztrak’ın paylaşımları şöyle:

“-İş başına geldiklerinde nasıl başladılar? 2002 sonunda; Tüketici enflasyonu: yüzde 29,75. Üretici Enflasyonu: yüzde 30,84. Şimdi nasıl gidiyor? 2022 Şubatında; Tüketici enflasyonu: yüzde 54,44. Üretici enflasyonu: yüzde 105,01.

– Erdoğan’ın partisi iş başı yaptığında kendilerine, 1983 Nisan ayından itibaren, son 20 yılın en düşük enflasyonu ve enflasyonu hızla alt eden bir program emanet edildi. Erdoğan hayırsız miras yedi gibi davrandı. Enflasyondaki düşüşü kendi kerameti sanıp; yıllarca atıp tuttu.

“BUGÜN, TÜKETİCİDE SON 20 YILIN, ÜRETİCİDE SON 27 YILIN EN YÜKSEK ENFLASYONUNU YAŞIYORUZ”

– Atalarımız ne demiş? ‘Büyük lokma ye, büyük söz söyleme.’ Bugün, tüketicide son 20 yılın, üreticide son 27 yılın en yüksek enflasyonunu yaşıyoruz. Gençlerimiz hayatlarında ilk kez 3 haneli enflasyonla tanıştı. Ne demişler? Allah insanı söyledikleriyle sınar.

– Erdoğan’ın ‘faiz sebep, enflasyon sonuç’ safsatası milleti yaktı. Enflasyonda görülmemiş rekorlar kırılıyor. Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki fark 51 puan. Böyle bir makası daha önce hiç yaşamadık. Üreticiden, tüketiciye doğru korkunç bir enflasyon tsunamisi geliyor.

– Milletimizin mutfağında büyük bir yangın var. Son bir yılda; Karnabahar yüzde 227, Patlıcan yüzde 185, Kabak yüzde 173, Domates yüzde 169 zam gördü. Milletin tenceresi artık kaynamaz oldu.

– Ne yazık ki ilerleyen günler için de, enflasyon cephesinde umut yok. Üreticiden tüketiciye vuran enflasyon tsunamisi, çekirdek enflasyonun artışını sürdürmesi, savaşla beraber emtia ve enerji fiyatlarındaki artış enflasyonda bugünlerin daha iyi günlerimiz olduğunu gösteriyor.

“MEMURA İLK ALTI AYDA YÜZDE 7,5 ZAM YAPILDI. AMA DAHA İLK İKİ AYDA GERÇEKLEŞEN ENFLASYON YÜZDE 16,45”

– Enflasyon en adaletsiz vergidir. Milletin satın alma gücünü çaktırmadan eritmektir. Bir nevi tırnakçılıktır. Memura ilk altı ayda yüzde 7,5 zam yapıldı. Ama daha ilk iki ayda gerçekleşen enflasyon yüzde 16,45. Zamlı asgari ücret ise, daha ilk iki ayda, açlık sınırının altına düştü.

– Bugün, Rusya Ukrayna’yı işgal etti diye, tüm dünya Rusya’ya ekonomik yaptırımlar uyguluyor. Bu yaptırımların nihai amacı Rusya’da enflasyonu artırarak, Rus halkının satın alma gücünü eritmek. Bizde ise kibirli bir cehalet, milletimizin satın alma gücünü kasten perişan etti.

“BAĞIMSIZ İKTİSATÇILARA GÖRE (ENAG) TÜKETİCİ ENFLASYONU YÜZDE 100’LERİ AŞTI”

– ‘Faiz sebep, enflasyon sonuç’ safsatası son 5 ayda enflasyonu yüzde 19’lardan yüzde 54’lere taşıdı. Hatta bağımsız iktisatçılara göre (ENAG) tüketici enflasyonu yüzde 100’leri aştı. Hep diyoruz, bu kibir ve cehalet iş başında olduktan sonra, ülkemizin başka hasımlara ihtiyacı yok.

– Türkiye’nin çok acil bir enflasyonla mücadele programına ihtiyacı var. TCMB’nin başına ehil isimlerin atanması, TCMB’nin elindeki araçları serbestçe kullanması başta olmak üzere, ekonomide güven artırıcı adımların hızla atılması gerekiyor. Mevcut hükümet ise bunları yapamaz.

– Türkiye’nin düzlüğe çıkması için 3 Yeni K’ya ihtiyaç var. ‘Yeni Kadrolar’, ‘Yeni Kurallar’, ‘Yeni Kurumlar’… Milletimizin teveccühüyle tüm bunları yaparak, ülkemizi içine düşürüldüğü çukurdan çekip, çıkaracağız. Biz hazırız. Milletimiz hazır.”

CHP Sözcüsü Öztrak: “Gençlerimiz hayatlarında ilk kez 3 haneli enflasyonla tanıştı”

Yorumlar kapalı.