CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, emekli maaşlarındaki düşüşün nedenlerini ele aldığı yazılı basın açıklamasında, mevcut sosyal güvenlik düzenlemelerinin emeklileri yoksulluğa mahkum ettiğini vurguladı. Kara, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu üzerinden yapılan değişikliklerin emekli maaşlarını nasıl etkilediğini detaylandırdı:
“Gayrisafi Yurtiçi Hasıla artışından emeklilerin aldığı pay yüzde 100’den yüzde 30’a düşürülmüş, emekli aylıklarının hesaplanmasında adaletsiz bir yapı oluşturulmuştur. Üç farklı hesaplama sistemiyle, 1999 öncesi, 1999-2008 arası ve 2008 sonrası emekli olanların maaşları farklı oranlarda belirleniyor. Bu da eşitsizliğin en bariz örneğidir.”
Kara, aylık bağlama oranlarının düşüşüne dikkat çekerek, 2008 öncesinde yüzde 75 olan oranların yüzde 50’ye düşürülmesinin, emeklileri açlık sınırında yaşamaya zorladığını belirtti.
“SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ YENİDEN KURULMALI”
Türkiye’de sosyal güvenlik sisteminin yetersizliklerine değinen Kara, TÜİK verileriyle yoksulluk oranlarına dikkat çekti:
- Yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altında olanlar: %29,3
- Maddi yoksunluk oranı: %23
- Sürekli yoksulluk oranı: %13,7
Kara, sistemin temelindeki sorunların yamalarla çözülmeye çalışıldığını ancak bunun vatandaşları daha büyük bir geçim sıkıntısına sürüklediğini ifade etti. “Sigorta primi ödeyenlerle aylık alanlar arasındaki oran 1,64’e geriledi. 9 milyon kişi, GSS prim borçlarını ödeyemeyecek kadar yoksulluk içinde yaşıyor,” diyen Kara, sosyal güvenlik sisteminin halkçı bir anlayışla, baştan sona yeniden inşa edilmesi gerektiğini vurguladı.
“HALKÇI VE EŞİT BİR SİSTEM ŞART”
Kara, sosyal devlet anlayışının anayasa güvencesi altına alınması gerektiğini belirterek, “Sosyal güvenlik sistemimiz, tüm çalışanlar ve emekliler için eşit, sürdürülebilir ve insanca bir yaşam sunacak şekilde yeniden düzenlenmelidir,” diyerek sözlerini tamamladı.
Yorumlar kapalı.