Çek Cumhuriyeti’nde önlemleri başbakana kabul ettiremeyen sağlık bakanı istifa etti

Korona virüsü vakalarının yükselişe geçtiği Çek Cumhuriyeti’nde, önlemler konusunda Başbakan ile anlaşamayan Sağlık Bakanı istifa etti.

Çek Cumhuriyeti'nde önlemleri başbakana kabul ettiremeyen sağlık bakanı istifa etti
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Korona virüsü vakalarının hızlı bir yükselişe geçtiği Çek Cumhuriyeti’nde, önlemler konusunda Başbakan Andrej Babiš ile kamuoyu önünde anlaşmazlık yaşayan Sağlık Bakanı Adam Vojtěch istifa etti. Vojtěch, başkent Prag’da düzenlediği basın toplantısında istifasını açıklarken “Utanacak bir şeyim yok” dedi.

Çek Cumhuriyeti’nin salgınla mücadelesi ilk bahar aylarında övgü toplasa da, yazın tedbirlerin hafifletilmesi sonrası vaka sayılarında ciddi bir artış yaşandı. 10.7 milyonluk ülkede 17 Eylül günü 3 bin 129 vaka tespit edilirken, hükümet de eleştirilerin hedefi haline geldi.

“Başbakan daha fazla sorumluluk taşıyor”

Ancak yorumcular ve muhalefet, Vojtěch’in bir günah keçisi haline getirildiğini, milyarder bir iş insanı ve eski maliye bakanı olan Başbakan Babiš ile önlemler konusunda sık sık ayrılık yaşadığını vurguluyor. Muhalefetteki Hıristiyan Demokratların lideri Marian Jurecka, “Sağlık Bakanlığı’nın çalışmalarına sert bir şekilde ve beceriksizce müdahale eden başbakan daha fazla sorumluluk taşıyor” çıkışı yaptı.

Başbakan maske önerisini dikkate almamıştı

The Guardian gazetesinin Prag temsilcisi Robert Tait de, Babiš’in geçtiğimiz ay kapalı alanlarda maske zorunluluğunun geri getirilmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından ortaya atılan öneriyi başta reddettiğini, birkaç gün sonra geri adım attığını hatırlattı. Babiš geçtiğimiz hafta da ‘virüsten korkmaktan vazgeçmenin vaktinin geldiğini’ söylemiş, birkaç gün sonra halkın durumu ciddiye alması gerektiğini açıklamıştı. Çek Başbakan, ülkedeki durumun endişe verici olduğunu belirten Dünya Sağlık Örgütü’nün de ‘sessiz kalması’ gerektiğini öne sürmüştü.
Çek Cumhuriyeti hükümetinin pandemi konusundaki kriz merkezinin bugün aylar sonra ilk kez toplanması ve başbakanın sonrasında bir ulusa sesleniş konuşması yapması bekleniyor.

Çek Cumhuriyeti’nde önlemleri başbakana kabul ettiremeyen sağlık bakanı istifa etti

Yorumlar kapalı.