Çavdar ekmeğinin faydaları nelerdir? Çavdar ekmeği kaç kalori? Çavdar ekmeği zayıflatır mı?

Yüzlerce yıl, özellikle de Orta Çağ’a kadar insanların temel besin maddesi olan çavdar ekmeğinin pek çok faydası kanıtlanmıştır. Peki çavdar ekmeği nedir? Sağlığa yararları nelerdir? Çavdar ekmeği neye iyi gelir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Koyu çavdar ekmeği Orta Çağ’a kadar insanların temel besin maddesi olmuştur.

Çavdar ekmeği çavdarın öğütülmesiyle oluşan un ve çeşitli oranlarda buğday unu eklenerek yapılmaktadır. Çavdarın buğday gibi kepek, ruşeym ve endosperm olarak ayrılması zor olduğu için, genellikle bütün olarak öğütülmektedir. Çavdar unu rafine beyaz una göre besleyici değerler açısından oldukça yüksektir.

Çavdar ekmeğinin faydaları nelerdir? Çavdar ekmeği kaç kalori? Çavdar ekmeği zayıflatır mı?

Çavdar Ekmeğinin Yararları

Vücuttaki Kilo Dengesini Sağlar

Tam çavdar ekmeği, temel olarak vücuttaki yağ dengesini koruyarak, kilo dengesini sağlamaktadır.

Aslında vücudun sahip olduğu temel bir kilo ve yağ dengesi bulunmaktadır. Ancak yanlış ve sağlıksız beslenme sonucunda bu dengede bozulmalar meydana gelmekte ve vücutta yağ birikimi, dolayısıyla kilo alınması durumu ortaya çıkmaktadır.

Tam çavdar ekmeği, vücut içerisindeki yağların, karın bölgesine yayılmasını ve birikmesini de önlemektedir.

Açlık Hissinin Azalması ve Gecikmesini Sağlar

Tam çavdar ekmeği, doğal olarak çavdar lif kaynağıdır. Lifler, vücutta tokluk hissi oluşturmakta ve bunu tamamen vücut doğal dengesine göre gerçekleştirmektedir.

Sağlıklı bir şekilde üretilmiş olan doğal çavdar ekmeği, vücudun doğal dengesini sağlayarak, sağlıksız şekilde sıklıkla acıkma hissini ortadan kaldırmaktadır.

Kan Şekerini Düzenler

Tam çavdar ekmeği, içerdiği zengin bitki lifleri aracılığıyla, vücudun kan dolaşımı dengesini sağlamaktadır.

Tam çavdar ekmeği vücutta salgılanan insülin hormonunun, vücuttaki şeker düzeyini koruyabilmesine yardımcı olmaktadır. Temel vücut dengesinin sağlanması ve korunması etkisine sahip olan tam çavdar ekmeği, kan dolaşımını dengeleyerek özellikle şeker hastaları için önem taşıyan etkiler oluşturmaktadır.

Kolesterol Dengesini Sağlar

Kolesterol dengesi, vücutta faaliyet gösteren iyi ve kötü kolesterollerin miktarlarının dengelenmesi temeline dayanmaktadır. İyi kolesterol seviyesinin, kötü kolesterol seviyesinden fazla olması, kan dolaşımının sağlıklı şekilde gerçekleştirilebilmesi için hayati bir öneme sahiptir.

Tam çavdar ekmeği, vücuttaki iyi ve kötü kolesterol miktarının dengelenmesine olumlu ve önemli etkiler sağlamakta, böylece vücuttaki genel kolesterol dengesini oluşturmaktadır.

Çeşitli Hastalıkların Oluşma Riskine Etki Eder

Tam çavdar ekmeği, özellikle kadınlarda sıklıkla görülen meme kanserine sebep olan etkenleri önleyici niteliğe sahiptir. Özellikle tam çavdar ekmeğinin içerisinde bulunan folik asit ve ligamanlar meme kanseri oluşumuna sebep olan faktörleri önleyici etki oluşturmaktadır.

Tam çavdar ekmeği, vücuttaki kolesterol dengesini sağlaması ve kan dolaşımını düzenlemesi sebebiyle, aslında birçok kalp damar hastalıklarının temelinde bulunan sebepleri ortadan kaldırmış olmaktadır. Vücutta kötü kolesterol seviyesinin artması ve dolayısıyla iyi kolesterol seviyesinin azalması, kalp ve damar hastalıklarının oluşumunda önemli etkilere sahiptir. Ayrıca, damar sertliğini önleyerek kanın damarlarda daha rahat dolaşabilmesini sağlamaktadır. Tam çavdar ekmeği, vücuttaki kolesterol dengesini sağlayarak ve kan dolaşımını sağlıklı hale getirerek, kalp damar hastalıklarının ortaya çıkması riskini azaltmaktadır.

Tam çavdar ekmeği, sağlıklı bir vücut işleyişi doğrultusunda, safra kesesi oluşumunu önlemektedir. Bağırsak işleyişine de olumlu etkileri bulunan tam çavdar ekmeği, bağırsaktaki zararlı maddelerin dışarı atılmasına yardımcı olmaktadır.

Çavdar ekmeğinin faydaları nelerdir? Çavdar ekmeği kaç kalori? Çavdar ekmeği zayıflatır mı?

Çavdar Ekmeğinin Besin Değerleri Nedir?

  • Yağ Oranı 2,75gr
  • Kalsiyum 78,5gr
  • Lif 16gr
  • Demir 2,9gr
  • Enerji 247,3’dür.

Çavdar ekmeğinin faydaları nelerdir? Çavdar ekmeği kaç kalori? Çavdar ekmeği zayıflatır mı?

Çavdar Ekmeği Kilo Aldırır mı?

Çavdar ekmeği özellikle içerisinde bulunan ve bazı besinler sayesinde sağlıklı ve düşük kalorili bir besindir. Özellikle içerisinde sağlık açısından temel gıda kabul edilen makro ve mikro besinler yer alır. Çavdar ekmeği karbonhidrat bakımından yüksek bir besindir. Kilo kontrolü sağlamak isteyen kişiler çavdar ekmeğini kesinlikle pilav, makarna gibi yüksek karbonhidrata sahip besinlerle tüketmemelidir.

Çavdar ekmeğinin kalorisi düşük olması kilo açısından kişilere yardımcıdır. Yani çavdar ekmeği tüketerek kilo kontrolü daha kolay şekilde sağlayabilirsiniz. Ayrıca günlük ince kesilmiş 3 ya da 4 dilim çavdar ekmeğin kişilerde tokluk hissini artırır. Böylece kan şekeri dengelenir ve kilo vermeye yardımcı olur.

Çavdar ekmeğinin faydaları nelerdir? Çavdar ekmeği kaç kalori? Çavdar ekmeği zayıflatır mı?

Yorumlar kapalı.