Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yeni asgari ücretin detayları açıkladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2022 yılı asgari ücretinin brüt 5 bin 4 ve net 4 bin 253 TL olduğunu açıkladı. Asgari ücretten gelir ve damga vergisi kaldırılırken, asgari ücretin üzerindeki ücretlerde de asgari ücret oranında gelir ve damga vergisinin kaldırılacağı bildirildi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2022 yılı asgari ücret açıklamasının ardından, asgari ücretin bürüt ve net halini kesintilerini içeren bir tablo yayımladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Tarihi bir adım atılarak asgari ücretliler üzerindeki gelir vergisi ve damga vergisi yükü kaldırıldı. Net asgari ücrette bir önceki yıla göre yüzde 50,5’in üzerinde artış yapıldı. 2022 yılı asgari ücreti hem işçimizi memnun edecek hem de istihdamı koruyacak, sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlendi” denildi.

Bakanlığın tablosuna göre; brüt asgari ücret 5 bin 4 TL oldu. Yüzde 14 SGK primi, yüzde 1 işsizlik sigorta primi ve kesintiler toplamı çıkartıldığında işçinin eline 4 bin 253 TL 40 kuruş geçecek.

Bir işçinin işverene maliyeti ise, yüzde 15,5 sigorta payı, yüzde 2 işsizlik sigorta primi ile 5 bin 879 TL olarak açıklandı.

2021 yılında asgari ücretten yüzde 15 gelir vergisi ve yüzde 0,75 damga vergisi alınmıştı. Buna göre asgari ücretli; bu yıl 187,82 TL gelir vergisi ve 27,15 damga vergisi olmak üzere 214,15 TL vergi ödemişti.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yeni asgari ücretin detayları açıkladı

Yorumlar kapalı.