ByLock’un lisans sahibi David Keynes’in yargılandığı davada gazeteci İsmail Saymaz tanık olarak dinlendi

ismail-saymaz

ByLock’un lisans sahibi David Keynes’in (Alpaslan Demir) ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın ikinci duruşması İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün yapıldı. Duruşmaya, sanık David Keynes ve avukatı katıldı.

Duruşmada SEGBİS aracılığıyla dinlenen “Karadeniz” kod adli gizli tanık, Amerikan vatandaşlığı almadan önce ismi Alpaslan Demir olan David Keynes’ın örgüt bağlantılarına ilişkin konuştu.

FETÖ’CÜLERİN BUNU KULLANDIĞINI SÖYLEDİ

Duruşmada tanık olarak dinlenen Gazeteci İsmail Saymaz ise şunları söyledi:

“Ben, o tarihte, eylül ya da ekim ayı, 2016’da Hürriyet’te özel haberler servisinde muhabirdim. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında kamuoyu ByLock’la karşılaştı. Bu platformun nasıl olduğu, nasıl yüklendiği, örgütün ilişkisi bilinmiyordu. Ayrıca ‘Fetullahçılar şu, bu programı da kullanıyor’ deniliyordu. O günlerde ben gazetede otururken telefon çaldı, David Keynes aradı. ‘Kimsiniz’ dedim, ‘ByLock’un patent sahibiyim’ dedi, inanamadım. Sonra olayı anlattı. Google çıkışları ve kayıtları gönderdi. Kanıtladı. FETÖ’cülerin bunu kullandığını söyledi.”

Röportaj yapmak için Amerika’ya gittiğini belirten Saymaz, “Ben de editörlerime, şeflerime sundum. Röportaj yapmak istediler. Keynes buraya gelemediği için ben Amerika’ya röportaja gittim. Türkiye’ye faydasının olacağını düşünerek gittik, bu röportajı yaptık. Haber çıkmadan önce ‘Yarın Türkiye’yi sarsacak haber’ diye reklam yaptık bir de” dedi. Söz konusu haberi FETÖ’nün bu yönünü aydınlatmak için yaptığını belirten Saymaz, “Ben, bu haberle gazetecilik ödülleri aldım; bilinmesini isterim” diye konuştu.

Keynes, duruşmada hâkimin sorması üzerine, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul ettiğini söyledi. Mahkeme, sanık David Keynes hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının devamına karar vererek, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

İddianamede; şüphelinin, örgütün Işık Evleri’ne gittiği, evlerde konakladığı, aldığı eğitimlerin ardından örgüt içerisinde görevler üstlendiği, kütüphane sorumlusu ve belletmenlik görevlerinde bulunduğu ve ‘TSK mahrem yapılanmasında’ öğretmen (grup abisi) konumuna kadar yükseldiği belirtildi. Keynes’in, yaşadığı olumsuzluklardan örgütü sorumlu tuttuğu bildirildi.

Keynes’in iddianamede yer alan ifadesine göre; Fetullah Gülen, örgütle ilgili mahrem bilgilere sahip olan şüpheliyle bizzat görüştü. Daha sonra şüpheli, olanak sağlanarak Amerika’ya gönderildi. Örgüt elebaşının talimatıyla örgüt içi gizli yazışmalarda kullanılacak kriptolu yazışma programının alan adının kiralanması, Google Market’e ve Apple Market’e yüklenmesinde şüphelinin kimlik ve kredi kartı bilgileri kullanıldı. Keynes’in SGK kaydı, ByLock programının geliştiricisi Atalay Candelen’in ortağı ve yetkilisi olduğu Base Bilgi Teknolojileri Limited Şirketi üzerinden yapıldı.

Exit mobile version