Marmara Denizi’nde sık sık görülmeye başlanan deniz salyası da olarak bilinen müsilaj şimdi de Büyükada’yı sardı.
Sahildeki görüntünün hiç hoş olmadığını söyleyen Büyükada sakini Rümeysa Uzun, “Arkadaşlarımla sahile gezmeye geldik. Ancak denizin çok kirli olduğunu fark ettik. Başlarda denizde ne olduğunu anlamadık ama normal bir kirlilik olmadığı çok belliydi. Kokusu çok kötü. Görüntüsü de hiç hoş değil. Bir adalı olarak denizlerdeki bu durum bizi çok rahatsız ediyor. Geçen senelerde sahilde böyle bir şey görmemiştik” dedi.
“KOKUDAN DURAMIYORUM”
Artık adada sahil havası bile almanın mümkün olmadığını belirten Merve Çelik de “Sahile hava almak için geldim. Ancak sahilin pek hava alınacak hali kalmamış. Şu an kokudan duramıyorum. Denizin bu kötü haliyle temiz nefes almak pek mümkün olmuyor” diye konuştu.
“FAZLA GÖRÜLMEYE BAŞLADI”
Gün geçtikçe deniz salyalarının arttığını söyleyen Ozan Emre Gündürü ise, “Sahile çok seyrek geliyorum. Deniz salyalarının özellikle kokusu bizi çok rahatsız ediyor. Bu şikayetlerimizi belediyeye bildirmemize rağmen bir dönüş alamadık. Deniz gün geçtikçe deniz salyaları yüzünden daha kötü olmaya başladı. Eskiden bu kadar çok yoktu son zamanlarda daha fazla deniz salyası görülmeye başladı” ifadelerini kullandı.
Ağ balıkçılığını tamamen durduran, olta balıkçılığını ise büyük ölçüde etkileyen deniz salyası, Kocaeli Körfez Sahili’nde de görüldü.
Balıkçıların korkulu rüyası olan salya, deniz yüzeyini neredeyse tamamen kapladı.
“CİDDİ BİR ŞEKİLDE YAYILMALAR VAR”
Her yıl bahar aylarında deniz anaları ve planktonların öldüğünü söyleyen Gebze Eskihisar Su Ürünleri Kooperatifi üyesi Muzaffer Topuz, “Bu mevsimsel olarak her yıl rutin olarak gerçekleşen bir doğal olaydır. Fakat Körfez’de kumsallar, sahiller kalmadığı için, doldurulduğu için bu artık denizde rüzgara göre değişik yerlere toplanmaktadır” dedi.
“Son 1 aydır kanalda, rüzgar almayan koylarda tamamen ciddi bir şekilde yayılmalar var” diyen Topuz, “Bu her zaman olan bir olay fakat bu sene bu kadar çoğalmasının sebebi karanın olmaması, kumsalın olmaması, her yerin dolması. Bir de ayrıca iklimsel olarak rüzgarların az olmasıyla bu Körfez içerisinde kalmaktadır” ifadelerini kullandı.
“RÜZGARIN ÇIKMASINI BEKLİYORUZ”
Bunların balıkçılara büyük zarar verdiğini vurgulayan Topuz, “Normal teknelere de zarar vermektedir. Motor filtrelerini tıkadığı için motorların sürekli bozulmasına sebep oluyor. Balıkçılar uzun zamandır ağ atamıyor burada, çünkü ağı kaldıramıyorlar” şeklinde konuştu.
Topuz “Tabii uzun vadeli baktığınız zaman bu durum balık popülasyonu için biraz daha iyi fakat balıkçılar için şu anda bir mağduriyet oluşturmakta. Çünkü hiçbir gelirleri olmayan insanlar, zaten burada balık popülasyonu azaldı, her geçen gün azalmakta, bundan dolayı da hiçbir şekilde ağcılık, balıkçılık yapamadığı için de zor durumdalar” diye konuştu.
“Zaten denize baktığınız zaman bu yasaklarda balıkçıların tamamı gıda zinciri doğrultusunda balık avcılığı için denize çıkabiliyorlar” diyen Topuz, “Ama baktığınız zaman şu anda denizde olan kimse yok. Ağ atamıyorlar, oltalar zaten lezle doluyor. Onun için rüzgarın çıkmasını bekliyoruz. Aksi durumda bu yaklaşık 1 aydır burada, 1 ay daha burada kalmaya devam eder” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: NTV
Yorumlar kapalı.