“Bu bir askeri harekat değil, resmen savaş hali var” diyen Çavuşoğlu: Montrö’yü uygulayacağız

CNN Türk canlı yayınında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni tüm taraflar için uygulayacağını söyledi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 4. gününde devam ederken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Ukrayna topraklarındaki durumun “savaş”a dönüştüğünü ve Montrö Sözleşmesi’nin “bütün hükümlerini şeffaf bir şekilde uygulayacaklarını” söyledi.

Çavuşoğlu açıklamasında, “Kıyıdaş ve kıyıdaş olmayan ülkelerin savaş gemilerinin geçişi ile ilgili düzenlemeyi Montrö Sözleşmesi yapıyor. Türkiye bugüne kadar sözleşmeyi harfiyen uygulamıştır. Bu şartlarda Montrö Anlaşması’nı uygulayacağız. 19. maddesi gayet açık. Başlangıçta Rusya’nın saldırısı oldu, uzmanlarla, askerlerle, hukukçularla değerlendirdik” dedi.

“BU BİR ASKERİ HAREKAT DEĞİL, RESMEN SAVAŞ HALİ VAR”

“Artık bu bir savaşa döndü” diyen Çavuşoğlu, “Bu bir askeri harekat değil, resmen savaş hali var. Bu durumda da tabii biz tarafların birisi hangisi olursa Rusya da olabilir Ukrayna da burada biz bu durumda Montrö Anlaşması’nı bu şekilde uyguluyoruz” diye konuştu.

Çavuşoğlu ayrıca, “Rusya ile Ukrayna’nın yarın görüşme kararı almasından da son derece memnunuz” ifadelerini kullandı.

1936 tarihli Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Türkiye’nin boğazlar üzerindeki hakimiyetini sağlıyor. Montrö Anlaşması, Karadeniz’i açık denizlere bağlayan boğazlardan geçen savaş gemilerinin sayısını ve tonajını sınırlayarak Karadeniz’in askerden arındırılmasını da sağlıyor.

“Bu bir askeri harekat değil, resmen savaş hali var” diyen Çavuşoğlu: Montrö’yü uygulayacağız

Yorumlar kapalı.