Boğaz yanmasına ne iyi gelir? Boğaz yanması kaç günde geçer? Boğaz yanmasına hangi bitki iyi gelir?

Günlük hayatta sık karşılaşılan çeşitli şikâyetler yaşam kalitesini ciddi manada olumsuz etkilemesinin yanı sıra; bazı önemli sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Bu nedenle, hangi durumlarda bir sağlık kuruluşuna başvurarak profesyonel yardım alınması gerektiğini bilmek oldukça önemlidir. Günlük hayatta karşılaşılan bu şikayetlerin başında boğaz yanması gelir. Peki, boğaz yanması nasıl geçer? Boğaz yanmasına bitkisel çözümler nelerdir? Boğaz yanmasına hangi bitki iyi gelir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Havaların soğumasıyla beraber şikayet edilen hastalıklardan bir tanesi de boğaz ağrısı. Birçok sebepten meydana gelen boğaz ağrısının doğru teşhisi ve tedavi yöntemlerinin uygulanması boğaz ağrısının ilerlememesi için önem taşıyor. Boğaz ağrısına ne iyi gelir? Boğaz yanması evde nasıl geçer? İşte yanıtlar…

Boğaz Yanması Nedir?

“Boğaz ağrısı nedir? Boğaz ağrısının sebepleri nelerdir? Boğaz ağrısının tedavisi nasıldır? Boğaz ağrısına iyi gelen şeyler nelerdir?” gibi sorular bu sıralar oldukça çok araştırılmaya başlandı. Boğaz ağrısı birçok hastalığın belirtisi olarak meydana gelebilir. Boğazda yanma ve hassasiyet olarak da görülen, katı veya sıvı bir şey yutmakla ağrının arttığı gözlenen bu şikayetin bilinen en sık nedeni enfeksiyondur.

Boğaz yanması; sıklıkla ağız boşluğunun arka kısmı ile yutak bölgesinin (farenks) çeşitli sağlık sorunları nedeniyle iltihaplanması veya tahriş olması nedeniyle gerçekleşir. Bu durum; bahsedilen anatomik lokalizasyonların bazı enfeksiyon etkenlerince istila edilmesi gibi doğrudan hasara yol açan rahatsızlıklar ile ortaya çıkabileceği gibi; genizde (nazofarenks) meydana gelen birtakım sorunlar nedeniyle oluşan geniz akıntısı veya mide içeriğinin reflü yoluyla yutak ve gırtlağı tahriş etmesi gibi dolaylı yollarla da alevlenebilir.

Boğaz yanmasına ne iyi gelir? Boğaz yanması kaç günde geçer? Boğaz yanmasına hangi bitki iyi gelir?

Boğaz Ağrısı Neden Olur?

Boğaz ağrısının görülme nedenleri şunlardır:

  • Virüs, bakteri ve diğer mikropların neden olduğu yeni ve eski (kalıcılaşmış) enfeksiyonlar,
  • Tütün ürünleri,
  • Tahriş edici gazlar, dumanlar,
  • Aşırı sıcak- soğuk, sert yapılı ya da asitli yiyecek- içecek,
  • Sürekli ve dinlenmeden konuşmak,
  • Yabancı cisimle zedelenmeler (Ceviz kabuğu vs…),
  • Su ve sıvı tüketme alışkanlığında eksiklik,
  • Burun tıkanıklığı nedeniyle ağızdan nefes alıp, verme,
  • Mide asidinin boğaza ulaşıp tahriş etmesi.

Boğaz yanmasına ne iyi gelir? Boğaz yanması kaç günde geçer? Boğaz yanmasına hangi bitki iyi gelir?

Boğaz Yanması Nasıl Geçer?

Özellikle şiddetli tahriş ve yanma hissinden rahatsız olan hastalar, boğaz yanması nasıl geçer gibi sorulara yanıt arar. Boğaz yanması, eşlik ettiği hastalığa göre tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Yanmanın altında yatan hastalık tedavi edildiğinde boğaz yanmasının da geçeceği söylenebilir.

Bu anlamda öncelikle yanmanın nedeninin tespit edilmesi gerekir. Boğaz yanmasının nedeni çoğunlukla bakteri veya virüs kaynaklı enfeksiyon hastalıklarıdır. Bakteri kaynaklı enfeksiyonların tedavisinde genel olarak antibiyotik ve penisilin tedavisi uygulanır. Özellikle kronik hale gelen durumlarda ilaç tedavisi büyük önem taşır.

Bununla birlikte, viral enfeksiyonlar başta olmak üzere çevresel faktörlere ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak gelişen boğaz yanmasında antibiyotik tedavisi uygulanması tavsiye edilmez. Bu durumda, yanma hissine neden olan hastalığın tedavisinde daha çok evde doğal tedavi yöntemleri uygulanabilir. Aynı zamanda, hastanın hayat tarzında yapacağı değişiklikler de oldukça önemlidir.

Özellikle sigara ve tütün ürünlerinin kullanımından kaynaklanan boğaz yanmasında sigaranın azaltılması veya tamamen bırakılması önerilir. Aynı şekilde, herhangi bir yiyecek ya da içeceğin aşırı tüketimine bağlı olarak gelişen boğaz yanması vakalarında da yeme düzeninde yapılacak değişiklik tedavi için yeterli olacaktır.

Bazı durumlarda ise boğaz yanması alerjik reaksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkar. Özellikle alerjik rinite neden olan faktörün bulunması için hastanede alerji testi yapılması gerekir. Alerjinin nedeni tespit edildikten sonra, hastanın bu alerjenle teması kesilerek kolaylıkla boğaz yanmasının önüne geçilebilir.

Boğaz yanmasına ne iyi gelir? Boğaz yanması kaç günde geçer? Boğaz yanmasına hangi bitki iyi gelir?

Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir?

Bu rahatsızlık günlük yaşantımızı olumsuz etkilemektedir. İyileşmediği zaman bademcik iltihabı, ateşlenme ve kulak ağrısına neden olabilir. Bu nedenle boğaz ağrısı başladığı zaman iyileşmesi için özel karışım hazırlamalısınız. Yanma ilerledikçe rahatsızlığınız artacaktır. Boğazınıza iyi gelecek özel bitkisel karışımlar şu şekildedir:

Tuzlu su: Tuzlu su, boğaz ağrısını dindiren bir karışımdır. Her evde bulunabilir ve kolay tatbik edilir. Boğazdaki iltihabı dindiren ve aynı zamanda dezenfekte eden tuzlu su, pratik tedavi seçeneklerinden biridir. Gargara işlemi üç veya dört gün devam etmelidir. Bir bardak tuzlu suyun hepsi gargara yapılmalıdır. Gargara suyu yutulmamalıdır. Tuzlu su mide bulantısı ve kusmaya neden olur.

Hindistan cevizi yağı: Boğaz iltihabına iyi gelen bitkisel ürünlerden biri de Hindistan cevizi yağıdır. Antibakteriyel özelliğe sahip olan Hindistan cevizi yağı, dişler için ve diş etleri için oldukça faydalıdır. Boğaz ağrısını anında dindirir. Bu bitkisel yağ şu şekilde kullanılır:

  • İki çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı.
  • Bir çorba kaşığı gerçek bal.
  • İki çorba kaşığı limon suyu.

Hazırlanışı

  • Küçük tavaya Hindistan cevizi yağını dökün.
  • Daha sonra limon suyunu ekleyin.
  • Üçüncü olarak balı ekleyin.
  • Bu üç malzemeyi kısık ateşte ısıtın. Karışacak kadar ısıtmak yeterlidir. Çok ısındığında balın etkisi kaybolur. Karışımı bir kaba koyun ve soğumasını bekleyin. Bal 47 dereceden sonra etkisini kaybeder. Bu nedenle ısıtma işleminin kısa tutulması gerekir.

Limon çayı: Boğaz yanmasına iyi gelen formüllerden biri de zencefilli limon çayıdır. Bu karışım şu şekilde hazırlanır:

  • Bir bardak suya yarım çorba kaşığı zencefil atın. Bardak su bardağı olmalıdır.
  • On dakika sonra bir çorba kaşığı bal ekleyin ve biraz da limon sıkın. Boğaz ağrısı için oldukça etkili bir karışımdır.

Zencefil: Zencefil, iltihap giderici özelliğe sahiptir. Bu nedenle boğaz yanmasını kısa sürede iyileştirir ve vücudun güçlenmesine neden olur.

Pastil: Meyve pastilleri boğaz için iyi gelmektedir. Bu kategoride doğal meyve pastillerini tercih edin.

Karabiber: Su, karabiber ve tuz karışımı da boğaza iyi gelmektedir. Sıcak suya bir çay kaşığı karabiber ve biraz tuz atın. Suyu biraz kaynatırsanız daha iyi olur. İsterseniz bal ekleyebilirsiniz. Bal doğal bir tatlandırıcıdır ve aynı zamanda faydalıdır. Balı ısıtmayın ve çok sıcak suya koymayın. Bal en fazla 47 derece suda tüketilebilir. Bal karışımı için ılık suyu tercih edin.

Boğaz yanmasına ne iyi gelir? Boğaz yanması kaç günde geçer? Boğaz yanmasına hangi bitki iyi gelir?

Boğaz Yanması İçin Bitki Çayları

Boğaz ağrılarını hafifletmeye ve boğazın yumuşamasını sağlamaya yardımcı olan bitki çayları iltihabın giderilmesine de destek oluyor. “Boğazım acıyor” dediğinizde, şikayetinize çözüm olabilecek bitki çaylarının doğru demlenmesi de çok önemli. İşte boğaz ağrısında etkili olan bitki çayıları:

BOĞAZ AĞRISINA NAR KABUĞU

Narın kabuğunda bulunan polifenolik bileşenler boğaz enfeksiyonlarına neden olan bakterilerin etkinliğini azaltarak boğaz ağrısına çözüm olabiliyor. Nar kabuğunu yemek yerine kurutup çay olarak tüketmek daha sağlıklı. Bu aynı zamanda kabuğunda bulunan alkoloidin fazla tüketiminin de önüne geçilmesini sağlıyor. 2 çay kaşığı kurutulmuş nar kabuğunu, üzerine 1 bardak su ilave ederek kapalı ve mümkünse cam bir fincanda 10 dakika demleyerek içebilirsiniz.

Boğaz yanmasına ne iyi gelir? Boğaz yanması kaç günde geçer? Boğaz yanmasına hangi bitki iyi gelir?

BOĞAZ AĞRISI İÇİN KARANFİL

Karanfilin içeriğinde bulunan öjenol isimli uçucu bileşen boğazdaki yanmayı gideriyor. Ağız, boğaz yolu enfeksiyonlarında ise antiseptik ve ağrı giderici olarak görev alıyor. Çiğneyerek tüketebileceğiniz gibi günlük olarak içilen çayların içerisine de karanfil ilave edebilirsiniz.

Boğaz yanmasına ne iyi gelir? Boğaz yanması kaç günde geçer? Boğaz yanmasına hangi bitki iyi gelir?

Yorumlar kapalı.