BM, Arakanlı Müslümanların 7 ay sonra kurtarıldığını açıkladı

Endonezya'nın Açe eyaletinde, deniz kenarında yaklaşık 300 Arakanlı Müslüman kurtarıldı. Ujong Blang Plajı'na ulaşan Rohingya göçmenlerin 7 aydır denizde oldukları açıklandı.

Göçmenler
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Endonezya’nın Açe eyaletinde, deniz kenarında yaklaşık 300 Arakanlı Müslüman kurtarıldı. Ujong Blang Plajı’na ulaşan Rohingya göçmenlerin 7 aydır denizde oldukları açıklandı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Asya Pasifik Bölge Koordinatörü Indrika Ratwatte, Rohingyaların denizin ortasında, ağır koşullarda yaklaşık 7 ay boyunca hayatta kalmaya çalıştıklarını söyledi.
Bir başka BM yetkilisi de ahşap tekneleriyle eyaletin Lhokseumawe kentine ulaşan sığınmacıların 7 aydır denizde olduklarını ve bazılarının tıbbi tedaviye ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Kurtarılanların 14’ünün çocuk, 181’inin kadın ve 102’sinin erkek oldukları kaydedildi.

Toplam 297 kişiden oluşan Arakanlı Müslümanların bitkin oldukları gözlemlenirken sığınmacılardan bazıları hastaneye nakledildi.

Toplam 297 kişiden oluşan Arakanlı Müslümanların bitkin oldukları gözlemlenirken sığınmacılardan bazıları hastaneye nakledildi.

Kalabalık sığınmacı grubun yerel halk tarafından fark edildikten sonra yetkililere haber verildiğini dile getiren Banda Sakti bölgesi askeri yetkilisi Roni Mahendra, yetkililer gelinceye kadar Rohingyaların karaya çıkıp üç gruba ayrıldıklarını söyledi.

Mahendra “Kendilerini (korkmamaları konusunda) ikna edip bir araya toplanmalarını söyledik ve yerel halktan da onlara yardımcı olmalarını istedik.” dedi.

UNHCR Bölge Koordinatörü Indrika Ratwatte ise şubat ayında toplam 330 Arakanlı Müslüman’ın Bangladeş’in Cox’s Bazaar bölgesinden ahşap tekneyle deniz yolculuğuna çıktıklarını ancak yolda 30 sığınmacının hayatını kaybettiğinin anlaşıldığını aktardı.

Göçmenler geçici olarak bir kamu binasına yerleştirildi

Endonezyalı yerel yetkililer, Arakanlı Müslüman sığınmacıların kentteki bir kamu binasına geçici olarak yerleştirildiğini duyurdu.

Endonezyalı yerel yetkililer kentteki bir kamu binasına geçici olarak yerleştirilen sığınmacıların temel ihtiyaçlarını gidermeye yönelik çalışmalara başlandığını bildirdi.

BM yetkilileri, grubun 200 gün kaldıkları denizde defalarca karaya çıkmaya çalıştıklarını, ancak buna hiç müsaade edilmediğini belirtti.

Myanmar’da bin 675 Arakanlı Müslüman, seyahat ettikleri için ağır çalışma cezasına çarptırıldı

Malezya ve Tayland, Arakanlıları geri çevirdi

”The Arakan Project’‘ adlı insan hakları kuruluşunun direktörü Chris Lewa, Açe’ye ulaşanların, 2015’ten bu yana Endonezya’ya gelen en kalabalık sığınmacı grubu olduğunu kaydetti.

Lewa, Bangladeş’ten mart sonu veya nisan başında Malezya’ya gitmek üzere yola çıkan sığınmacıları, Malezya ve Tayland hükümetlerinin koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle geri çevirdiği bilgisini paylaştı.

24 Haziran’da da Açe’deki Seunuddon Sahili açıklarında teknelerinin arızalanması nedeniyle denizde sürüklenen 94 Arakanlı Müslüman, balıkçılar tarafından kurtarılmıştı.

Ayrıca Lewa, insan kaçakçılarının ailelerinden zorla para almak için sığınmacıları denizin ortasında rehin tutmuş olabileceği bilgisini de paylaştı.

Ancak Chris Lewa, “Henüz hikayeyi tam olarak bilmiyoruz.” şeklinde konuştu.

BM, Arakanlı Müslümanların 7 ay sonra kurtarıldığını açıkladı

Yorumlar kapalı.