Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı günlük koronavirüs tablosuna göre, toplam iyileşen hasta sayısı sadece 12 Aralık’ta 1 milyon 123 bin 456 kişi artarak 1 milyon 581 bin 565’e yükseldi. Türkiye, bu verilerle dünya genelinde en çok hastanın iyileştiği 5’inci ülke oldu.
Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre, Sağlık Bakanlığı’nın bir günde 1 milyon 123 bin Covid-19 hastasının iyileştiğini belirttiği koronavirüs tablosunu Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala BirGün’e değerlendirdi. Prof. Dr. Pala, “Sağlık Bakanlığı’nın veri açıklama tabloları üzerinden herhangi bir bilimsel değerlendirme yapılamaz” dedi.
BAKANLIK ELİNE YÜZÜNE BULAŞTIRDI
“Açıklanan tabloların neresinden tutsak elimizde kalıyor” diyen Pala, “Geçmişte sundukları veriler ile şimdi sundukları veriler arasında çok ciddi farklar var. Bunlar uluslararası veri tabanlarında da karşımıza çok sıkıntılı olarak çıkıyor. Sağlık Bakanlığı bu veri sunma işini eline yüzüne bulaştırdı. Bu koşullarda, açıklanan veriler üzerinden bir değerlendirme yapmak mümkün olamaz” diye konuştu.
MIZRAK ÇUVALA SIĞMIYOR
TTB Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi ve eski TTB Başkanı Sinan Adıyaman ise “Pandeminin başından beri gerçekleri söyleyin çünkü artık mızrak çuvala sığmıyor diyoruz. Önce hasta sayıları dediler, sonra vaka sayıları. Ne kadar çok yalan söylerseniz bir gün gerçeklerle yalanları birbirine karıştırırsınız. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kısa bir süre önce de ‘vaka ve hasta ayrıdır’ demişti. PCR testi negatif olan Covid-19 hastalarını günlük koronavirüs tablosuna eklememişlerdi. Biz hasta, olgu ve vaka aynı şeydir, mızrak çuvala sığmıyor dedikten sonra da toplam vaka sayısını açıkladı. Bu durum Dünya önünde bizi kötü bir duruma düşürüyor” ifadelerini kullandı.
YENİ BİR DALGA GELEBİLİR
“Vaka sayılarında bir düşüş var ama bilim insanları bu düşüş eğiliminin geçici olduğunu, 10 – 15 gün içinde bir dalganın daha geleceğini düşünüyor. Umarım bu gerçekleşmez” diyen Adıyaman sözlerini şöyle noktaladı: “Bu sokağa çıkma yasakları hiç işe yaramayacak diye bir şey demedik. Elbette işe yarayacak ama bu geçici, pansuman gibi bir tedbir dedik. Yoğun bakımlar çok sıkıştı. İnsanlar İtalya’daki gibi sokakta ölmüyor ama yoğun bakım yatakları da bulanamıyor, insanlar yatak bekliyor. Almanya okullar dahil her yeri kapatıyor. Bilimsel veriler ışığında da bir kapanma gerektiğini düşünüyoruz.”