Bir de nasıl yazılır? Birde birleşik mi, ayrı mı yazılır? Bir de kelimesinin TDK yazılışı

Birçok kelime ve bağlacın nasıl yazıldığı konusunda endişe yaşayanlar Türk Dil Kurumu’nun çevrimiçi internet sayfası üzerinden kelimelerin anlamlarını ve yazılış biçimlerini sorguluyor. Gündelik yaşamda çok sık kullanılan bir kelimesi de bunlardan bir tanesi. Peki, bir de kelimesi nasıl yazılır?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkçede yer alan pek çok sözcük ve bağlacın nasıl yazıldığı ile alakalı olarak çeşitli araştırmalarda bulunuluyor. Kelime ve bağlaçların yazımında hata yapmak istemeyenler Türk Dil Kurumu’nun çevrimiçi internet sayfasından sözcüklerin doğru yazılışlarını takip ediyor. Bu noktada akıllara şu gibi sorular geliyor, “Bir de nasıl yazılır?” “Bir de bitişik mi, ayrı mı yazılır?”

BİR DE KELİMESİ NASIL YAZILIR?

Günümüzde özellikle bağlaçların yazımı konusunda yanlışlar yapılmaktadır. Eğer sizde hata yapmadan bu bağlacın nasıl yazıldığını öğrenmek istiyorsanız Türk Dil Kurumu’nun resmi internet sitesinde yer alan bir de bağlacı doğru yazımını bu başlık altında inceleyebilirsiniz.

TDK BİRDE YAZIMI

TDK’ya göre bu kelimenin doğru yazılışı şu şekildedir: Bir De

Bu kelimede -de, hal eki olarak değil bağlaç olarak kullanılmıştır. Bir de kelimesi genellikle açıklama yaparken ve ek olarak başka bir şeyden bahsedilmek istendiğinde kullanılır.

”Birde” şeklinde yazmak yanlıştır. Çünkü dilbilgisi kurallarına göre bağlaçlar cümleler ve kelimeler arasında anlam ilgisi kurar. Bu nedenle hiçbir bağlaç diğer kelimelerle bitişik yazılmaz.

Örnek Cümleler:

Bir de benim için şarkı söyler misin? (Doğru)

Birde gelmiş bana hesap mı soruyorsun? (Yanlış)

Bir de nasıl yazılır? Birde birleşik mi, ayrı mı yazılır? Bir de kelimesinin TDK yazılışı

Yorumlar kapalı.