Belçikalı bakan, gizli kalması gereken koronavirüs aşısı fiyatlarını paylaştı

Belçika'da Devlet Bakanı Eva De Blekeer, gizli tutulması gereken koronavirüs aşısı fiyatlarını sosyal medya hesabından paylaştı. Bakanın hemen sildiği paylaşıma göre en pahalı aşı Moderna'nın ürettiği koronavirüs aşısı. En ucuz ürün ise AstraZenaca'nın aşısı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Belçika’da bütçe ve tüketicinin korunmasından sorumlu Devlet Bakanı Eva De Blekeer, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun ilaç üreticileri ile anlaşmaya vardığı ve gizli kalması gereken koronavirüs aşısı fiyatlarını, yanlışlıkla Twitter hesabından paylaştı.

AB Komisyonu’nun yaptığı anlaşmaya göre, en ucuz aşı Oxford-AstraZeneca tarafından geliştirilen ürün, en pahalısı ise, Moderna’nın üreteceği Covid-19 aşısı olacak.

BBC Türkçe’nin haberine göre De Blekeer, muhalefete mensup bir milletvekilinin, hükümetin, koronavirüs aşılarının maliyetini nasıl karşılayacağına ilişkin soru ve eleştirileri üzerine, Twitter hesabından ayrıntılı bir tablo yayınladı.

Tabloda, Belçika’nın almayı planlanladığı koronavirüs aşılarının adedi, AB Komisyonu’nun yaptığı anlaşma uyarınca doz başına ödenecek birim fiyatı ve toplam maliyeti yer aldı. De Blekeer’e göre, Belçika 33,5 milyon doz aşı için, toplam 279 milyon 120 bin 190 avro ödeyecek.

Belçikalı bakan, kısa bir süre sonra danışmanlarının durumu farkedip, uyarması üzerine Twitter mesajını sildi. Ancak Kamu yayıncısı VRT muhabirinin de aralarında bulunduğu bazı Twitter kullanıcıları, mesajın görüntüsünü alarak, kamuoyu ile paylaştı.

ÜLKELERE GÖRE FARKLILIK GÖSTERİYOR

Ev De Bleeker’in yayınladığı tabloya göre, AB Komisyonu’nun yaptığı anlaşma gereği, birlik üyesi tüm ülkeler için geçerli olan koronavirüs aşısı fiyatları önemli ölçüde farklılık gösteriyor.

En ucuz ürün, doz başına 1,78 avro ödenen AstaZenaca’nın Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği aşı. AstraZeneca, aşının dünyadaki bütün insanlara ulaşabilmesi için fiyatını düşük tuttuğunu açıklamıştı.

Sanofi – GSK’nın koronavirüs aşısı, listede en ucuz ikinci aşı. Avrupa ülkeleri bu ürüne doz başına 7,56 avro ödeyecek.

Janssen & Janssen (J&J) tarafından üretilen aşının doz fiyatı ise, 8,50 avro olarak belirlendi. Bunu doz başına 10 avro ile Curevac aşısı izliyor.

Türkiye kökenli bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in başında bulunduğu Almanya merkezli BioNTech ile Pfizer’in ortaklaşa geliştirdiği aşının, Avrupa ülkeleri için belirlenen doz başına fiyatı 12 avro.

İngiltere ve ABD tarafından kullanımına izin verilen Pfizer-BioNTech aşısının, önümüzdeki hafta Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından da onaylanması bekleniyor. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 27 Aralık’tan itibaren Avrupa ülkelerinin koronavirüs aşısını uygulamaya başlayacağını belirtti.

Listedeki en pahalı aşı ise, Moderna tarafından geliştirilen ve EMA’ya koşullu pazarlama izni başvurusu yapılan ürün. Avrupa ülkeleri, Moderna aşısına, doz başına 18 avro ödeyecek.

Şu an EMA tarafından incelenen Moderna aşısına da, en geç 12 Ocak’a kadar Avrupa’da koşullu pazarlama izni verilmesi bekleniyor.

Belçikalı bakan, gizli kalması gereken koronavirüs aşısı fiyatlarını paylaştı

Yorumlar kapalı.