Batı Nil Virüsü nedir? Batı Nil Virüsü belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Sivrisinekler sıtma, batı nil virüsü gibi birçok virüs ve patojeni taşıyabiliyor. Son günlerde sivrisineklerin taşıdığı Batı Nil Virüsü gündeme geldi. Türkiye, batı nil virüsü için haritanın en yoğun olduğu ülkelerden bir tanesi olarak biliniyor. Uzmanlardan sivrisinek vakalarının azaltılması için dere yataklarının ıslahı yönünde uyarılar geldi. İşte Batı Nil Virüsü hakkında bilinmesi gerekenler...

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Koronavirüs salgınının ardından yeni bir virüs daha gündeme geldi. İstanbul’da ölü kuşlar üzerinde yapılan incelemede kan yoluyla bulaşan Batı Nil Virüsü‘ne rastlandı.

Uzmanlar ölü kuşlarla temas edilmemesi konusunda vatandaşları uyardı. Peki Batı Nil Virüsü nedir? Batı Nil Virüsü belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? İşte merak edilen detaylar…

BATI NİL VİRÜSÜ NEDİR?

Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu etkeni taşıyan sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan viral bir hastalıktır. Hastalık etkeni virüs, Flaviviridaeailesinin Flavivirüs cinsinde yer alır.

BATI NİL VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalığın kuluçka süresi 3-14 gündür. Virüsün bulaştığı kişilerin yaklaşık %80’inde herhangi bir belirti görülmez. Hastaların yaklaşık %20’sinde ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, lenf bezlerinde şişlik, bulantı-kusma, ciltte döküntü görülür. Yaklaşık bir haftada iyileşme beklenir. Hastalığın daha ciddi klinik formu olan nöroinvaziv formunun gelişme olasılığı %1’den düşüktür. Nöroinvaziv formda ensefalit, menenjit, meningoensefalit, akut flask paralizi, myelit, diğer akut santral veya periferal nörolojik disfonksiyon bulguları görülür.

BATI NİL VİRÜSÜ TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Hastalığa spesifik bir tedavi yoktur. Klinikte destek tedavisi esastır.

Hastalığın nöroinvazivformunda ölümler olabilmektedir.

Hastalıktan korunmak için insanlara yönelik aşı bulunmamaktadır. Atlara yönelik aşı uygulamaları yapılabilmektedir.

Batı Nil Virüsü nedir? Batı Nil Virüsü belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Yorumlar kapalı.