Bangladeş, başkent Dakka’da, İslami değerlerin öğretileceği ve mesleki eğitimin yapılacağı yalnızca translara adanmış ilk okulu açtı. Bu, trans topluluğunu topluma entegre etmeye yönelik bir hamle niteliği taşıyor.
Özel olarak fonlanan medrese, şimdiye kadar toplumdan ayrı yaşayan ve hayatını yalnızca özel gün ve kutlamalarda dans ederek kazanabilen bu topluluğa ücretsiz hale getirildi. İslami Üçüncü Cinsiyet Okulu olarak da bilinen Dawatul Islam Tritio Linger Medresesi yetkilileri, herkesin kayıt olup eğitip görebilmesi adına kurumun yaş sınırı koymayacağını söylerken medresenin eğitim ve öğretim sekreteri Muhammed Abdül Aziz Hüseyin, BBC Bengal servisine konuştu:
“Birisinin kimliğinin üçüncü cinsiyet olup olmadığı epey ileri bir yaşta belirleniyor. Bu yüzden herhangi bir yaş sınırı koymuyoruz. Cinsiyet kimliği beyanının trans olduğu anlaşılır anlaşılmaz birey hangi yaşta olursa olsun okula kabul edilebilir.”
Ülkede translar, 2018’de geçen anayasal düzenlemeyle üçüncü cinsiyet olarak tanınmış, bu da onlara seçme ve seçilme hakkı sağlamıştı. Hükümet verilerine göre, Bangladeş’te trans nüfusu yaklaşık 10 bin. Başka hesaplamalara göreyse bu sayının 50 binin üzerinde olabileceği söyleniyor.
Toplum içinde “Hijra” diye adlandırılan topluluk, yüzyıllardır toplumdan dışlanmayla karşı karşıyaydı. Hint alt kıtasında topluluğun geleneksel işi düğünlerde, doğum günlerinde ve bunlara benzer kutlamalarda dans etmekle şarkı söylemekti. Birçoğu dilenciliğe ve fuhuşa da başvuruyordu.
Okulun yeni öğrencilerinden Shilpy, trans topluluğunun çoğunun okuma yazma bilmediğini ve iş imkanlarına sahip olmadığını söyledi.
Shilpy, “Bizi kimse işe almak istemiyor. Bir nebze eğitim alsaydık daha iyi yerlerde çalışabilirdik. Eğitim sistemi yok. Bu yüzden hala bizden öncekilerin yaptığını yapıyoruz. Para kazanmak için dans ediyoruz ve şarkı söylüyoruz” dedi.
Zorbalıktan da bahseden Shilpy şöyle devam etti:
“Trans birey olduğumu fark ettiğimde okuldaki herkes benden nefret etmiş, korkmuş ve beni eleştirmişti. Okumaya bu yüzden devam etmedim. Bizim için ayrı bir eğitim sistemi olsaydı, bizi rahat bırakırlardı.
Biz de diğer insanlar gibi olmak, gururla yürüyebilmek istiyoruz. Biz de kendi ayaklarımız üzerinde durmak istiyoruz. Eğer fırsat bulursam, ben bu yoldan gideceğim.”
Yorumlar kapalı.