Bakan’ın ‘kadın cinayeti’ açıklamasına tepki: “Yalan söylemesin”

Bakan Selçuk'un, “Her kadın cinayeti bizim kadına yönelik şiddetteki kadın cinayeti değildir.” sözleri tepki topladı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, önceki gün CNN Türk’te yayımlanan bir programda kadın cinayetlerine dair ilginç sözler sarf etmişti. Bakan Selçuk, “Her kadın cinayeti bizim kadına yönelik şiddetteki kadın cinayeti değildir. Her intihar kadın cinayeti değildir. Her şüpheli ölüm de kadın cinayeti değildir” sözleriyle tepki toplamıştı.

Sol Gazete’de yer alan habere göre Bakan’ın açıklamalarına tepki gösteren Komünist Kadınlar, AKP’yi ‘kadın düşmanı’ olmakla suçladı.

O açıklamada yer alan ifadeler:

“AKP en başından beri gerici olduğunu nasıl saklamadıysa, kadın düşmanı olduğunu da saklamadı. Bu düşmanlık AKP’lilerin sözlerinde hâlâ sık sık kendini belli ediyor. Ancak sorun şu ki, AKP’liler kadın başlığında kendilerince ‘iyi’ bir şey söylemek isteseler bile mutlaka bir gafa imza atıyorlar. Çünkü zihniyetleriyle, meseleye bakışlarıyla sahiden bugün Türkiye’de yaşayan kadınlardan çok uzaklar”

“AKP türlü oyunlarla kadın cinayetlerindeki sayıları manipüle ediyor”

AKP’nin türlü oyunlarla kadın cinayetlerindeki sayıları manipüle ettiğini vurgulayan Komünist Kadınlar konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“‘Bizim kadın cinayetleri’ derken son derece samimi Bakan; bir gerçeği dile getiriyor. AKP, türlü oyunlarla kendi belirlediği kategoriler üzerinden kadın cinayetlerindeki sayıları manipüle ediyor. Ve ortaya Bakan Selçuk’un da konuşmasında referans aldıklarını söylediği, İçişleri Bakanlığı tarafından hesaplanmış kadın cinayeti sayıları çıkıyor; nam-ı diğer ‘bizim kadın cinayetleri’.

Bu sayılarla Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun açıkladığı sayılar arasında büyük bir fark var. Örneğin İçişleri Bakanlığının verilerine göre, 2020’nin ilk altı aylık döneminde 115 kadın hayatını kaybetmiş; Platformun verilerine göre ise 185 kadın.

Sol Gazete’nin konuyla ilgili değerlendirmesi ise şu ifadelerle yayımlandı:

“Selçuk’un konuşmasında geçen ‘Biz dernekleri, STK’leri dikkate almıyoruz’ çıkışı bu farktan kaynaklanıyor. Yine Bakanlık bu yılın rakamlarını bir önceki yılın altı ayıyla karşılaştırdığında kadına şiddetin yüzde 34 azaldığı sonucuna ulaşırken, BM Kadın Komitesi’nin hazırladığı rapor yalnızca pandemi döneminde (Mart-Haziran) Türkiye’de kadına yönelik şiddetin yüzde 27.8 arttığını ortaya koyuyor.”

 

Bakan’ın ‘kadın cinayeti’ açıklamasına tepki: “Yalan söylemesin”

Yorumlar kapalı.