Bakan Nebati̇’nin atanmasına ekonomistlerden ilk tepki̇: “Liyakat değil biat kültürü öne çıkıyor”

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na, istifa eden Lütfi Elvan’ın yerine atanan Nureddin Nebati’nin ekonomi eğitimi almadığına dikkat çeken ekonomistler; liyakat vurgusu yaptı. Ekonomist Remzi Özdemir, "Liyakat değil biat kültürü öne çıkıyor" derken, iktisatçı Prof. Dr. Tahsin Bakırtaş, “Liyakatsizliği aşan bir yapı ortaya çıkmış durumda. Özellikle o işi becermekten uzak insanlar seçiliyor" değerlendirmesini yaptı. Ekonomist Evren Devrim Zelyut ise gelişmeleri "Mantık dışı işler oluyor" sözleri ile değerlendirdi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, istifa eden Lütfi Elvan’ın yerine atanan Nureddin Nebati’nin ekonomi eğitimi almadığına dikkat çeken ekonomistler; liyakat vurgusu yaptı. Ekonomist Remzi Özdemir, “Liyakat değil biat kültürü öne çıkıyor” derken, iktisatçı Prof. Dr. Tahsin Bakırtaş, “Liyakatsizliği aşan bir yapı ortaya çıkmış durumda. Özellikle o işi becermekten uzak insanlar seçiliyor” değerlendirmesini yaptı. Ekonomist Evren Devrim Zelyut ise gelişmeleri “Mantık dışı işler oluyor” sözleri ile değerlendirdi.

Türk lirasındaki kayıp önlenemez ve kurdaki oynaklık sürerken, bir kez daha Hazine ve Maliye Bakanı görevinden affını istedi. Yerine, yüksek lisans tezini “Türkiye’de İslami Siyasal Hareket” üzerine yapan, doktora tezini de “AK Parti Teşkilatlarının Demokratik Değerlere Bakışı Üzerine Karşılaştırmalı Bir Analiz: Millî Görüşten Muhafazakâr Demokrasiye” başlığıyla hazırlayan Nureddin Nebati’nin atanmasını ekonomistler değerlendirdi.

İktisatçı Prof. Dr. Tahsin Bakırtaş ile ekonomist Evren Devrim Zelyut ve Remzi Özdemir, atama kararını ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi. Ekonomistler, şunları söyledi:

“PİYASA KUR ÜZERİNDE BASKI YAPACAK”

Prof. Dr. Tahsin Bakırtaş: “İşin ilginç yanı liyakatsizliği aşan bir yapı ortaya çıkmış durumda. Özellikle o işi becermekten uzak insanlar seçiliyor. Bakanların bu sistemde işe yaramadıkları ortaya çıkıyor. Biz parlamenter sisteme göre hala bakıyoruz duruma. Oysa bakan sekreter konumunda artık. Bu son atamada öyle. Ancak bunun ekonomik bir yansıması olacak. Kısa vade Merkez Bankası’nın bir faiz aracı olarak değeri yok sayılacak. Piyasa kur üzerinde baskı yapacak. Uzun vadede de kişilerin önemsenmediği bir yapıyla karşı karşıya kalınacak. Şimdiki başkanın kim olduğu ya da bundan sonrakinin kim olduğu ve eğitim durumunun bir önemi kalmayacak. Cumhurbaşkanı’nın tüm konuşmaları piyasayı yönlendirecek. İktisatta öngörülülük vardır. Artık o da ortadan kalkacak. Ekonomistlerin anlayamadığı durumlar ortaya çıkacak. Bizler Para Piyasaları raporlarının satır aralarını okuyarak öngörü yaparız. Bu da imkânsız olacak.”

“MANTIK DIŞI İŞLER OLUYOR”

Ekonomist Evren Devrim Zelyut: “Lütfi Elvan’ın istifası AKP içindeki, ekonomik gerçekliğe inanan son ekonomi kurmayının da ayrılması anlamına geliyor. Bu şu anlama gelecek; mevcut sorunların çözümü adına gerçekten bir şeyler yapılmayacak sadece vatandaşı yanıltma adına popülist sloganlar atılmaya devam edilecek. Bu durumda enflasyon, kur ve işsizlikteki bozulma hızlanarak devam edecek. Türkiye 2022’nin 2. çeyreğine gelmeden oldukça sıkıntılı tablolarla karşılaşacaktır. İçeride bu mantık dışı işler olurken dışarı da ise Amerikan Merkez Bankası salgında bastığı parayı enflasyona sebebiyet vermesi nedeniyle beklenenden daha hızlı bir şekilde geri geçmeyi planlamaktadır. Gelişmekte olan ülkeler Amerika’dan gelen dalgaya karşı hazırlık yapıp faiz arttırırken Türkiye bunun tarsine faiz indirmeye devam ederek tam bir ekonomik bir faciaya davetiye çıkarmaktadır. Yaşananların özeti içeride sloganlarla ekonomiyi yönetmeye çalışan tek adamın yarattığı fırtına ve dışarıdan gelen FED kasırgası arasındaki Türkiye’nin çaresizliğidir.”

“LİYAKAT DEĞİL BİAT KÜLTÜRÜ ÖNE ÇIKIYOR”

Ekonomist Remzi Özdemir: AKP’nin uyguladığı sistem tek adam sistemi. Onda da liyakat değil biat kültürü öne çıkıyor. Yeni bakan attığı tweetle ‘Ben bakanlığa talibim’ dedi. Bunu kamuoyuna değil aslında saraya iletti. Sarayın takdirini de kazandı ve atandı. Mevcut sistemde bakanlığın bir önemi yok. Yeni bakanın da ekonomi bilgisine sahip olmasına gerek yok. AKP’nin kendisi için en doğru ismi göreve getirdiğini düşünüyorum.

KUR VE FAİZ AÇIKLAMALARI DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Nureddin Nebati son dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu yeni ekonomi modelini destekleyen mesajlarıyla dikkat çekmişti. Nebati, sosyal medya hesabından döviz dalgalanmasına yönelik yaptığı paylaşımda Türkiye ekonomisinin yalnızca döviz kurunu baz alarak değerlendirilmemesi gerektiğini ve daha büyük bir pencereden bakılması gerektiğini belirtmişti. Nebati, bir başka paylaşımında Türkiye’nin hedefinin düşük faiz yüksek üretim hacmiyle yüksek istihdam, yüksek ihracat ve düşük cari açık ile düşük dış borç olduğunu dile getirmişti.

NUREDDİN NEBATİ KİMDİR?

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 1 Ocak 1964’te Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde doğdu. Nebati, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünü bitirdi. Nebati, yüksek lisansını aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde Uluslararası İlişkiler alanında yaptı. Nebati’nin yüksek lisans tezini “Türkiye’de İslami siyasal hareket” üzerine yaptı. Nebati, doktorasını Kocaeli Üniversitesi’nden aldı. Nebati’nin doktora tezinin başlığı ise “AK Parti Teşkilatlarının Demokratik Değerlere Bakışı Üzerine Karşılaştırmalı Bir Analiz: Millî Görüşten Muhafazakâr Demokrasiye” oldu. Nebati, farklı üniversitelerde Siyaset Bilimi, Türk Siyasal Hayatı, Devlet ve Siyaset Sosyolojisi dersleri verdi. Bir dönem tekstil işiyle uğraşan Nebati, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Merkez Yönetim Kurulu ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Disiplin Kurulu üyeliklerinde bulundu. Nebati, MÜSİAD Yüksek İstişare Heyeti üyesi olarak görev aldı.

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunları Vakfı ve Derneği ile İlim Yayma Cemiyeti, ENSAR, TÜGVA, ÖNDER, UTESAV, TDED, BEK, İDD, İDV ve benzeri vakıf ve derneklerde üyeliği bulunan Nebati, ÜTEV Vakfı Başkanlığı, Parlamenterler Arası Kudüs Platformu Türkiye Başkanı olarak görevler üstlendi.

Nebati, AKP 4. Olağan Kongresi’nde Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi seçildi ve MYK Üyesi olarak AK Parti Genel Merkez Mali ve İdari İşler Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. 24. Dönem’de İstanbul, 25. Dönem’de Şanlıurfa, 26. Dönem’de İstanbul Milletvekili seçilen Nebati, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilmeden önce Bakan Yardımcılığı görevini yürütüyordu.

İyi düzeyde İngilizce, az düzeyde Arapça bilen Nebati, evli ve 4 çocuk babası.

Bakan Nebati̇’nin atanmasına ekonomistlerden ilk tepki̇: “Liyakat değil biat kültürü öne çıkıyor”

Yorumlar kapalı.