Bahar alerjisi, bireylerin polenlere karşı daha hassas olmasından dolayı oluşan burun ve göz kızarıklıkları gibi rahatsızlıklardır.
Bahar Alerjisi Nedir?
Alerji oluşumları, vücudun zararlı olmayan durumlara karşı verdiği yüksek oranda tepkilerden oluşmaktadır. Bu durumlar, göz dokusu üzerinde, solunum organlarında, cilt üzerinde ve saç derisinde gözlemlenmektedir.
Alerji oluşumları, bahar aylarında ya da daha çok sıcak günler içinde oluşmaktadır. Bu durumlar güneşe karşı cildin tepki vermesinden oluşabilir. Bunun yanı sıra çiçek polenlerinden etkilenme sonrasında göz ve burunda oluşumlar gözlemlenir.
Bahar alerjisi neden olur?
Alerji çok sık görülen bir hastalıktır. Genetik yatkınlık ve çevresel faktörler ortaya çıkışında önemli rol oynar. İmmün sistem normal olarak vücudumuzu bakteri, virüs gibi mikroplara ve zararlı maddelere karşı korur. Ancak normalde zararlı olmayan maddelere karşı immün sistem abartılı cevaplar vermeye başlar ise buna alerji denir. Alerjik hastaların immün sistemleri bazı maddelere karşı aşırı hassastır. Bu maddelerle karşılaşınca immün sistem kontrolden çıkar ve kaşıntı, kızarıklık, şişme, spazm, göz yaşarması, burun akıntısı gibi alerjik şikayetler ortaya çıkar. Alerjiyi başlatan maddeye alerjen denir. Polen, küf, hayvan tüyü, ev tozu, ilaçlar ve gıdalar en sık karşılaşılan alerjenlerdir. Özellikle bahar mevsiminde ortaya çıkan, burun akıntısı, burunda tıkanıklık, gözlerde yaşarma ve hapşurma belirtileri ile seyreden tablo bahar alerjisi ya da mevsimsel alerjik rinit olarak adlandırılır.
Bahar alerjisi belirtileri nelerdir?
Bahar alerjisi belirtilerini en çok burunda gösterir. Burunda görülen alerjik belirtilere ise genel olarak “Saman nezlesi” veya “alerjik rinit yani nezle” denmektedir. Saman nezlesi olan kişilerin başlıca yakınmaları; şeffaf renkli burun akıntısı, burun tıkanması, sık sık ve arka arkaya hapşırmalar, geniz akıntıları, öksürük, bazen sinüzit benzeri baş ağrıları, gözlerde sulantı ve kızartılar ile bazı duyarlı kişilerde görülebilen yaygın cilt kaşıntılarıdır.
Alerji toplumun yaklaşık %10 – %25 ini etkileyen bir hastalıktır. Alerji ile yoğun burun akıntısı, burun tıkanması da olduğundan geceleri burundan rahat nefes alınamaması nedeniyle uyku kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Burun tıkanıklığı aynı zamanda gözaltlarında morluklara da neden olmaktadır. Alerjisi olan kişiler normal kişilere göre daha sık sinüzit, orta kulak enfeksiyonları ve astım gibi hastalıklarla karşılaşmaktadır.
Bahar alerjisi tedavi edilmezse ciddi sorunlara sebep olur mu?
Bahar alerjisinde polenler buruna girer ve göze yapışır. Gözde sulanma, kızarma, kaşınma, burunda kaşınma, burun akıntısı, burunda tıkanma, boğazda yanma, hapşırma gibi belirtiler olur. Gece uyku düzeni bozulur, gündüz konsantrasyon eksikliği ve baş ağrısı olabilir. Hastalık göz kaşıntısı ve hapşırmaktan ibaret basit bir hastalık değildir. Tedavi edilmezse ve önlem alınmazsa tekrarlar. Sinüzit, otit ve astıma neden teşkil edebilir.
Bahar alerjisine ne iyi gelir ve nasıl geçer?
- Bahar alerjileri arasında farklı etkiler gösteren alerji yapıları bulunmaktadır.
- Güneşten ötürü oluşan alerjiler için güneş kremi ve cilde etki eden güneşin etkisi azaltılmalıdır.
- Bahar alerjisi arasında polenler sonucunda oluşan alerjiler için çevresel faktörlere dikkat edilmelidir.
- Vitamin eksiklikleri durumları sonrasında gözlemlenmekte olan alerjiler vardır. Bu etkilerin azaltılması için vitamin desteği gerekebilir.
- Alerji oluşumunun gözlemlendiği dönemler içinde stres olunmaması ve bu durumun zamana yayılı olarak tedavisi gerekmektedir.