Bağışıklığı güçlü tutarak kilo vermenin 10 püf noktası

Koronavirüs için fazla kilonun bir dezavantaj olduğunu tüm sağlık otoriteleri dile getiriyor ve artık hepimiz bunu biliyoruz. Ayrıca ani kilo kaybetme veya çok ağır diyetlerle kilo verme de yine Kovid-19'a yakalanma riskimizi artırabilir. Peki, bağışıklığımızı düşürmeden koronavirüse karşı korunarak kilo vermek mümkün mü? Diyetisyen Hülya Çağatay Öke püf noktalarını sıraladı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1. Kahvaltı olmadan asla

Kahvaltı yapma alışkanlığınızı yeniden gözden geçirin. Güne aç başlamayın ve günün ilk öğününü mutlaka iyi kalite besinlerden seçin. Özellikle kahvaltıda mutlaka 1 yumurta yemeye çalışın. Yumurta sevmeyen biriyseniz kahvaltınız yulaf ve süt ikilisinden oluşabilir. Yulaf içeriğindeki beta glukan ile bağışıklığı destekliyor.

2. Probiyotikler

Probiyotiklerin bağışıklık üzerine etkisi kanıtlanmıştır. Günde en az 1 bardak kefir içerek iyi miktarda probiyotik desteği almış olursunuz.

Bağışıklığınızı desteklerken kan şekeri dengenizi de olumlu etkileyecek kefiri öğleden sonra ara öğününüzde yanında 1 adet mevsim meyvesi ile tüketerek hem daha tok kalırsınız hem de ara öğün yaparak metabolizmanızı aç bırakmamış olursunuz.

3. Protein içeriğine dikkat!

Beslenmenizde protein içeriğine dikkat etmeniz de oldukça önemlidir. Özellikle kahvaltıda yumurta, ana öğünlerden birinde et veya tavuk yada balık tüketilmesi günlük protein alımınızı iyi düzeyde tutmanızı sağlayacaktır. Bu hem kilo verme hem de bağışıklık sistemini güçlendirmek için olmazsa olmazdır.

4. Uyku düzeni

Düzenli uyumak kadar, uyku süresi de bağışıklığı etkiler. Özellikle hormonal dengeler, hücrelerin beslenmesi, bedenin dinlenmesi için düzenli uyku ve günde ortalama 8 saat uyku yetişkinler için gerekli olandır.

Uyuduğumuz süre kadar uyuma vaktimiz de önemlidir. Uyuduğunuz odanın sessiz, karanlık olmasına ve uykuya geçiş saatinizin çok geç saatlerde olmamasına dikkat edin. Düzenli uyku hem kilo vermenize hem de bağışıklığınızın desteklenmesine yardımcı olur.

5. Baharatlar

Baharatların yemekleri lezzetlendirmekten öte sahip oldukları antioksidanlardan dolayı metabolizmayı destekleyici ve bağışıklığı güçlendirici etkileri vardır.

Özellikle karabiber ve acı kırmızı biber güçlü antioksidan kapasiteleri ile bağışıklığınızı güçlendirebilir. Kilo verme diyetlerinde lezzeti artıran kalorisiz en iyi tercihler bol baharatlı yemeklerdir.

6. D vitamini, çinko ve omega-3

D vitamini, çinko ve omega-3 üçlüsü bağışıklık için mükemmel desteklerdir. Özellikle D vitamini, kilo verme söz konusu olduğunda ilk bakılan parametrelerden biridir. D vitamini için bol güneş almak gereklidir. Sıklıkla eksikliğinde doktor tavsiyesi ile takviye edilmesi gerekir.

Omega-3 için mutlaka haftada 2-3 kez balık tüketmek, tüketemiyorsak destek almak faydalı olacaktır. Çinko bağışıklıkta rol alan bir mineraldir. Özellikle adından en çok söz ettiren mineral olduğu söylenebilir.

Çinko için yine zayıflama sürecinizde bir ara öğünde 1 avuç yer fıstığı yiyebilirsiniz. Aynı zamanda haftada 1 ya da 2 defa hindi eti yemek de çinko için iyi bir destek olabilir. Baklagiller de çinko için iyi birer kaynaktır.

7. Yemeklerde bol soğan ve domates kullanın

Yemeklerde bol soğan ve domates kullanmanız bağışıklığınıza olumlu destek sağlarken kilo verme sürecinde yapacağınız yemekleri lezzetlendirmenizi sağlar. Özellikle kilo verme sürecinde hazır salça kullanımını yüksek tuz içermesi nedeniyle önermiyoruz.

Evde hazırlanmış domates püresi kullanarak yemeklerini daha hafif ve sağlıklı hazırlayabilirsiniz. Domates içeriğindeki likopen ile, soğan da içerisindeki kuarsetin ile bağışıklığı destekler. Bu iki güçlü antioksidan ile besin değeri daha güçlü yemekler hazırlayabilirsiniz.

8. C vitamini

Korona tedavisinde yerini almış olan C vitamini, bağışıklık koruyucu vitaminler arasında ön sırada geliyor. C vitamini için en iyi kaynaklar portakal, kivi, mandalina gibi meyveler ve kalorisi çok düşük olan maydanozdur.

Salatalarınızda bol maydanoz kullanarak, ara öğünlerinizde 1 adet portakal ve 1 adet kivi tüketerek bağışıklığınızı destekleyebilirsiniz. Kilo verme süreci için portakal suyu tüketmenizi önermeyiz çünkü çok yüksek şekerde almış olursunuz.

Bu nedenle 1/2 bağ maydanoz ile 1 adet portakalın suyunu birlikte blenderdan geçirerek güzel bir C vitamini kürü hazırlayabilirsiniz.

9. Mutlaka açık havada yürüyüş yapın

Sporun bağışıklık üzerinde etkisi elbette tartışılamaz. Aynı zamanda kilo verme sürecinde yürüyüşün metabolizmaya olumlu etkisi olacaktır. Haftada 4 defa açık havada hızlı tempoda 50 dakika yürümeniz hem bağışıklığınızı destekler hem de kilo vermenizi hızlandırır.

10. Su içmeyi unutmayın

Az su içmek, en büyük eksiklerden biridir. Günde ortalama 2-3 litre arası kilomuza bağlı değişen şekilde su içmek gereklidir. Su en iyi detoks sistemi uyarıcısıdır.

İyi oranda su içerek toksinlerin atılmasına yardımcı oluruz. Böylece su doğrudan kilo vermeyi desteklerken bağışıklığı da olumlu yönde etkileyebilir.

Bağışıklığı güçlü tutarak kilo vermenin 10 püf noktası

Yorumlar kapalı.