Ayva meyvesi, kendisi kadar yaprağıyla da tam bir şifa deposu. Bazen normal meyve olarak bazense tatlı olarak servis ettiğimiz ayva bazı yemeklerde de kullanılabiliyor.
Çiğ yendiği zaman yutması zor olduğu için az tüketilen ayva, büyük lokmalar halinde yendiği zaman mideye oturma hissi verir. Her şeyde olduğu gibi ayvanın fazlasından da uzak durmalıyız.
KALP DAMAR HASTALIKLARINA KARŞI KORUYUCU
Bunun yanında ayvanın faydaları ise saymakla bitmiyor. Kalp damar sertliğine çok iyi gelen ayva, karaciğer tembelliğine karşı da oldukça etkili.
Yüksek tansiyonu olanların özellikle tüketmesi önerilir çünkü tansiyon düşürücü etkisi vardır. Ayva çiçeğini kaynatıp tüketirseniz kalp çarpıntısını durdurur. Ayva hoşafı da varise karşı iyi gelir. Yorgunluğu ve bitkinliği gidericidir. Ayvanın hoşafı, ağızda çıkan yaralara karşı da çok iyi etkiye sahiptir.
Ayva suyu, burun kanamasının önüne geçer. Ayva suyu tüketmek aşırı regl kanamalarına karşı da etkilidir. Meyvenin tüyleri kanayan yere konulduğunda kanamayı durdurur.
YAPRAĞININ FAYDASI SAYMAKLA BİTMİYOR
Ayva yaprağı kaynatılıp tüketilirse ishali kesmeye yardımcı olur. Hazımsızlık sorununu keser, mide ve bağırsağı rahatlatır. İnce bağırsak iltihabına karşı iyileştiricidir. Göz enfeksiyonu gibi sorunlar yaşarsanız, ayvanın yaprağını kaynatıp günde birkaç kez soğuk şekilde kompres yaparsanız faydalı etki sağlar. Suyu ile gargara yapmak ağız sağlığına faydalıdır. Yaprağı pişirip lapa yapıp boğaza koyarsanız boğaz ağrısı ve şişliği yok eder.
ÖKSÜRÜK VARSA TEREYAĞINDA PİŞİRİN
Eğer öksürük, bronşit gibi solunum yolu rahatsızlığınız varsa ayva çok iyi gelir. Ayvaların kabuğunu soyup küp küp doğrayarak bir tavaya atın ve üstüne 1 yemek kaşığı tereyağı ilave edin. Ayvalar yumuşayana kadar 20-25 dk pişirin. Yumuşadıktan sonra 1 çay kaşığı pekmez ekleyip 6-7 dakika daha pişirin. Bu tarif solunum rahatsızlıklarına da çok iyi gelecektir.