Avrupa’dan hidroksiklorokin uyarısı: İntihar eğilimine yol açabiliyor

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), korona tedavisinde tartışma yaratan hidroksiklorokin konusunda sağlık çalışanlarına uyarıda bulundu. İspanya'da bu ilacı yüksek dozda kullanan altı kişinin şikâyetleri üzerine yapılan incelemenin sonucunda EMA, hidroksiklorokin maddesinin psikiyatrik bozukluklara ve intihar eğilimine yol açabildiğini açıkladı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Korona virüsü tedavisinde tartışma yaratan ve Türkiye’de kullanımı devam eden hidroksiklorokin maddesi konusunda Avrupa İlaç Ajansı’ndan (EMA) çarpıcı bir uyarı geldi. EMA, hidroksiklorokin ve klorokin maddelerinin psikiyatrik sorunlara ve intihar eğilimine yol açabildiğini açıkladı.

‘GEÇMİŞTE PSİKİYATRİK SORUNU OLMAYANLARI DA ETKİLİYOR’

EMA’nın açıklaması, İspanya’da bu ilaçları yüksek dozda kullanan altı kişinin zihinsel sorun yaşadığının tespit edilmesi sonrası yapılan incelemenin sonucunda geldi. Kurumun cuma günkü toplantısının ardından yapılan duyuruda, “İncelemelerimiz, daha önceden zihinsel sağlık sorunu bulunan ve bulunmayan hasta gruplarının her ikisinde de, bu ilaçların kullanımı ile psikiyatrik bozukluk riski ve intihar eğilimi arasında bir bağlantı bulunduğunu teyit etti. Mevcut veriler ışığında, incelememiz şunu gösterdi ki, hidroksiklorokinin yan etkileri tedavinin başlamasından sonraki bir ay içinde ortaya çıkabiliyor” denildi.

DSÖ COVID-19’A KARŞI KULLANILMASINI TAVSİYE ETMİYOR

Hidroksiklorokin, korona virüsü salgınının ilk günlerinde başta Fransa olmak üzere bir dizi Batı ülkesinde de tedavi amaçlı kullanılmıştı. ABD’de de Başkan Donald Trump’ın bilimsel kanıt olmamasına rağmen tedavi için bu ilacı önermesi tartışma yaratmıştı. Ancak daha sonradan yapılan araştırmalarda, hidroksiklorokin maddesinin Covid-19’a karşı kayda değer bir etkisinin bulunmadığı, bununla birlikte özellikle kalp ve damar yolları hastalıkları açısından ciddi yan etkileri olduğu tespit edilmişti. Dünya Sağlık Örgütü de bu ilacı tavsiye edilen tedavi yöntemlerinden çıkarmıştı. ABD’de bu ilaca verilen onay da, haziran ayında geri çekilmişti.

Avrupa’dan hidroksiklorokin uyarısı: İntihar eğilimine yol açabiliyor

Yorumlar kapalı.