ATM’ler 5, 10 ve 20 TL’lik banknotlar verecek

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada bankalara ATM’lerden yapılan nakit çekimler için 5, 10 ve 20 TL’lik banknotlara ağırlık verilmesi, 200 TL’lik banknotların tercih edilmemesi gerektiği söylendi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Önceki gece Merkez Bankası, tedavüldeki banknotlara ilişkin olağandışı bir açıklama yaptı. “Türk Lirası banknotlarının temiz ve dengeli bir kompozisyon içinde tedavülünün sağlanması Bankamızın asli görevlerindendir” denilerek başlanan açıklamada 5, 10 ve 20 TL’lik banknotlara ağırlık verilmesi gerektiği, 200 TL’lik banknotların ATM’lerden verilmemesi gerektiği ifade edildi.

Kararla birlikte artık ATM’lerden yapılan nakit para çekilişlerinde daha fazla 5, 10 ve 20 TL’lik banknot göreceğiz. Karar uygulandığında tedavüldeki 200 TL’lik banknotlar azalacak. Peki ne oldu da böyle bir düzenlemeye ihtiyaç duyuldu? Enflasyonla beraber uzun süredir tedavüldeki paraların kupür büyüklükleri sorun olmaya başlamış bu nedenle 500 TL’lik yeni bir banknota ihtiyaç duyulduğu da söylenir olmuştu. Merkez Bankası bu düzenlemeyle bir yandan tedavüldeki paraların dağılımında yaşanan sorunu kabullendi, bir yandan da soruna piyasaya müdahale ederek çözüm bulmaya çalıştı. Ancak sorun neydi? Merkez Bankası’nın verilerine göre piyasadaki 200 TL’lik banknotların sayısı 5, 10 ve 20 TL’lik banknotların sayısından daha fazla. Verilere göre piyasada 306 milyon 527 bin adet 200 TL’lik banknot bulunuyor.

Ancak ne 5 ne 10 ne de 20 TL’lik banknotlar 300 milyondan daha fazla. Sorunun temelinde enflasyon bulunuyor. Zira 200 TL’nin ilk basıldığı günden bu yana değeri yüzde 69 oranında azalmış durumda. 5,10 ve 20 TL’lik banknotların da hükmü kalmadı. Hele hele 1 TL’nin altındaki büyüklükler paradan dahi sayılmıyor. Bu koşullar altında bankalar daha fazla 5, 10 ve 20 TL sunması enflasyona çare olmasa da yurttaşın cüzdanını kalın gösterecek.

ATM’ler 5, 10 ve 20 TL’lik banknotlar verecek

Yorumlar kapalı.