Arjantin’de kürtaj yasallaştı

Büyük çoğunluğu Katolik olan Latin Amerika ülkesi Arjantin'de uzun süredir hem destekçilerini hem karşıtlarını sokağa döken kürtaj yasa tasarısı son engeli de aştı. 11 Aralık'ta Meclis'ten geçen tasarı bugün Senato'nun da onayıyla yasallaştı. Artık Arjantin'de hamilelik 14. haftaya kadar isteğe göre sonlandırılabilecek.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Arjantin’de, kürtajın tecavüz vakası ya da anne hayatının tehlikede olmasıyla sınırlandırılmasını kaldırmaya yönelik tasarı Meclis’in ardından Senato’dan da geçerek yasallaştı.

Tasarı 12 saati aşan görüşmelerin ardından 38 ‘evet’, 29 ‘ret’ ve 1 çekimser oyla kabul edildi. Böylece nüfusun çoğunluğunun Katolik olduğu Arjantin, kürtaja onay veren ilk büyük Güney Amerika ülkesi oldu. Karar, başkent Buenos Aires’te tasarıya destek veren binlerce kişi tarafından sevinçle karşılandı.

Yasa, hamileliğin 14. haftaya kadar isteğe göre sonlandırılması ve gerekli tedavinin ücretsiz sağlanmasını içeriyor.

Mevcut Arjantin kanunları yalnızca tecavüz sonucu olması veya annenin sağlığını tehlikeye atması durumunda hamileliğin sonlandırılmasına izin veriyordu. Nitekim 44 milyon nüfuslu Arjantin’de her yıl yüz binlerce yasa dışı kürtaj yapılıyor.

Güney Amerika dünyanın en sıkı kürtaj yasalarına sahip bölgesi. Kürtajın yasal olduğu ülkeler Küba, Uruguay ve Guyana. El Salvador, Honduras, Nicaragua ve Haiti’de ise kürtaj tamamen yasak.

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, seçim vaatleri arasında bulunan ülkede kürtajın yasal hale getirilmesini içeren yasa tasarısını 17 Kasım’da Kongre’ye sunmuştu. Tasarı 11 Aralık’ta da Meclis’ten geçerek ilk engeli aşmıştı.

Arjantin’de kürtaj yasallaştı

Yorumlar kapalı.