Araştırma: Yeni varyantlar, daha önce Covid-19 geçirenlerde gelişen T hücrelerinden kaçamıyor

ABD'de Johns Hopkins Üniversitesi ve Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsünden araştırmacıların yaptığı bir çalışmaya göre yeni varyantlar, daha önce Covid-19 geçirenlerde gelişen T hücrelerinden kaçamıyor.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’de Johns Hopkins Üniversitesi ve Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsünden araştırmacıların yaptığı bir çalışmada, SARS-CoV-2’ye karşı gelişen bağışıklık cevabındaki temel bir unsur olan CD8+ T hücresinin gelişen varyantlara karşı etkili olduğu bulundu.

Araştırma kapsamında yeni varyantların ortaya çıkmasından önce Covid-19 hastalığına yakalanıp iyileşen 30 kişiden alınan kan örnekleri analiz edildi. Orjinal Covid-19 hastalığı geçirenlerin kanlarındaki CD8+ T hücrelerinin, İngiltere (B.1.1.7), Güney Afrika (B.1.351) ve Brezilya (B.1.1.248) varyantlarını hala tanıyıp tanıyamadığı incelendi.

Her bir varyantın spike protein bölgesindeki mutasyonlar nedeniyle T hücreleri ve nötralize antikorlar virüsü daha az tanıyabiliyor. SARS-CoV-2’ye karşı bağışıklık kazanmak için gerekli antikor ve T hücre kompozisyon ve miktarı hakkındaki detaylar hala bilinmemekle birlikte, bilim insanları bağışıklık için hem antikor hem de T hücrelerinden güçlü ve kapsamlı cevap gerektiğini varsayıyor.

CD8+ T HÜCRELERİ VARYANTLARDAKİ NEREDEYSE TÜM MUTASYONLARI TANIYOR

CD8+ T hücreleri ise enfekte hücrelerin yüzeyindeki virüs protein parçalarını tanıyıp bu hücreleri öldürerek enfeksiyonu sınırlıyor.

Araşırma ekibi; iyileşen Covid-19 hastaları üzerinde yapılan çalışmada, SARS-CoV-2’ye özel CD8+ T hücre cevabının, incelenen varyantlardaki neredeyse tüm mutasyonları tanıyabildiği ve büyük oranda bozulmadan kaldığını tespit etti.

Daha geniş araştırmaların yapılması gerekmekle birlikte, araşırmacılar; ortaya koydukları bulguların, orjinal virüsten kaynaklı hastalıktan iyileşen bireylerde ve muhtemelen aşılananlarda oluşan T hücre cevabının bu üç varyantta bulunan mutasyonlardan büyük oranda etkilenmediği ve ortaya çıkan varyantlara karşı koruma sağlayacağını gösterdigine dikkat çekti.

Araştırma: Yeni varyantlar, daha önce Covid-19 geçirenlerde gelişen T hücrelerinden kaçamıyor

Yorumlar kapalı.