Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, aşıyı tedarik etmeden mesaj atmış!

Ankara Tabip Odası, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü’nün mevsimsel grip aşısı yapılacak gruba aile sağlığı merkezlerine gidip aşı olabilecekleri yönünde kısa mesaj attığını ancak mevsimsel grip aşısının tedarik edilmediğini açıkladı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ankara Tabip Odası (ATO), “Birinci Basamakta Bağışıklama Hizmetleri Hakkında Talep ve Görüşlerimiz” başlığıyla bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Pandeminin yarattığı zorlu şartlarda bile aile sağlığı merkezleri özenle bağışıklama hizmetlerine devam etmektedir” denildi.

“17 Aralık tarihinde Aile Hekimliği Bilgisayar Programlarında yapılan güncelleme ile mevsimsel grip aşılarının da Aile Sağlığı Merkezlerinde saklanıp uygulanacağı bildirilmiştir” denilen açıklamada, “18 Aralık tarihinde ise İl Sağlık Müdürlüğü tarafından aşılanacak nüfusa, aile sağlığı merkezlerine (ASM) gidip aşı olabilecekleri yönünde kısa mesaj atılmıştır. Ancak aile sağlığı merkezlerine İl Sağlık Müdürlüğünce mevsimsel grip aşısı tedarik edilmemiştir” ifadeleri yer aldı.

SU ÇİÇEĞİ AŞISI DA BULUNAMIYOR

ATO’nun açıklamasında, özellikle pnömokok ve su çiçeği aşısı tedarikinde aksamalar yaşandığı ve bazı aylarda talep edilenin Yüzde 10’u oranında aşı tedarik edilebildiği ifade edildi. Açıklamada, “Tüm bunlara karşın aile hekimlerinden bir ay içerisinde okul aşılarının tamamlanması beklenmektedir” denildi.

SAĞLIKTA ŞİDDETE YOL AÇIYOR

Açıklamada “Hastalar hem gereksiz yere sağlık merkezine başvurarak bulaş riskini arttırmakta hem de talepleri karşılanamadığından bu durum sağlıkta şiddete yol açmaktadır. Yurttaşların mağduriyet yaşamaması ve ASM’lerde rutin sağlık hizmeti üretiminde aksaklıklar yaşanmaması için kamuoyuna ve Ankara il sağlık otoritelerine çağrımızdır” denilerek şunlar sıralandı:

ASM’lerin fiziki koşulları güçlendirilmeli ve ASM’lerde sağlık hizmeti üreten sağlık çalışanları ile koordineli şekilde bir program hazırladıktan sonra kamuoyuna bildirilmeli.

Sağlığı Çalışanı olmayan Aile Sağlığı Birimleri güçlendirilmeli, Aile Hekimliği Yönetmeliğinde de geçen her üç birime fazladan bir hemşire görevlendirilmelidir.

Aşı temini ayda bir değil en azından iki haftada bir olacak şekilde sağlanmalıdır. Tedarik edilen aşı sayısı hedef nüfusa uyumlu olarak talep edilenden az olmamalıdır.

Bağışıklama hizmeti verilirken harcanan tıbbi sarf malzemesi ve bertaraf edilirken oluşan tıbbi atık kabı vb malzemeler kamu tarafından karşılanmalı, tıbbi atık bedellerinin aile sağlığı merkezleri tarafından karşılanması uygulamasına son verilerek ilgili bedelin kamu kaynaklarından karşılanması sağlanmalıdır.

Bağışıklama birinci basamak sağlık hizmetleri içinde asıl işimizdir. Asıl görevimiz olmayan angarya görevlerin Aile Hekimliği Birimlerine yüklenmesine son verilmelidir.

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, aşıyı tedarik etmeden mesaj atmış!

Yorumlar kapalı.