Alzheimer riskini azaltan 10 besin

Alzheimer hastalığı, demans vakalarının yüzde 60 ila 70'inin sebebidir. Bu kronik nörodejeneratif hastalık genellikle yavaş başlar ve zamanla kötüleşir. İlk belirtiler arasında hafıza kaybı ve düşünme güçlüğü vardır. Hastalık ilerledikçe semptomlar, dil sorunları, ruh hali değişimleri, motivasyon kaybı, kişinin öz bakımını ve davranış sorunlarını yönetememeyi içerebilir. İşte Alzheimer riskini düşüren 10 besin..

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Alzheimer hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak vakaların yaklaşık yüzde 70’i genetik ile ilgilidir. Diğer risk faktörleri arasında kafa travması, depresyon veya hipertansiyon öyküsü bulunur.

Alzheimer hastalığına yakalanma riskiniz yüksekse, bazı temel besin seçimleri yapmak size Alzheimer riskini düşürmek konusunda yardımcı olabilir.

Birçok besin, bilişsel sağlığınızı iyileştirebilir ve hastalığa yakalanma riskinizi azaltabilir. İşte bunlardan bazıları…

1. Yaban Mersini

Yaban mersini, beyni serbest radikal hasarından koruyabilen antioksidanlarla yüklüdür. Ayrıca yaban mersini içerisindeki fitokimyasallar, antosiyaninler ve proantosiyanidinler nöroprotektif faydalar sağlar. Bunun yanı sıra vücudu Alzheimer hastalığı, multipl skleroz ve Parkinson hastalığı gibi dejeneratif hastalıklara neden olabilecek zararlı demir bileşiklerinden korurlar.

2. Kara Lahana ve Diğer Yeşil Yapraklı Sebzeler

Lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler zihinsel yetenekleri keskin tutmaya, bilişsel gerilemeyi önlemeye ve Alzheimer hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur.

3. Yeşil Çay

Beyin gücünü artırmak için antioksidan açısından zengin besinler söz konusu olduğunda, yeşil çay mutlaka listeye dahil edilmelidir. Antioksidan yapısı beyindeki sağlıklı kan damarlarını destekler, böylece düzgün çalışabilir. Ayrıca, yeşil çay içmek, en yaygın iki nörodejeneratif bozukluk olan Alzheimer ve Parkinson hastalığına bağlı beyinde plak büyümesini durdurabilir.

4. Tarçın

Tarçın, beyin plağını parçalamaya ve hafıza sorunlarına neden olabilecek beyin iltihabını azaltmaya yardımcı olabilecek popüler bir baharattır. Tarçın, beyne daha iyi kan akışını kolaylaştırarak Alzheimer semptomlarını önlemede ve geciktirmede etkilidir.Kokusunu solumak bile bilişsel işlemeyi, dikkat, tanıma hafızası, çalışma hafızası ve görsel-motor hızı ile ilgili beyin fonksiyonunu geliştirebilir.

5. Somon

Somon gibi soğuk su balıkları beyninizi genç ve canlı tutmanın yanı sıra yaşa bağlı beyin problemleri riskini azaltmaya yardımcı olur. Somonda bulunan omega-3 yağ asitleri, Alzheimer hastalığına ve diğer demans türlerine karşı korunmada önemli bir rol oynar.

6. Zerdeçal

Zerdeçal, beyin sağlığına fayda sağlayan antioksidan ve antienflamatuvar özelliklere sahip olan curcumin adlı bir bileşik içerir. Antiinflamatuar özelliği, Alzheimer hastalığı gibi bilişsel bozuklukların önde gelen nedenlerinden biri olduğundan şüphelenilen beyin iltihabını önleyebilir. Ayrıca antioksidan gücü, beyindeki plak oluşumunun giderilmesine yardımcı olarak ve oksijen akışını iyileştirerek genel beyin sağlığını destekler. Bu da Alzheimer’ın ilerlemesini engeller veya yavaşlatır.

7. Zeytinyağı

Sızma zeytinyağı, amiloid plaklarının parçalanmasına yardımcı olan anahtar proteinlerin ve enzimlerin üretimini artırmaya yardımcı olan oleocan thal adı verilen fenolik bir bileşen içerir. Bu, Alzheimer hastalığına karşı potansiyel bir nöroprotektif mekanizma olarak çalışır.

8. Hindistan cevizi yağı

Günlük 1 çorba kaşığı kadar az miktarda sızma hindistan cevizi yağı, yaşlılar da dahil olmak üzere her yaştan insanda bilişsel işlevi ve hafızayı geliştirecektir.

9. Brokoli

Brokoli, bilişsel bozuklukla bağlantılı bir amino asit olan homosistein seviyesini düşüren karotenoidlere sahiptir. Ek olarak, içindeki birkaç B vitamini zihinsel dayanıklılığı ve hafızayı geliştirmede önemli bir rol oynar. Brokoli ayrıca zihinsel yorgunluğun ve depresyonun etkilerini hafifletebilir.

10. Ceviz

Cevizde içerdiği anti-enflamatuar ve antioksidatif özelliklerinden dolayı, hastalığın riskini azaltmaya, başlangıcı geciktirmeye, ilerlemesini yavaşlatmaya ve hatta Alzheimer hastalığının önlenmesine yardımcı olabilir. Ceviz tüketimi; beyni, Alzheimer hastalarının beyninde sıklıkla görülen bir protein olan beta-amiloid proteininden korur.

Alzheimer riskini azaltan 10 besin

Yorumlar kapalı.