Almanya’da çıplaklığa ilgi azalıyor mu?

Almanya'da çıplaklık uzun süredir kabul görmüş bir kültür olarak bilinse de konu ülkede son dönemde ciddi şekilde tartışılıyor. Çıplaklıkla ilgili yapılan son tartışmalar bu kültür geriliyor mu sorularına neden oldu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Almanca’da ‘Freikörperkutur’ yani özgür vücut kültürü olarak adlandırılan akımın destekçileri hiç olmadığı kadar azaldı. Giderek daha fazla Alman çıplaklık konusuna daha soğuk bakıyor.

Pandemi de çıplaklık konusunda yeni endişelere neden oldu. Örneğin Berlin’deki sayfiye yeri Wansee salgın sırasında sağlık riski olduğu gerekçesiyle parka çıplak girilmesini yasakladı.

Plaj, havuz, sauna gibi yerlerde genellikle yaşlı Almanlar tamamen soyunmayı tercih etse de bu yaz bir kadının üstsüz güneşlenmesi ile başlayan tartışma yeni bir hareketin doğmasına neden oldu.

Temmuz ayı başında Berlin’deki “Plansche im Planterwald” su parkında üstsüz bir şekilde güneşlenen kadın uygunsuz görünüm gerekçesiyle polis tarafından dışarıya çıkarıldı. Parkın güvenliği tarafından defalarca üstünü giymesi uyarısında bulunulmasının ardından polis çağrıldı.

Yetkililer, park güvenliği ve polisin tavrını savunsa da 6 yaşındaki oğluyla birlikte güneşlenen kadından da özür diledi.

‘Tüm memeler özgür olmadan hiçbir meme özgür değildir’

Kadını haklı bulanlar aynı durumdaki erkeklerin göğüslerinin açık olmasını uygunsuz bulmazken kadınlarda neden bunun sorun olduğunu soruyor.

Sonrasında da “Tüm göğüslere eşitlik” kampanyası başlatıldı. Buna göre erkeklerin üstsüz bulunmasına izin verilen her yerde kadınlara da aynı hakkın tanınması isteniyor. Kampanyanın destekçileri kadın göğüsünü bir cinsel obje haline getirmektense normalleştirmeyi istiyor. Bunu da “tüm memeler özgür olmadan hiç bir meme özgür değildir” sloganı ile tanımlıyorlar.

Anketler çıplaklığa ilginin azaldığını gösteriyor

Yakın zamanlarda YouGov ve Statista tarafından ortaklaşa yapılan bir ankette Alman yetişkinlerin önemli bir kısmının sauna ya da çıplaklar plajı gibi çıplaklığa izin verilen yerlerde kendilerini rahatsız hissettiği ortaya çıktı.

Ankete katılanlardan yüzde 28’i kendilerini rahat hissettiklerini aktarırken yüzde 36’sı rahatsız olduklarını belirtti. Ankete katılanların geriye kalanı ise bu yerlerden tamamen uzak durduklarını ya da konuyla ilgili görüş belirtmek istemediklerini söyledi.

Ankete göre kadınlar erkeklere göre daha fazla rahatsız oluyor. Coğrafi olarak ise tarihsel klişe geçerliliğini koruyor. Doğu Almanyalılar çıplaklık konusunda Batı Almanyalılardan daha rahatlar.

‘Gerilemedeki sebep muhafazakarlık değil sosyal medya’

Hannoer Tıp Fakültesi’nde çıplaklık tarihi üzerine çalışmalar yürüten Heiko Staff, Berlin’deki üstsüz kadın üzerinden yürütülen tartışmanın toplumun genelini yansıtmadığını belirtiyor. Ona gör çıplaklık konusunda en büyük caydırıcı etkenin internet olduğunu çünkü en büyük utandırma kaynağının sosyal medya olduğunu vurguluyor.

Instagram gibi fotoğraf paylaşım platformlarında zayıflık ve sıkı vücutların idealize edildiğini belirten Staff, buradaki fotoğrafların çoğunun oynandığını fakat gerçek hayatta plajlarda fotoğraf filtresi kullanılamadığını ifade ediyor. Staff’a göre çıplaklıktan duyulan rahatsızlığın son yıllarda artma nedeni dindarlık ya da muhafazakarlık değil sosyal medya.

Kaynak: Euronews Türkçe

Almanya’da çıplaklığa ilgi azalıyor mu?

Yorumlar kapalı.