Alevler Milas’taki termik santrale ulaşırsa ne olur? Yangın termik santralde patlamaya neden olur mu?

Milas'ta alevler termik santrale doğru yaklaştı. Yangın termik santrale ulaşırsa ne olur? Alevler termik santrale ulaştığında patlama olur mu?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Muğla‘nın Milas ilçesinde Kemerköy Termik Santrali‘ne kadar yaklaşan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Kemerköy Termik Santrali‘ne yaklaşık 400 metre kadar yaklaşan alevler paniğe neden oldu.  Kemerköy Termik Santrali’nin bahçesinde gökyüzünün dumanla kaplandığı görüldü. Öte yandan santralde görevli personelin de binadan ayrıldığı gözlendi. Bölge sakinlerinin aklında “Alevler termik santrale yaklaşırsa ne olur?” Yangın termik santralde patlamaya neden olur mu? gibi sorular belirdi.
Alevler Milas'taki termik santrale ulaşırsa ne olur? Yangın termik santralde patlamaya neden olur mu?

Termik Santral Nedir?

Termik santral, ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Isıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini süren buhar türbinini döndürmekte kullanılır. Türbinden geçen buhar Rankine çevrimi denilen yöntemle bir yüzey yoğunlaştırıcıda yoğunlaştırılırak geri suya dönüştürülür. Termik santralların tasarımları arasındaki en büyük farklılık kullandıkları yakıt tiplerine göredir. Bu tesisler ısı enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmekte kullanıldığından bazı kaynaklarda Enerji Dönüşüm Santralı olarak da geçer. Bazı termik santrallar elektrik üretmenin yanı sıra endüstriyel ve ısıtma amaçlı ısı üretimi, deniz suyunun tuzdan arındırılması gibi amaçlarla da kullanılır. İnsan üretimi CO2 emisyonunun büyük kısmını oluşturan fosil yakıtlı termik santralların çıktılarını azaltma yönünde yoğun çabalar harcanmaktadır.

Alevler Milas'taki termik santrale ulaşırsa ne olur? Yangın termik santralde patlamaya neden olur mu?

Yangın Termik Santrale Ulaşırsa Ne Olur?

Kemerköy Termik Santrali, Muğla’nın Milas ilçesinde, linyit ile çalışan termik santral. Muğla’nın en büyük, Türkiye’nin ise 30. elektrik santrali ve 4. linyit santralidir. Santral, 630 MW kurulu gücü ile ortalama yıllık 2.642 GWh elektrik üretir. 210 MW güce sahip üç üniteden oluşur. Alevlerin termik santrale ulaşması ve patlama yaşanması halinde mevcut yangının kontrol alınmasının daha da zorlaşacağı düşünülüyor.

Alevler termik santrale ulaşırsa patlama olur mu?

Termik santral içerisin de bulunan bazı kimyasallar yangın ile buluşması durumunda patlamaya neden olabilir. Bu kimyasallar kömür tutuşturulmasından kullanılan mazout fuil oil ve jeneratörlerde kullanılan hidrojen. Gelen gayrı resmî bilgilere göre termik santralde hidrojen depoları boşaltılıp su ile doldurulduğu mazotun ise boşaltıldığı yönünde.  Santral görevlileri tüm tedbirlerin alındığını ve patlama riskinin olmadığını belirtirken santral çevresinde hendekler kazıldı.

Zehirli gazlar etrafa saçılabilir

Termik santralin yanması durumunda santralde bulunan tonlarca kömür nedeniyle etrafa zehirli gazların yayılma riski var.

Alevler Milas’taki termik santrale ulaşırsa ne olur? Yangın termik santralde patlamaya neden olur mu?

Yorumlar kapalı.