AKP’nin önlem almadığı yangın felaketleri raporları yayımlandı

CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, tüm uyarılara rağmen AKP'nin önlem almadığı yangın felaketleri hakkında hazırlanan ve iklim suçlarını içeren raporu yayımladı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre 28 Temmuz 2021-12 Ağustos arasında 54 ilde 299 adet yangın meydana geldi.

Aşırı sıcaklar ve iklim krizi nedeniyle uzmanlar orman yangınlarının artacağına işaret etse de iktidar tarafından alınmayan önlemler ve yangınla mücadeledeki başarısızlık felaketin boyutunu artırıyor.

Birgün’de yer alan habere göre; CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP Heyeti’nin Ege ve Akdeniz’de meydana gelen yangınları incelemeleri sonucu hazırlanan raporunu yayımladı. Raporda yangınların nedenleri ve sonucu değerlendirilirken, iktidarın yangın yönetimindeki eksikliğine dikkat çekildi.

2019’da 16 bin 413; 2020’de 47 bin hektarlık orman alanının maden ve enerji tesislerine verildiği kaydedilen raporda, “Ormansızlaşmanın aktörü olan AKP İktidarı, iklim suçu işlemiştir. Her kriz anında bu kurumları çalıştırmamaya, işlevsizleştirmeye çalışan AKP iktidarı yangını da fırsat bilip, yine CHP’li Büyükşehir Belediyelerine saldırdı. Turizm Teşvik Kanunu değişikliğinin bir derdi ormanları turizme açmak, diğer derdi CHP’li belediyelerin elindeki turistik alanları gasp edip kendi yandaş zenginlerine peşkeş çekti” denildi.

CHP yangınla mücadele ile ilgili önerilerini şöyle sıraladı:

  • Anayasanın 169. Maddesi gereğince, yanan orman yerlerinde yeni orman yetiştirilmeli, bu alanlar imara açılmamalı, yapılaşmaya izin verilmemeli.
  • Orman yangınlarının makul sürede kontrol altına alınmasını sağlayacak ve daha geniş alanlara yayılmasını önleyecek stratejiler oluşturularak, buna yeterli ekipman ve personel bulundurulmalı. THK uçakları yeniden devreye alınmalı. Acil yangın uçağı başta olmak üzere, ekipman eksikliği giderilmeli.
  • Orman alanlarındaki denetimler artırılmalı, önleyici denetim mekanizmaları güçlendirilmeli.
  • Orman muhafaza memurlarının görev ve yetkileri genişletilmeli, ormanlardaki suçüstü hallere müdahale edebilme yetkileri artırılmalı.
  • Görevi orman yangınıyla mücadele olan, yangın eğitimi almış, bu alanda uzmanlaşmış kişilere kadrolu istihdam alanı açılmalı. Orman köylülerine yönelik eğitimler arttırılmalı.
  • Yangının sorumluları etkin bir biçimde araştırılmalı, yargılama makamları önüne çıkarılmalı.

***

Muğla’daki yangın söndürüldü

Muğla’nın Bodrum ve Milas ilçelerinde dün orman yangını çıktı. Bodrum Çiftlikköy’de ve Milas Kıyıkışlacık Mahallesi’nde ormanlık alanda dün saat 13.30 sıralarından yangına helikopter, uçak, arazöz ve iş makinesi sevk edildi. Milas’ta ormanlık ve zeytinlik alanda çıkan yangın 2 saat sonra kontrol altına alındı, yaklaşık 3 hektar ormanlık ve zeytinlik alan zarar gördü.

AKP’nin önlem almadığı yangın felaketleri raporları yayımlandı

Yorumlar kapalı.