1. Haberler
  2. Gündem
  3. AKP’nin başörtüsü düzenlemesini de içeren anayasa teklifi 336 vekilin imzasıyla Meclis’te

AKP’nin başörtüsü düzenlemesini de içeren anayasa teklifi 336 vekilin imzasıyla Meclis’te

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan Anayasa değişiklik teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AKP, başörtüsüne anayasal güvence getirilen ve ailenin yeniden tanımlandığı anayasa değişikliği teklifini, TBMM’ye sundu.

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, MHP ve BBP’nin desteği ile teklifi 366 milletvekili imzasıyla sunulduğunu söyledi.

AKP’li Zengin’in açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

”336 milletvekilimizin imzasıyla birlikte, başörtüsüyle ilgili anayasa değişiklik teklifi birazdan AK Parti, MHP ve BBP’nin imzasıyla Meclis’e sunuyoruz. Kanunla teminat altına alınan kanunla değişir. Dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çözülmelidir.

Teklifimizde; başörtülülerin de başı açıkların da hakkını savunuyoruz. Kısaca kadınların özgürlüğünü savunuyoruz.

Diğer konu da ailele müessesine dair. Bizim anayasamızda aile toplumun temeli olarak görüşmüştür. Eğer bir tahrip etmek istiyorsanız, önce aileden başlamanız gerekir. Biz anayasamıza evlilik birliğinin bir kadın ve bir erkek arasında olan hukuki bir birliktelik olduğunu koyuyoruz”

Teklif, bütçe görüşmeleri nedeniyle Aralık ayının 16’sından sonra ele alınacak.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) başörtüsüne yönelik kanun teklifinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliğiyle bu işin düzeltilmesi gerektiğini ifade etmişti.  Açıklamanın ardından muhalefet partilerini ziyaret etmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bu konu hakkında bilgi vermişti.

TEKLİFTE NELER YER ALIYOR?

Teklif, anayasanın din ve vicdan özgürlüğünü düzenleyen 24 ve “ailenin korunması”na ilişkin 41. Maddesi’nde değişiklik öngörüyor. AKP kaynaklarının BBC’ye verdiği bilgiye göre 24. Madde’ye iki fıkra ekleniyor.

Buna göre “Temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu veya özel kesim tarafından sunulan hizmetlerden yararlanması hiçbir kadının başının örtülü veya açık olması şartına bağlanamaz” hükmü yer alıyor.

İkinci fıkrada ise “dini inancı” nedeniyle tercih ettiği kıyafet veya başını örtmesi nedeniyle kadınlara ayrımcılık yapılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor:

“Hiçbir kadın dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim öğretim, çalışma, seçme, seçilme, siyasi faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile hak ve hürriyetleri kullanmaktan veya kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan hiçbir surette yoksun bırakılamaz, suçlanamaz ve herhangi bir ayrımcılığa tabii tutulamaz.”

ÜNİFORMA, BAŞÖRTÜSÜNE ENGEL OLMAYACAK

Aynı fıkrada, görevleri gereği üniforma gibi özel kıyafet giyilmesi de başörtüsü takmaya engel olmayacak:

“Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda; devlet ancak dini inanç sebebiyle, kadının başını örtmesini ve tercih ettiği kiyafetini hiçbir şekilde engellememek kaydıyla gerekli tedbirleri alabilir.”

Anayasa’nın “ailenin ve çocuğun korunması”nı düzenleyen 41. Maddesi’nin birinci fıkrasına ise aile tanımı yapılıyor. Teklifle söz konusu maddeye, aile birliğinin “kadın ile erkeğin evlenmesi” ile kurulacağı hükmünün eklenmesi öngörülüyor.

Ayrıntılar geliyor…

AKP’nin başörtüsü düzenlemesini de içeren anayasa teklifi 336 vekilin imzasıyla Meclis’te
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.