AKP’li vekiller, cezaevlerinde çıplak aramanın nasıl yapıldığını anlattı

Çıplak arama tartışması üzerine toplanan TBMM Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu’nda AKP’li vekiller, söz konusu uygulamanın mevzuata göre nasıl yapıldığını anlattı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AKP’li İbrahim Yurdunuseven komisyon toplantısında iktidarın “çıplak arama iftirası” diyerek inkâr ettiği çıplak aramanın nasıl yapıldığını anlattı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun cezaevlerine ve emniyete dair çıplak arama iddialarını gündeme getirmesi üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “Çıplak arama’ iftirasını atmak alçaklık ve namussuzluktur” diyerek Gergerlioğlu’na “FETÖ’cü terörist” diyerek hedef almıştı. AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin “Çıplak arama olduğuna asla inanmıyorum” ifadelerini kullanırken AKP’li Cahit Özkan ise “çıplak arama olduğuna dair yazılı belge” istemişti.

İktidar yüksek perdeden çıplak aramayı inkâr ederken TBMM Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu Başkanı ve AKP Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, “çıplak arama” yapıldığını kabul etti ve nasıl yapıldığı anlattı.

“MAKUL ŞÜPHE” İLE UTANDIRMADAN YAPILIYORMUŞ

TBMM Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu dün toplanarak konuyu tartıştı.

Ceza infaz kurumlarındaki aramaların “makul şüphe” gerekçesiyle yapıldığını savunan Yurdunuseven, “Sıfatı ne olursa olsun herkes kuruma girişte duyarlı kapıdan geçmek zorundadır. Şüphe halinde kuruma girmekte ısrarcı olan kişilere elle fiziki arama yapılmaktadır. Kuruma giren hükümlü ve tutuklular için de bu uygulama söz konusudur. Kişi makul ve kuvvetli şüphe uyandırması halinde detaylı arama uygulaması yapılmaktadır. Detaylı arama tutuklu ya da hükümlünün utanma duygusunu ihlal etmeyecek şekilde aynı cinsten görevli tarafından kimsenin göremeyeceği bir odada gerçekleştirilmektedir” dedi.

Yurdunuseven, detaylı arama sırasında önce bedenin üst kısmındaki giyisilerin çıkarıldığını, alt kısımdaki giysilerin, üst kısımdaki giyisilerin giyilmesinin ardından çıkarıldığını, bu işlemler sırasında ilgili kişiye tek kullanımlık önlüklerin verildiğini söyledi.

Yurdunuseven, “Detaylı arama sırasında bedene dokunulmaması için gerekli özen gösterilir. Öncelikle tutuklu ve hükümlüden yasaklı ya da tehlikeli maddenin kendisi tarafından çıkarılıp teslim edilmesi istenir. Aksi halde beden çukurlarının aranması gereken hallerde detaylı aramayı cezaevi tabibi gerçekleştirmektedir. Burada amaç, hükümlü tutukluların can, emniyet ve sağlıklarının korunmasıdır” diye konuştu.

Komisyon üyesi AKP Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat da çıplak aramanın dışarıdan bakıldığında onur kırıcı görüldüğünü ancak “mahkumun kendisinin ya da koğuştaki insanların sağlığının korunmasına dönük bir amaç güdüldüğünde” uygulamaya karşı durmanın çok doğru olmayacağını öne sürdü.

“ŞÜPHE DURUMUNDA DEĞİL HEMEN HERKES İÇİN UGULANDIĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi de insan hakları dengesi ile güvenlik dengesi arasında çok ince bir çizginin bulunduğunu söyledi. “Çıplak arama hususunun bence yeni bir düzenlemeye ihtiyacı var” diyen Hakverdi, “Çok iyi kanun yapabiliriz ama bu kötü uygulayıcılar elinde heder olabiliyor. Ben cezaevlerinde hak ihlalleri yapan görevlilere zamanında müdahale edildiğine inanmıyorum. Kanunda çıplak aramanın şüphe üzerine yapılabildiği söyleniyor ama bunun hemen herkes için uygulandığını düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

“İNSAN HAKLARINI ÖNCELEYEN GÜNCELLEMELERE İHTİYACIMIZ VAR”

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan da komisyona çok sayıda şikayetin ulaştığını söyledi. Komisyonun yapacağı ziyaretlerin konusunu sadece çıplak arama meselesinin oluşturmaması gerektiğini ifade eden Kurtulan, “Ayakta sayım meselesi de bir sorundur. Yaşanan sıkıntıların gözardı edilmesi münferit olayların genele yayılmasına sebep oluyor. Çıkıp orada ‘çıplak aramaya maruz kaldım’ demek herkesin harcı değildir. Çıplak arama meselesinde insan haklarını önceleyen güncellemelere ihtiyacımız var.” dedi.

SİNCAN VE AFYONKARAHİSAR CEZAEVLERİ ZİYARET EDİLECEK

Diğer komisyon üyelerinin de görüş ve önerilerini dile getirmesi sonrasında Komisyon Başkanı Yurdunuseven, komisyonun yerinde inceleme yapmasını teklif etti. Bunun üzerine komisyon, önümüzdeki günlerde Sincan Ceza İnfaz Kurumuna, ardından da Afyorkarahisar Ceza İnfaz Kurumu’na bir ziyaret gerçekleştirmeyi kararlaştırdı.

AKP’li vekiller, cezaevlerinde çıplak aramanın nasıl yapıldığını anlattı

Yorumlar kapalı.