Akbelen’de mahkeme kararına rağmen gece yarısı kömür çıkartıldığı iddia edildi

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'deki Akbelen Ormanı'nda termik santralde kullanılmak üzere kömür çıkartılmak isteniyor. Köylüler ise ormandaki ağaçlarının kesilmemesi için başlattıkları doğa nöbetini sürdürüyor. Köylüler, Muğla 3. İdare Mahkemesinin “yürütmeyi durdurma” kararının bulunduğu alanda gece saat 04.30 sıralarında kömür çıkardığını ileri sürdüler. Köylüler, o anları kayıt altına aldılar.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Muğla‘nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nda termik santralde kullanılmak üzere kömür çıkartılmak isteniyor. Köylüler ise ormandaki ağaçlarının kesilmemesi için başlattıkları doğa nöbetini sürdürüyor. Köylüler, Muğla 3. İdare Mahkemesinin “yürütmeyi durdurma” kararının bulunduğu alanda gece saat 04.30 sıralarında kömür çıkardığını ileri sürdüler. Köylüler, o anları kayıt altına aldılar.

Akbelen Ormanı’nı korumak, ağaçlarının kesilmesini engellemek için doğasever köylülerin başlattığı nöbet devam ediyor. Dün gece yarısı köylüler, şirketin bölgede kömür çıkarttığını ifade ederek çalışmaları görüntülediler.

Mahkemenin “yürütmeyi durdurma” kararına rağmen, şirketin durmadığını belirten köylüler; “İkizköy’ü ve Akbelen Ormanı’nı yutmaya çalışan 86541 no’lu kömür madeni işletme ruhsatı sınırları içinde Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararına rağmen YK Enerji’yi yeni saha açarken tespit ettik” dedi.

Gece saat 04.30 sıralarında şirketin kazı yaptığı alanın, arkeolojik alan olduğunu vurgulayan doğasever köylüler, “Milas Müze Müdürlüğü’nün devam eden arkeolojik kazısı var ve sit alanı olması için 25 Temmuz’da Muğla Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na; KARDOK Derneği olarak başvuru yapmıştık. 1 ay dolmasına rağmen yanıt alamadık” açıklamasını yaptı.

“EŞKIYALIKTA SINIR TANIMIYOR”

ANKA Haber Ajansı’na açıklama yapan doğasever köylülerin avukatı İsmail Hakkı Atal, şunları söyledi:

“LİMAK ve İçtaş ortaklığına ait olan Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali, hukuk tanımazlıkta, eşkıyalıkta sınır tanımıyor. En son hukuk, yasa tanımayan işlemi de 27 Ağustos 2021 Cuma günü sabah saat 04.30’da arkeolojik buluntuların bulunduğu ve üzerinde herhangi bir işlem yapılamayacağına dair yürütmenin durdurma kararı olan yerde kazı faaliyetlerine devam etmekle gösterdi. Bu Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali ile ilgili hem maden işletmesinin genişletilmesi hem de ağaç kesiminin durdurulmasıyla ilgili iki yürütmenin durdurulması kararı var.”

“ARKEOLOJİK OLARAK TESPİT VE TESCİLİNİ TALEP ETTİK”

Maden işletmesinin, genişletilmesini istediği alanda arkeolojik şehir kalıntısının bulunduğuna dikkat çeken Atal, “Bu arkeolojik şehir kalıntısını müze müdürlüğü ve YK Enerji suç işleyerek buradaki taşınmaz kültür varlıklarını almışlar, Ören’e götürmüşler. Biz bunuyla ilgili de Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na 26 Temmuz 2021 tarihinde başvuru yaptık. Henüz bir cevap gelmedi. Bu alanda arkeolojik olarak tespit ve tescilini talep ettik” dedi.

“ORMAN YANGINLARINDAN FAYDALANDILAR”

Avukat Atal, şirketin bölgede hukuksuz yaptığı işlemlerin ilk olmadığını söyleyip, şöyle konuştu:

“9 Ağustos 2021 tarihinde de 170 bin dekar ormanımızın yandığı, insanlarımız can pazarında olduğu, ormanlarımızın cayır cayır yandığı, ciğerimizin yandığı, her tarafımızın, bütün canlıların, hayvanların, bitkilerin, doğanın bir yıkım içerisinde olduğu yangınlar sırasında 105 tane ağacımızı kestiler. Bu ağaçları keserken, fırsattan istifade, fırsatı ganimet bilircesine, orman yangınlarından faydalandılar. Bu kesinlikle kabul edilebilecek bir durum değil.”

“MUĞLA VALİLİĞİ’NİN, DERHAL OLAYA MÜDAHALE ETMESİ GEREKİYOR”

Köylülerin avukatlarından Arif Ali Cangı, gece yarısı kömür çıkartma görüntülerine ilişkin ANKA’ya şu değerlendirmeyi yaptı:

“Kültür, arkeolojik varlıkların olduğu alanda çalışma yapılıyor. Aslında bu da başka bir ihlali doğruyor. Şu anda Akbelen’de Anayasa’nın 138’inci maddesi uygulanmıyor. Muğla Valiliği’nin derhal olaya müdahale etmesi gerekiyor. Jandarmanın gerekli tutanağı tutup ilgililer hakkında işlem yapması gerekiyor.”

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla Muğla’da yapılan 2’inci Orman Çalıştayı’na giden doğaseverler, hazırladıkları dövizlerle seslerini duyurmaya devam ettiler. Kılıçdaroğlu, İkizköylü yurttaşlarla görüşerek, desteklerini iletti.

Akbelen’de mahkeme kararına rağmen gece yarısı kömür çıkartıldığı iddia edildi

Yorumlar kapalı.