AK Parti, 11 maddelik ’sosyal medya’ düzenlemesine ilişkin teklifi, 21 Temmuz’da Meclis Başkanlığı’na sunacak.
Almanya modelinin örnek alındığı belirtilen düzenleme ile Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları, Türkiye’de temsilci bulundurması planlanıyor.
11 maddeden oluşacak
AK Parti Grubu tarafından hazırlanan teklif, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu ve teklife son şekil verildi.
11 maddelik ’sosyal medya’ düzenlemesinin meclis tatile girmeden yasalaşması planlanıyor.
MHP’ye gönderilen teklifin, muhalefet partilerine de iletileceği öğrenildi.
Bant genişliği daraltılacak
Meclis Başkanlığı’na sunulacak teklif ile yükümlülüğü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği bant genişliği önce yüzde 50, daha sonra yüzde 95’e kadar daraltılacak.
Sosyal ağ sağlayıcıları, Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırmak zorunda olacak.
Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenler ile erişim engelleme veya içerik çıkarılması kararlarının uygulanmasına ilişkin rapor bildirimi yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere para cezası verilebilecek.
Temsilci bulundurmak zorunlu olacak
Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları, Türkiye’de temsilci bulunduracak.
Kişiler tarafından da sosyal ağ sağlayıcılarına içerik kaldırılması ya da erişim engellenmesi başvurusu yapabilecek ve bu başvurulara belirlenen saat içerisinde olumlu ya da olumsuz yanıt verilmek zorunda olunacak.
Başvuruları yanıtsız bırakan ağ sağlayıcılara para cezası verilebilecek.
Hukuka aykırı olduğu mahkeme kararıyla saptanan içerik, sosyal ağ sağlayıcıya bildirilecek, bildirime rağmen belli bir saat içinde gereğini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcı, doğan zararların karşılanmasından sorumlu olacak.
CHP: Sosyal medyaya getirilecek her türlü sansüre karşıyız
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, sosyal medya düzenlemesine dair partisinin görüşlerine yönelik olarak açıklama yapmıştı.
Öztrak, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz sosyal medyaya getirilecek her türlü sansüre karşıyız. Bir medyaya getirilecek her türlü sansüre karşıyız” demişti.
“Uluslararası kabul görmüş birtakım normlara uygun olarak birtakım düzenlemeler yapılırsa bunlara bakılır” diyen Öztrak, “Unutulmasın, bu düzenlemelerin düğmesine hınçla basıldı, hesap sorma, öç alma yaklaşımıyla basıldı. Dolayısıyla buradan medyadaki söz söyleme, yazma, çizme özgürlüğünü geliştirecek bir düzenleme çıkması yerine, yasakçı bir düzenleme çıkma ihtimali mevcuttur. Buna da Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz karşıyız” ifadesini kullanmıştı.
Yorumlar kapalı.