Ağız kokusu neden olur? Ağız kokusu nasıl geçer?

Sık görülen ve çoğu zaman nedeni anlaşılamayan bir sağlık problemi olan ağız kokusu, ara sıra olabildiği gibi bazen de kronik olabiliyor. Üzerine gidilmediği takdirde başka hastalıklara da davetiye çıkarabiliyor. Peki, ağı kokusunun nedenleri nelerdir? Ağız kokusu nasıl giderilir? İşte cevabı...

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ağız kokusu, günlük hayatta en sık görülen sağlık problemleri arasında yer alıyor. Zaman zaman geçici, zaman zaman da kronik olabilen ağız kokusu; sosyal, psikolojik ve bazı hastalıklar açısından da olumsuz durumlara neden olabiliyor. Yetersiz diş bakımı ve açlık nedeniyle mide suyundan gelen koku da, rahatsız edici ağız kokusunun başlıca sebepleri arasında yer alabiliyor.

Ağız kokusu kişiyi rahatsız ederek utanç verici hale gelebilecek bir durumdur. Ağızda koku olmasının sebebi, genellikle kişinin ağız hijyenini tam olarak sağlayamamasından kaynaklıdır. Fakat ağız hijyeninin sağlanmasına rağmen uzun süreli ve rahatsız edici bir koku varsa bu, diğer hastalıklara bağlı da gelişebilir.

Uzun dönem geçmeyen ağız kokusunun nedenlerinin mutlaka araştırılması gereklidir. Genellikle sabahları rahatsız edici bir koku olması fizyolojik olarak normal kabul edilmektedir.

Akşam yenilen veya içilen gıdaların diş aralarına girmesi ve dilde birikmesi sonucu olmaktadır.  Bu koku kalıcı değildir ve dişler fırçalanarak ağız bakımı yapıldıktan sonra geçecektir.

Ağız kokusu neden olur? Ağız kokusu nasıl geçer?

Ağız kokusu nedenleri nelerdir?

“Ağız kokusu neden olur?” birçok kişi tarafından merak edilen bir konudur. Ağız kokusu sebepleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Gıdalar: Dişlerin arasındaki veya çevresindeki biriken yiyecek parçacıklarının parçalanması bakterileri artırabilir ve kötü kokuya neden olabilir. Soğan, sarımsak ve baharat gibi bazı yiyeceklerin tüketilmesi de ağız kokusuna neden olabilir.

Tütün ürünleri: Sigara içmek hoş olmayan ağız kokusuna neden olur. Sigara içenlerin ve diğer tütün ürünleri kullanıcılarının, bir başka ağız kokusu kaynağı olan diş eti hastalığına sahip olma olasılıkları daha yüksektir.

Yetersiz diş bakımı: Düzenli diş fırçalamayan ve diş ipi kullanmayan bireylerde, yiyecek parçacıkları ağızda kalıp ağız kokusuna neden olur. Bu gibi durumlarda, dişlerde renksiz ve yapışkan bir bakteri plağı oluşur. Bakteri plağı temizlenmediği takdirde, diş etlerini tahriş edebilir ve sonunda diş ve diş etlerinin arasında plak dolgulu cepler oluşturabilir (periodontitis). Dil ayrıca koku üreten bakterileri de hapsedebilir. Düzenli olarak temizlenmeyen veya uygun şekilde takılmayan protezler, kokuya neden olan bakteri ve yiyecek parçacıklarını barındırabilir.

Ağız kuruluğu: Tükürük, kötü kokulara neden olan partikülleri temizleyerek, ağzı temizlemeye yardımcı olur. Tıp dilinde kserostomi denilen ağız kuruluğunda, tükürük üretimi azaldığı için ağız kokusu artabilir. Ağız kuruluğu uyku sırasında doğal olarak oluşur, sabahları insanlarda normal olarak gözlenen kötü ağız kokusuna yol açar. Bu durum ağzı açık uyuyanlarda kötüleşerek daha fazla fark edilir. Kronik kuru ağız, bazı hastalıklardan ya da tükürük bezlerindeki problemlerden kaynaklanabilir.

Ağız kokusu neden olur? Ağız kokusu nasıl geçer?

İlaçlar: Bazı ilaçlar ağız kuruluğuna katkıda bulunup dolaylı olarak ağız kokusuna neden olur. Bazı ilaçlar ise vücutta metabolize olup parçalandıktan sonra birtakım kimyasallar oluştururlar. Bu kimyasallar kan dolaşımına katılıp ciğerlere ilerler ve kötü kokuya neden olur.

Ağızdaki enfeksiyonlar: Diş çekilmesi gibi ağız ve çene cerrahisi sonrasında ağızda oluşan yaralar, kötü kokuya neden olabilir. Bunun haricinde diş çürümeleri ve diş eti hastalıkları da kötü kokulara neden olur.

Burun ve boğaz hastalıkları: Sinüs enfeksiyonları, geniz akıntıları ve boğaz enfeksiyonları ağız kokularına neden olur.

Diğer tıbbi sebepler: Gastroözofageal reflü hastalığı gibi mide ile ilgili problemler ağız kokusuna neden olabilir. Bunun haricinde diyabet gibi metabolik bozukluklar veya kanserler belirgin bir ağız kokusuna neden olur. Küçük çocuklarda ağız kokusu, bir burun deliğine gizli bir şekilde yerleşen bir yiyecek parçasından ya da yabancı bir cisimden kaynaklanabilir.

Ağız kokusu neden olur? Ağız kokusu nasıl geçer?

Ağız kokusunun belirtileri nelerdir?

Ağız kokusu bir hastalık olmamakla beraber birçok hastalığın belirtisidir. Fizyolojik olarak yediğiniz yemeğe göre oluşabilen ağız kokuları normal olarak kabul edilir. Bir de patolojik durumlardan meydana gelen ağız kokuları bulunmaktadır. Bunlar;

  • Diş çürükleri
  • Sinüzit
  • Faranjit
  • Geniz eti gibi boğaz hastalıkları
  • Reflü ve mide rahatsızlıkları gibi sindirim sistemi hastalıkları
  • Şeker hastalığı
  • Karaciğer yetmezliği
  • Böbrek yetmezliği gibi sistemik hastalıkların belirtisi de olabilir.
  • Özellikle şeker hastalarındaki aseton-meyve kokusuna benzer ağız kokusu ile böbrek hastalıklarında ortaya çıkan amonyak benzeri ağız kokusu oldukça karakteristiktir.

Ağız kokusu neden olur? Ağız kokusu nasıl geçer?

Ağız kokusuyla nasıl mücadele edilir?

Evde uygulanabilecek belki de en önemli yöntem, dişlerin düzenli olarak fırçalanması, diş ipi ile temizlenmesi ve ayrıca dilin temizlenmesidir. Dişlerin günde iki kez fırçalanması, günde en az bir kez diş ipi ile temizlenmesi ve dilin temizlenmesi ile ağzınızdaki gıda parçacıkları uzaklaşacaktır. Dişlerin fırçalanmasının ardından dilinizi temizlediğinizde, dilinizin arkasında bulunan bakteriler azalır. Ağız kokusuyla savaştığı klinik olarak kanıtlanmış olan bir diş fırçası, fırçanın üzerinde uygun bir dil temizleyicisine sahiptir.

Kötü kokuların oluşmasını önlemek amacıyla diş hekiminiz size özel bir diş macunu ve ağız bakım suyu yazabilir veya önerebilir. Ağız bakım suyu, ağız ve diş sağlığını korumak ve ağız kokusunu önlemek için mükemmel bir seçimdir. ADA (Amerikan Diş Hekimleri Birliği), reçetesiz satılan ağız bakım sularının yalnızca geçici bir çözüm olduğunu, çünkü ağız bakım suyunun ağız kokusunun altında yatan nedeni iyileştirmediğini belirtmektedir. Temizlik ve kontrol için düzenli olarak diş hekiminize görünmek ağız ve diş sağlığı için çok önemlidir.

Bununla birlikte, diş hekimine yapılan düzenli ziyaretler ağız kokusunun altında yatan nedeni belirlemenize yardımcı olabilir.

Ağız kokusu neden olur? Ağız kokusu nasıl geçer?

Yorumlar kapalı.