Afganistan Merkez Bankası Başkanı kaçışını anlattı: Böyle bitmemeliydi

Afganistan Merkez Bankası Başkanı ve Cumhurbaşkanı Ekonomi Danışmanı Ajmal Ahmady, ülkeden kaçış hikayesini anlattı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Afganistan’da Taliban’ın başkent Kabil’i ele geçirişi ve Cumhurbaşkanı Eşref Gani dahil binlerce Afganın ülkeden kaçışı dünyayı sarsarken, ülkenin merkez bankası başkanı da kaçış hikayesini paylaştı.

Sözcü gazetesinden Emre Deveci’nin haberine göre; Afganistan’da vekaleten merkez bankası başkanlığı görevini yürüten ve aynı zamanda Cumhurbaşkanı Gani’nin danışmanı da olan Ajmal Ahmady, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Pazar gecesi ABD’ye ait bir askeri uçakla ülkeden ayrıldığını açıkladı.

‘ORDUYA SAVAŞMADAN ÇEKİLME TALİMATI VERİLDİ’

Afgan hükümetinin bir haftada çok hızlı bir şekilde çöktüğünü, olayların gelişimini anlamakta çok zorluk çektiğini belirten Ahmady, Afgan ordusuna yukarıdan savaşmadan çekilmeleri yönünde talimatlar verildiği söylentileri olduğunu aktardı.

Kötüleşen güvenlik durumuna rağmen 12 Ağustos Perşembe gününe kadar işlemlere devam ettiklerini ancak Cuma günü işlemlerin kısıtlandığını, cumartesi günü de paniğin hızla arttığını belirten Ahmady, dolar/Afgani kurunun bir anda 83’ten 100’e fırladığını aktardı.

PAZARTESİ GÜNÜ İÇİN BİLET ALMIŞTI

Kendisinin 13 Ağustos Cuma günü kaçtığı yönünde söylentiler ortaya çıktığını ancak kendisinin 14 Ağustos Cumartesi günü bile bankaları ve işlemcileri sakinleştirmek için çalıştığını belirten Ahmady, “O günün Kabil’in düşmesinden bir gün öncesi olduğuna inanmıyorum” dedi.

Cumartesi gecesi ailesinin kendisini aradığını ve çoğu hükümet yetkilisinin kaçtığını ilettiğini, bunu duyunca donup kaldığını belirten Ahmady, cumartesi gecesi gelen güvenlik değerlendirmesine göre Kabil’in düşüşünün 56 saat içinde olacağını öğrendiğini ve önlem olarak 16 Ağustos Pazartesi günü için uçak biletlerini satın aldığını söyledi.

Afganistan Merkez Bankası Başkanı kaçışını anlattı: Böyle bitmemeliydi

Afganistan Merkez Bankası Başkanı kaçışını anlattı: Böyle bitmemeliydi

Yorumlar kapalı.