Ada çayı nedir? Ada çayının faydaları nelerdir?

Ada çayı, Latince adı Salvia officinalis olan ballıbabagiller familyasından gelen tıbbi ve aromatik bitki türüdür. Genelde kadınların regl sancılarını azaltmak için kullanılan ada çayının etkileri sadece bununla da sınırlı değildir.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Latince adı Salvia officinalis olan ada çayı, çok eski çağlardan beri bilinse de, şifalı bir bitki oluşu ile yayıldı. Akdeniz bölgesinde yetişen ve ballıbabagillerden olan ada çayı, kokulu bir bitki türüdür. ‘Dişotu’ veya ‘Meryemiye’ olarak da bilinen bu bitki kışın yaprak dökmez ve yazın ilk aylarında açar. Ayrıca ada çayı güçlü antioksidan bileşenler içerir.

Uçucu yağ ve baharat bitkisi olan ada çayına ait dünya çapında 5 binden fazla farklı tür bulunur. Orta Doğu ve Akdeniz bölgelerinde yetişen bitkinin ülkemizde de yaygın olarak yetiştirilir.

Ada çayının faydaları

1- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İçerdiği bileşenler bağışıklık sistemine gelebilecek darbelere karşı koruyucu bir kalkan görevi görür. Diğer yandan ada çayının yaraları iyileştirici özelliği de vardır. Çay olarak tüketilebileceği gibi, merhem halinde cilt yaralarında kullanılabilir.

2- Unutkanlığa karşı oldukça faydalı olan ada çayı hafızayı güçlendirir ve kuvvetlendirir. Alzheimer ve demans hastalıklarına olumlu yönde etkisi olduğu gözlemlenmiştir.

3- İç organlarda oluşabilecek iltihapları engeller. Ada çayının içilerek tüketilmesi özellikle solunum ve sindirim sisteminde oluşan iltihapları giderebilir. Eklem hastalıklarına, romatizma hastalıklarına ve kalp hastalıklarına iyi gelir.

4- Boğaz hastalıklarında oldukça hızlı bir etkisi vardır. Larenjit ve faranjit gibi oldukça sık görünen boğaz iltihaplarında sık sık tüketilmesi önerilir. Öksürüğü en az seviyeye indirir.

5- Astım hastaları için yararlıdır. Solunum sistemini rahatlatır, göğüsü açarak rahat ve yeterli seviyede nefes alabilmemizi sağlar. Buharlaştırılarak solunum yoluyla almak da sizi rahatlatacaktır.

6- Diş sistemine faydalıdır. Dişleri güçlendirir ve beyazlatır. Ayrıca içeriğinde antimikrobiyal ve antiseptik bileşenleri olması nedeniyle diş eti sorunlarını engeller.

7- Sindirim sistemini rahatlatır. Etkili bir gaz söktürücü oluşuyla hazmı kolaylaştırır ve sindirime yardımcı olur. Ayrıca mide bulantısını da önler.

8- Kan dolaşımını temizler. Kan temizleyici etkisiyle vücuttan toksinleri uzaklaştırır ve karaciğer hastalıklarında faydalıdır.

9- Terlemeyi azaltır. Belirli bir süre düzenli kullanıldığı takdirde terleme sorununu yarı yarıya azalttığı gözlemlenmiş bir sonuçtur.

10- Sinir sistemini rahatlatmaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Depresyon ve strese iyi gelir.

Adaçayının Faydaları Nelerdir?

– Adaçayının belki de en çok ön plana çıkan faydası, hafızayı güçlendirici yapısının olmasıdır. Özellikle çocuklarda hafızanın daha iyi gelişimini tamamlamasında yardımcı olur.

– Çok sayıda faydası bulunan adaçayının bir diğer özelliği, iltihap önleyici etkisinin olmasıdır. Bitki uzmanları tarafından süt ve alt solunum yolları enfeksiyonları hastalıkları için önerilir.

– Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi bulunan adaçayı, koruyucu görevi görür.

– Kişinin cilt hastalıklarının çıkmasında engelleyici bir görev görür.

– Adaçayının bir diğer faydası, kemikleri güçlendirici olmasıdır. Haftada 2-3 bardak adaçayı, sindirimin kolaylaşmasını sağlar.

– Yine şeker hastalığının giderilmesi hususunda adaçayının faydaları bulunuyor.

– Yaşlılığı önlemede fayda sağlıyor.

  Adaçayının Zararları

Söz konusu bu şifa bitkisinin yararlarını öğrendik. Peki, adaçayı zararları nelerdir? Bu zararlara daha çok yan etki denilebilir. Bu nedenle şimdi sıralayacağımız bu maddelere adaçayı yan etkileri de diyebiliriz.

– Adaçayı özellikle gebeliğin ilk üç ayında tüketilmemelidir. Yine düşük tehlikesi bulunan gebelikler söz konusu olduğunda, adaçayından mutlaka uzak durulmalıdır.

– Tüp bebek tedavisine başvuranların adaçayı tüketiminden uzak durmaları gerekiyor.

– Emziren anneler adaçayı tüketmemelidir.

– Çocuk sahibi olmaya çalışan tüm bireylerin ve sara hastalığı olanların adaçayından uzak durmaları tavsiye ediliyor.

– Küçük çocuklar için uygun değildir. Fakat çok az miktarlarda yemeklere karıştırılıp verilebilir.

Ada çayı nedir? Ada çayının faydaları nelerdir?

Yorumlar kapalı.