Açlık sınırı ile zamlı asgari ücret arasında sadece 3 lira 45 kuruş kaldı

Türk-İş’in araştırmasına göre; Ocak 2022’de açlık sınırı 4 bin 249 lira 95 kuruş, yoksulluk sınırı ise 13 bin 843 lira 50 kuruş oldu. İşçilerin şubat ayında alacağı zamlı asgari ücret açlık sınırına yaklaştı. Açlık sınırı ile zamlı asgari ücret arasında sadce 3 lira 45 kuruş kaldı. Fiyat artışları önümüzdeki ay da devam ederse asgari ücret açlık sınırının altına düşecek.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk-İş, dört kişilik bir ailenin 2022 Ocak ayında açlık sınırını 4 bin 249 lira 95 kuruş, yoksulluk sınırını 13 bin 843 lira 50 kuruş olarak açıkladı. Türk-İş’in araştırmasında bekar bir çalışanın yaşam maliyeti ise 5 bin 587 lira 79 kuruş oldu.

İşçilerin 2022 Şubat’ta eline geçecek 4 bin 253 lira 40 kuruşluk asgari ücret ile açlık sınırı arasında 3 lira 45 kuruş fark kaldı. Fiyat artışları böyle devam ederse emekçinin önümüzdeki ay eline geçecek asgari ücret açlık sınırının altında kalacak.

Türk-İş, son 12 aylık mutfak enflasyonunu yüzde 59,67, aylık mutfak enflasyonunu ise yüzde 3,71 olarak hesapladı. Türk İş’in araştırmasında, Türk lirası döviz karşısında değer kazanmasına karşın fiyatların düşmediğini şöyle anlattı:

“Aralık ayında ayrıntıları kamuoyuna ilan edilen ‘kur korumalı TL vadeli mevduat’ programı ile dövizde sert bir düşüş yaşansa da haftalar içinde Türk lirası yeniden değer kaybetmeye başladı ve 2021’in aralık ayı itibariyle gıda sepetinin genelinde yüksek artış gözlemlenmişti. Ancak daha sonraki günlerde, takip edilen bazı ürünlerin fiyatında gerileme olurken bir kısmının fiyatı değişmedi. Döviz kurlarının son büyük zirvesinden sonra geçen ay yüzde 25’e yakın bir artış gören gıda fiyatlarında, yeniden değer kazanan Türk lirasının olumlu etkisi market ve pazarlara neredeyse hiç yansımadı. Ülkenin en önemli gündemi, bu ay da arka arkaya gelen fiyat artışları oldu. Akaryakıta, elektriğe, doğal gaza, toplu ulaşıma gelen zamlarla işçi ve ailesinin önemli ve çoğu zaman tek geliri olan asgari ücretle geçimi daha da zorlaştı.”

Açlık sınırı ile zamlı asgari ücret arasında sadece 3 lira 45 kuruş kaldı

Yorumlar kapalı.