ABD’de polisin vurduğu Asperger sendromlu çocuk ağır yaralandı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’nin Utah eyaletinde, Golda Barton’ın Asperger sendromlu oğlunu hastaneye götürmek için çağırdığı polisler, 13 yaşındaki çocuğa ateş açtı. Anne Barton, oğlu Linden Cameron kriz geçirdiği sırada polis yetkililerini aradı. Barton’ın oğlunu hastaneye götürmek için yardım istediği polisler, Cameron’a defalarca ateş etti.

‘SİLAHSIZ OLDUĞUNU SÖYLEDİM’

Oğlunun silahsız olduğunu söylediğini dile getiren anne, “O küçücük bir çocuk. Neden onun önünü kesmeye çalışmadılar” dedi. Asperger sendromlu Cameron’ın bağırsaklarında, mesanesinde, omzunda ve ayak bileklerinde ciddi yaralanmalar olduğu belirtildi.

Borton, “Silahı yok. Hiçbir şeyi yok. Sadece bağırmaya ve çığlık atmaya başlıyor” dediğini aktardı ve polisler eve girdikten sonra kendisinden dışarıda beklemesini istediklerini ancak oğlunun kaçmaya çalıştığını dile getirdi.

Hastane ve sağlık giderleri için GoFundMe sayfasında kampanya başlatan anne, oğlu Cameron’ın uzun süredir ayrılık kaygısıyla mücadele ettiğini aktardı. Barton, Cameron’ın vurulduğu gün, bir yılın ardından ilk defa işe başladığını ve oğlunun bu yüzden kriz geçirdiğini ifade etti.

‘EĞİTİMLİ POLİSLERDEN DAHA SAKİN OLMASI BEKLENDİ’

Neurodiverse isimli yardım kuruluşundan yapılan açıklamada, “Yardım ihtiyaç duyulduğu için polis çağrıldı, ancak memurlar, 13 yaşındaki bir çocuğun yetişkin ve eğitimli polislerden daha sakin kalmasını bekledi ve daha fazla zarara sebep oldular” denildi.

Asperger sendromu nedir?

Asperger sendromu, çocukluk çağında ortaya çıkan genetik geçişli bir sorundur. Sendromun ana belirtisi aşırı içe kapanıklık durumudur. Tekrarlayıcı davranışlar, tekdüze bir konuşma, belli bir konuya abartılı ilgi diğer önemli belirtilerdir.

Çocuklar genellikle 3-4 yaşına kadar yaşıtları gibi davranıp, hareket ederler. Ancak hastalık, 3-4 yaşlarından sonra yavaş yavaş belli olmaya başlar. Asperger sendromu erkek çocuklarında daha sık görülür.

Aspergerli çocuklarla ilgili en büyük tereddüt her içe kapanık, sosyal iletişimi zayıf, çocuğun bu sendroma dahil edilmesidir. Çünkü ailenin aşırı korumacılığı, aşırı eleştiri sonucu ortaya çıkan güvensizlik ve buna bağlı sosyal iletişimde başarısızlık asperger sendromu olarak değerlendirilebilir.

ASPERGER SENDROMUNUN BELİRTİLERİ

Asperger sendromu otizm içinde çok fonksiyonlu, en fazla yüz güldüren bir spekturumda değerlendirilir. Asperger sendromuna sahip olan çocuklarda aşırı içe kapanıklık durumu ana belirtidir.

Hastalığın başlıca belirtileri şunlardır:

– Çocuklar çevreye duyarsızdır.
– Sorulara her zaman uygun yanıt vermezler.
– Tekrarlayıcı davranışları vardır.
– Duruma uygun olmayan mimik ve jestlere sahiptirler.
– Konuşmaları uygun ifade ve tonlamadan yoksundur, bu nedenle tekdüze, motor gibi konuşurlar.
– Çevrelerindeki insanlarla empati yapamazlar.
– Karşılarındaki insanların duygularını, sözel olmayan iletişimi anlayamazlar.
– Belli bir konuya abartılı ilgi duyarlar. Örneğin otomobil, uzay, ağaç çeşitleri gibi konularda her ayrıntıyı bilirler. Arabaları motor sesinden bile tanıyabilirler.

OTİZM VE ASPERGER SENDROMU ARASINDAKİ FARKLAR

– Aspergerli çocuklar bebeklik yıllarında sağlıklı gelişirler. Oysa otistik çocuklar çok daha erken belirti verirler, çevreleriyle iletişimleri yoktur, konuşma gecikmesi vardır.
– Aspergerli çocuklarda konuşma gecikmesi yoktur. Ama hareketlerini kontrol etmekte zorluk çekerler, sakarlık belirgindir. Fiziksel görüntüleri normaldir ama tuhaf mimik ve jestleri vardır.
– Asperger, yaş ilerledikçe daha belirginleşir. Çünkü sosyal iletişimde ciddi handikaplar ortaya çıkar. Ama eğitimlerini tamamlayabilirler. Hatta derslerinde başarılı bile olurlar.

ABD’de polisin vurduğu Asperger sendromlu çocuk ağır yaralandı

Yorumlar kapalı.