ABD’de Mahkeme, 14 yıldır esaret altında olan file “birey” statüsü vermeyi tartışıyor

Hayvan hakları savunucuları, file hukuki statü tanınarak esaretinin sonlandırılmasını istedi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’de New York şehrindeki Bronx Hayvanat Bahçesi’nde 14 yıdır tek başına yaşayan filin birey olarak tanınıp tanınmaması tartışıldı.

Hayvan Hakları Projesi’nin (NhRP) başındaki Steven Wise, New York Temyiz Mahkemesi’ne filin kışın soğukta kalmaması amacıyla Tennessee eyaletindeki bir koruma alanına taşınması için başvuru yaptı.

NhRP, filin hukuki statüsü bulunması gerektiğini, hayvanat bahçesindeki izole yaşamının mahkumların cezaevindeki “hücre hapsine” benzediğini ve haksızlığa uğradığını savundu.

Aktivist grup, eğer müdahalede bulunulmazsa 49 yaşındaki “Mutlu” adındaki Asyalı filin, kış nedeniyle parkta sergilendiği bölüm kapatılacağından betondan yapılma, penceresiz ve parmaklıklarla çevrili bir “fil çiftliğine” gönderileceğini söyledi.

ABD'de Mahkeme, 14 yıldır esaret altında olan file "birey" statüsü vermeyi tartışıyor

NhRP’nin sözcülüğünü üstlenen fil uzmanı Dr. Joyce Pool, “Bronx Hayvanat Bahçesi, Mutlu ya da herhangi bir filin ihtiyaçlarına yetecek kapasitede değil” diyerek şöyle devam etti:

Mutlu, hayatının geri kalanını, kendisine en iyi şekilde bakılacağı ve iyileşerek psikolojik anlamda diğer fillerle bağ kurabileceği gerekli alanın sağlandığı bir koruma alanında yaşamayı hak ediyor.

Mahkemenin bunu haklı bulup filin yerinin değiştirilmesine karar vermesi için öncelikle hayvanın hukuki statüye sayip bir birey olarak tanınması ve yasal anlamda haksızlığa uğradığına kanaat getirilmesi gerekiyor.

Ancak mahkeme, file hukuki statü tanımayı reddederek tecrit halinde yaşamadığını ve koruma alanına gönderilmesine gerek olmadığını açıkladı.

Kararda, hayvanat bahçesindeki bütün hayvanlara iyi bakıldığı belirtildi.

ABD’de Mahkeme, 14 yıldır esaret altında olan file “birey” statüsü vermeyi tartışıyor

Yorumlar kapalı.