ABD’de kaos: Trump taraftarları Kongre binasını 4 saat boyunca işgal etti, 1 kişi vurularak öldü

ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim sonuçlarını tanımayarak bugün başkent Washington DC'de düzenlediği mitingin ardından, Trump destekçileri seçim sonuçlarına göre belirlenen delege oylarının sayılıp, sonuçların resmen tescil edileceği oturumun düzenlendiği Kongre binasını bastı. 4 saat süren işgal sırasında 1 kişi vurularak hayatını kaybetti.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’nin başkenti Washington’da gösteri düzenleyen Trump destekçilerinden bazıları polis barikatını aşarak Kongre binasına girdi.

ABD’nin başkenti Washington’da gösteri düzenleyen Trump destekçileri ile polis arasında arbede çıktı. Polis biber gazı ve ses bombaları kullanırken Kongre binasına giren göstericilerden biri, vurularak ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan kadın göstericinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Kongre binası önünde çıkan olaylar nedeniyle Senato’daki oturum ertelendi.

Yaklaşık 4 saat süren gerginliğin ardından, ABD Kongresi’ndeki olaylara müdahale için görevlendirilen Ulusal Muhafızlar, durumu kontrol altına aldı.

Saat 18:00’den itibaren uygulanmaya başlanan sokağa çıkma yasağından hemen önce, göstericiler Senato ve çevresinden uzaklaştırıldı.

ABD’de kaos: Trump taraftarları Kongre binasını 4 saat boyunca işgal etti, 1 kişi vurularak öldü

Mike Pence: Bugün yaşananlar ülkemizin tarihinde silinmesi kolay olmayan bir leke bıraktı

ABD Senatosu, Trump destekçilerinin Kongre binasını basması nedeniyle ara verdiği oturumuna, güvenliğin yeniden sağlanmasının ardından devam etti.

‘Senato Başkanı’ sıfatıyla oturumu yöneten Mike Pence, oturumun açılışında yaptığı konuşmada olanları ‘kara gün’ olarak niteledi.

Pence, güvenlik güçlerinin Kongrenin güvenliğini yeniden sağladığına işaret ederek, “Halk için çalışmalarımız devam ediyor. Bugün burada yaşanan şiddet olaylarını en güçlü şekilde kınıyoruz ve yaşanan can kaybından dolayı üzgünüz” dedi.

Bazı güvenlik güçlerinin de olaylar esnasında yaralandığını vurgulayan Pence, “Bugün Kongre binamızı birbirine katan kişiler asla kazanamayacak, özgürlük her zaman kazanacak. Burası hala halkın evi. Yeniden toplanan oturumumuzda, demokrasimizin direncine ve gücüne bir kez daha şahitlik edeceğiz” diye konuştu.

Pence, yaptığı açılış konuşmasının ardından, “Tanrı burada hizmet eden ve burayı koruyanları kutsasın. Tanrı, Amerika’yı kutsasın. Hadi işimize dönelim” dedi.

Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, bugünkü oturumda seçim sonuçlarını resmileştirmeyi amaçladıklarının altını çizerek, “Biz hukuksuzluk ve baskılara boyun eğmeyeceğiz. Görevimizin başındayız. Anayasal görevlerimizi yerine getireceğiz” ifadelerini kullandı.

Açılışta söz alan Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer ise olanlardan Başkan Donald Trump’ı sorumlu tutarak, “Bugün yaşananlar ülkemizin tarihinde silinmesi kolay olmayan bir leke bıraktı” değerlendirmesinde bulundu.

Kongre binası baskınında vurularak hayatını kaybeden Trump taraftarı hava kuvvetleri personeli çıktı

New York Post, Washington DC’deki Kongre binasına yapılan baskında yaşanan çatışmalarda vurularak hayatını kaybeden Ashli ​​Babbit isimli kadının, 14 yıldır hava kuvvetleri personeli olduğu bilgisini paylaştı.

ABD’de kaos: Trump taraftarları Kongre binasını 4 saat boyunca işgal etti, 1 kişi vurularak öldü

Eski ABD Başkanı Bush: Dehşete düştüm

ABD’nin eski Başkanı George W. Bush, ABD Başkanı Donald Trump’ın destekçilerinin Kongreyi basması karşısında dehşete düştüğünü söyledi.

ABD basınında çıkan haberlere göre, Bush, Trump destekçilerinin Kongre binasına girmesiyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.  Bush, eşi Laura ile yaşananları dehşete kapılarak izlediklerini belirterek, seçimden bu yana bazı siyasetçilerin pervasızca davranışlarına, ABD’nin kurumları ve geleneğine saygısızca yaklaşımlarına tanıklık ettiklerini belirtti.

Kongre’yi basan bu insanların, beyhude ümitlerle kışkırtıldığını belirten Bush, “Ayaklanma, ülkemize ve itibarımıza büyük zarar verebilir. ABD’de her vatansever vatandaşın hukukun üstünlüğünü desteklemesi temel bir sorumluluktur” ifadesini kullandı.

Eski ABD Başkanı, bu tür olayların, “ancak seçim sonuçlarının tartışmalı olduğu bir muz cumhuriyetinde” yaşanabileceğini vurgulayarak, seçilmiş kişilerin görevlerini yerine getirmesine, ABD’lilerin seslerini, barış ve güvenlik içinde temsil etmelerine izin verilmesi gerektiğini kaydetti.

ABD’de kaos: Trump taraftarları Kongre binasını 4 saat boyunca işgal etti, 1 kişi vurularak öldü

Yorumlar kapalı.