A-101 kasiyeri su içtiği için istifa ettirildi

Mağaza Market Sen, A-101’de çalışan Egemen Köse’nin, mağazadan izin isteyerek aldığı suyun ücretini ödemediği gerekçesiyle istifaya zorlandığını duyurdu. Köse, ücretinin eksik yatırıldığını belirtti.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mağaza Market-Sen, Ankara Ermayan’da A-101 şubesinde çalışan Egemen Köse’nin pet şişeden su içtiği için hırsızlıkla suçlanıp istifaya zorlandığını duyurdu. Sendikaya konuşan işçi “Ya istifanı yaz ya da Kod-29 ile işten atarız” tehdidiyle karşılaştığı için işten ayrılmak zorunda kaldığını söyledi.

Egemen Köse, Aktürk İş Merkezi Yeni Eryaman A-101 şubesinde 5 Temmuz’da A101’de işe başladı. Toplam 23 gün boyunca çalışmaya devam eden işçi marketten 2 şişe su içtiği için hırsızlıkla suçlandığını belirtti. Kod-29 tehdidiyle karşılaşan işçi istifasının alındığını belirtti.

Açığı işçinin üzerine yıktılar

Köse yaşadığı süreci şöyle anlattı: “Yoğun şartlar altında, sıcak havada, maskeyle çalışıyorduk. Ben 3 şişe su ve 1 tane de kek yedim. Bunu da müdür yardımcısına söyledim. Ertesi gün izinliydim. Mağazada kısmı envanter sayımı yapmışlar. Özellikle o gün benim yediğim, içtiğim ürünlere yapmışlar. 182 TL’lik bir açık çıkarmışlar. 50 tane ekmek, 45-50 su… Mantıken dedim ki ‘Ben bunların hepsini zaten yiyemem. 50 ekmek nasıl yiyeyim abi.’ dedim. ‘Bütün marketin açığını benden tahsil etmeye çalışıyorsunuz’ dedim. Ben bu duruma itiraz ettim, istifa edeceğimi söyledim. Sonraki gün ise beni hırsızlıkla itham ettiler. Aslında kendileri sürekli bunu yapan insanlar. O gün ‘Kod-29 ile seni işten çıkartırız. Bu şartlarda kimse seninle çalışmaz’ diyerek bana mobbing uyguladılar. Bana üstü boş olan bir maaş avans formu imzalattılar. Bir de bana istifa imzalattırdılar. Yedim içtim diye zorla baskı yapıp istifa dilekçesi imzalattılar. İmzaladım korktuğum için.”

Ücretini eksik yatırdılar

A-101’de çalışan Egemen Köse ücretinin de tam olarak yatırılmadığını belirtti. Köse şu iğfadeleri kullandı:

“23 gün çalıştım 2 bin 500 TL’ye yakın alacağım varken 300 TL yatırdılar. Bu durumu bildirdim ancak kimseden geri dönüş alamadım. Başka bir şubenin müdürüyle konuştum. Benim o alıp yediklerim hırsızlığa giriyormuş. Halbuki ben parasını ödeyeyim diye de çalışırken söyledim. Kendileri 3 şişe su ve 1 tane kekin yenmesini bu hale getirdiler. Bu bahane ile benim maaşımın üstüne yattılar. Bloke koydular. Arkadaşlar bana ‘Senin paranla mağazanın açığını kapatıyorlardır’ dedi.”

Öğrenci olduğunu ve babası vefat ettikten sonra çalışmaya başladığını aktaran Köse “62 yaşındaki anneme bakabilmek ve eğitimime devam edebilmek için A101’de işe girdim. Evi geçindirebilmek için kredi çekmiştim ve ödemem gerekiyor. A101’e durumumu düzeltmek için girdim ancak daha zor duruma geldim. Ben hayatta kalmaya çalışıyorum” diye konuştu.

Sendika ise şu açıklamada bulundu: “Birçok A101 şubesinde mağazada yapılan envanter sayımlarının ardından çıkan açıkların parası usulsüzce işçilerden alınıyor. Mağaza Market-Sen’e bugüne kadar haksızlıklarla ilgili birçok haber geldi. Egemen Köse de bu durumu yaşayan işçilerden sadece biri.”

A-101 kasiyeri su içtiği için istifa ettirildi

Yorumlar kapalı.