Aynı zamanda Willis-Ekbom hastalığı olarak da bilinen Huzursuz Bacak Sendromu, yani kısaca HBS, bireyin rahatsız edici bir his nedeniyle bacaklarını hareket ettirmek üzere kontrol edilemeyen bir dürtü veya ihtiyaç duyması ile ortaya çıkan, kronik bir hareket bozukluğudur. Bu durum genellikle otururken veya uzanırken akşam veya gece saatlerinde gerçekleşir. Hareket etmek rahatsızlık hissini geçici olarak hafifletir.
Huzursuz bacak sendromu her yaşta başlayabilir ve genellikle ilerleyen yaşla birlikte kötüleşir. Uyku düzeninde müdahale edecek seviyelere ulaştığında günlük aktivitelerde zorlanmaya yol açabilir.
Alınacak birkaç basit kişisel bakım önlemi huzursuz bacak sendromunun semptomlarını hafifletmek için yeterli olabilir. Bununla birlikte daha ağır HBS sorunu olan bireylere yardımcı olabilecek çeşitli ilaçlar mevcuttur.
Huzursuz Bacak Sendromuyla Hangi Bölüm İlgilenir?
Huzursuz bacak sendromunun tanısı klinik olarak konulur. Huzursuz bacak sendromu hastalığı çeşitli ilaçlarla kontrol altına alınabilmektedir. Huzursuz bacak sendromu hastalığı için nöroloji ya da psikiyatri bölümünden randevu alabilirsiniz.
Huzursuz bacak sendromu belirtileri nelerdir?
Huzursuz bacak sendromu hastalığına yakalanan bireylerde görülen belirtiler genel olarak aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Bacaklarda ve ayaklarda huzursuzluk hissi
- Huzursuzluk hissiyatından kaynaklı sürekli olarak hareket etme ihtiyacı
- Gece saatlerinde artış gösteren ağrı ve rahatsızlık hissi
- Hissedilen ağrı ve huzursuzluğun hastalıktan etkilenen bölgenin hareket ettirilmesi ile kısa süreliğine azalması hissi
- Bacaklarda istemsiz seğirmeler
Huzursuz bacak sendromu nedenleri nelerdir?
Huzursuz bacak sendromu, çoğu zaman nedeni bilinmeyen (idyopatik) şekilde ortaya çıkar. Bazı durumlarda ise hastalığın ortaya çıkışında bireyde bulunan başkaca etkenler rol oynar. Bunlardan bazıları aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Genetik yatkınlıklar
- Dopamin dengesinde bozukluk
- Gebelik (özellikle son trimester)
- Demir eksikliği veya başka nedenlerden kaynaklı anemiler
- Nöropati
- Aşırı alkol kullanımı
- Omurilikte spinal kord veya spinal blok oluşumu
- Serotonin miktarını yükselten antidepresan ve antipsikotik ilaçların kullanımı
Huzursuz Bacak Sendromu’nun tedavisi var mıdır? Varsa tedavi yöntemleri nelerdir?
Elbette; Huzursuz Bacak Sendromu’nun tedavisi vardır. İlk aşamada kişilerin günlük yaşam aktivitelerinin düzenlenmesi ele alınmalıdır.
GÜNLÜK YAŞAMIN DÜZENLENMESİ
Huzursuz bacak belirtilerine sahip olan bireylere olumsuz alışkanlıklardan arınmış bir yaşam sürmesi önerilir. Varsa kahve ve alkol bırakılmalı, uykuları yeniden düzenlenmelidir. Serin, sessiz, rahat bir uyku ortamına sahip olmak, her gün aynı saatte yatağa girmek ve kalkmak, aynı zamanda her gece en az yedi saat uyumak doğru bir şekilde dinlenmeyi sağlayacaktır. Hastaların bol su içmeleri ve sıkmayan rahat ayakkabılar giymesi önerilir. Spor yapmıyorsa buna başlamasının gerekli olduğu anlatılmalıdır. Beslenmede esansiyel yağlara yer verilmeli sindirim zorluğuna yol açacak ya da zorun çıkaran gıdalar diyetinden çıkarılmalıdır.
İLAÇ TEDAVİSİ
Kuşkusuz tedavide bazı özel ilaçlar da kullanılması gerekmektedir. HBS olan kişilerde bazı vitamin ve hormon eksikliklerinin tespit edilmesi ve bunun düzeltilmesi şarttır. Bu çerçevede vitamin tedavisi sinir ucu tahrişlerinde etkin sonuçları olan B12 ve B6 vitaminleri HBS’lu hastalarda yararlı sonuçlara yol açacaktır. Öte yandan D vitamini, Çinko ve selenyum eksikliğinin tamamlanması belirtileri azaltabilecektir. Demir eksikliği anemisi söz konusu ise tamamlanana kadar hastaya demir ilaçları (tablet ya da enjeksiyon) verilmeli ve demir içeren beslenme önerilmelidir. Yine vücutta dopamin eksikliği varsa bunun tespit edilip yerine konması gerekecektir. Gabapentin grubu ve anksiyete giderici ilaçların da giderek arttırılan dozlarda ve düzenli olarak kullanılması gereklidir ve ortalama 6 ay devam ettirilir. Ayrıca uyku bozukluğu olan kolay uykuya dalamayan ve sık sık uyanan HBS hastalarda uyku ilaçları, melatonin ve kasılmış aşırı istemsiz aşırı hareketler nedeniyle kasılı duran bacak adalelerini gevşetmek için kas gevşetici ilaçlar kullanılması önerilir.
FİZİK TEDAVİ UYGULAMALARI
Huzursuz Bacak Sendromu olan hastaların bacaklarına TENS, interferens vakum ve manyetik alan gibi tedavi seçenekleri yapılabilir. Bazen parafin ve fango uygulamaları da tedavide tercih edilebilir.
Diğer uygulamalar ise kanın alınıp içine ozon katarak hastaya yeniden seanslar halinde verildiği bir tedavi yöntemi olan ozon tedavisidir. Birçok hastanın belirtilerini azalmasına yol açan etkin bir uygulamadır. Bunun dışında, bacak ve ayaklara damarları çalıştırıcı soğuk- sıcak alterne banyolar yapılmalıdır. Sıcak ile başlayan ve bitirilen uygulamaların yaklaşık 20 dakikadan az olmamasına dikkat edilir. Düzenli yüzmeler de HBS olan hastaları rahatlatan uygulamalar arasındadır. Egzersiz ve masaj uygulamaları da kasılı kalmış bacak adalelerini gevşetmek için masaj sorunların azaltılmasında sıklıkla önerilen uygulamalardandır. Orta derecede, düzenli olarak egzersiz yapmak HBS belirtilerini hafifletebilir, ancak dikkatli olmak gereklidir. Egzersizde aşırıya kaçmak veya günün çok geç saatlerinde çalışmak semptomları ağırlaştırabilir.
Yorumlar kapalı.