1. Haberler
  2. Gündem
  3. İmamoğlu: Küresel ısınmanın hayatı yaktığı bir dönemde Kanal İstanbul’u tartışamayız

İmamoğlu: Küresel ısınmanın hayatı yaktığı bir dönemde Kanal İstanbul’u tartışamayız

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, suyun siyasi malzeme olamayacak kadar önemli olduğunu vurgulayarak, “Su meselesi, suyun yönetimi, siyasetin bilindik o kaynayan kazanının meselesi olamaz. İstanbul’da tahmin edilemez büyümeden, tahmin edilemez kentleşme modelinden bahsetmezsek veya buna dair tedbirlerin alınmasıyla ilgili katı duruşları, radikal duruşları göstermezsek İstanbul’a ihanet etmiş oluruz” dedi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), ’22 Mart Dünya Su Günü’ etkinlikleri kapsamında, kentte öğrenim gören ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik ‘Suyun Değeri’ temalı afiş yarışması düzenledi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla yapılan ödül töreni öncesinde, küresel iklim değişikliği, İstanbul ve su, İstanbul’un tarihi su yapıları, suyumuzu korumaya yönelik farkındalık oluşturmak ve alınacak tedbirler gibi önemli konuları işleyen ‘Suyla Yaşam’ belgeselinin fragmanı gösterildi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, burada yaptığı konuşmada, su olmadan yaşamın mümkün olmadığına, İstanbul’un suyla mücadelesinin asırlardır sürdüğüne işaret ederek şunları söyledi:

“40 YILA YAKIN BİR SÜREDİR İSTANBUL’A MELEN’DEN TATLI SU TAŞIMA MÜCADELESİ VERİLİYOR”

İstanbul’un suyla mücadelesi asırlardan bu yana devam ediyor. Melen’den kente su getirme çabası da bu mücadele tarihi içinde yer alıyor. İstanbul’un su noktasındaki teminatı diye düşündüğümüz projenin hikayesi yaklaşık 33 yıl öncesine dayanıyor. Melen’le ilgili sıkıntılı süreç devam ediyor. Belki 3 yıl, belki 5 yıl sürecek bir zaman dilimi içerisinde İstanbul’a oradan su getirebiliyor olacağız. Bu ne demek? 40 yıl. Yani 40 yıla yakın bir süredir İstanbul’a Melen’den, bir barajdan su taşıma, tatlı su taşıma mücadelesi veriliyor. İstanbul’un resmi olarak 16 milyon olarak görünen nüfusu mülteciler ve öğrencilerle birlikte 20 milyona ulaşmış durumda. Peki Melen’e başlandığında İstanbul ne kadardı? 5 milyon civarındaydı. Başladığı süreçle bugün arasındaki fark, dört katı. Böyle bir kentleşme bakışıyla, süreci tasarlanabilir, geleceği görülmez, geleceği anlaşılmaz ve tahmin edilemez bir sistemle yürüdüğümüz takdirde ne yazık ki büyük şoklarla, büyük felaketlerle, büyük trajedilerle karşı karşıya kalırız. Yani su meselesini, keşke sadece suyu depolamaktan, suyun isale hatlarından ya da arıtmasından veya suyun akıtılması veya sadece tasarrufuyla konuşabilsek şehirlerin bazılarında. İstanbul’da tahmin edilemez büyümeden, tahmin edilemez kentleşme modelinden bahsetmezsek veya buna dair tedbirlerin alınmasıyla ilgili katı duruşları, radikal duruşları göstermezsek İstanbul gibi tarihin kadim kenti, belki de tarihin en nadide kenti, en özel kentine ihanet etmiş oluruz.

KÜRESEL ISINMANIN HAYATI YAKTIĞI DÖNEMDE KANAL İSTANBUL’U TARTIŞAMAYIZ

Bu bakımdan biz, İstanbul’da, 21. yüzyılda küresel ısınmanın hayatı yaktığı bir dönemde, yani birkaç derecenin bizi hangi felaketlerle buluşturacağını tartıştığımız bugünlerde Kanal İstanbul’u tartışamayız. Ya da bir kanalla beraber 150 milyon metrekarelik doğa alanını, tarım alanını, orman alanını yok etmeyi konuşamayız bile. Ya da onun civarına 2 milyonluk yeni bir nüfusu taşıyacak bir şehrin tasarımını, yapımını konuşamayız. Bunu gidip bazı ülkelerde emlak reklamı diye anlatamayız. Burası çölde bir şehir kurma projesi değil. Binlerce yıllık tarihi olan, geçmişten bugüne bize emanet olan, nice mücadelelerin verildiği, fethin yapıldığı, işgalden kurtarılan, atalarımızın da tarihin de geçmişinde bize miras olarak emanet ettiği, bizim de geleceğe teslim etme zorunluluğunda olduğumuz bir şehirden bahsediyoruz.

DÜNYAYA KARŞI SORUMLUYUZ

Ben bu kadim kentin belediye başkanı olarak, bütün hücrelerimde şunu hissediyorum. Dünyaya karşı sorumluyuz. Böyle bir kent burası; herhangi bir yer değil. Yani çöl olan bir yarımada, bir 15-20 yılda emlak projesi olarak kurulmuş bir şehirden bahsetmiyoruz. Burası İstanbul. O bakımdan İstanbul’un suyuna, havasına, doğasına, tarihine, her toprağına, her karışına, her milimetre karesine sorumluluk hisseden hemşerileri olmalıyız. Sorumluluk hisseden yöneticileri olmalıyız. Sorumluluk hisseden bilim insanları olmalıyız. Sorumluluk hisseden akademisyenler olmalıyız, eğitimciler olmalıyız; kadını, erkeği, çocuğu, genci olmalıyız. Bu şehrin suyunu ancak bu şekilde teminat altına alırız.

SU MESELESİ SİYASETİN KAYNAYAN KAZANININ MESELESİ OLAMAZ

Su meselesi, suyun yönetimi, siyasetin bilindik o kaynayan kazanının meselesi olamaz. Suyun yaşaması, varlığı, taşınması için nice insanlar mücadeleler verdi. Biz de vermeye çalışıyoruz. Yarın bizim de görevimiz bitecek. Başkaları da verecek. İSKİ, bu şehrin çok kıymetli bir kurumudur. Köklerine dönerseniz, kurumsal izlerini bulamayabilirsiniz ama manevi izleriyle diyebilirsiniz ki 2000 yıllık bir kurum İSKİ. Çünkü kemerleri tamir ederken İSKİ’nin sorumluluğuna vermişler. İSKİ tamir ediliyor. Restore ediyor ya da yaşatmaya çalışıyor. Demek ki bu kurum, 2000 yıllık bu kurum, 2000 yıldır kente düzenli su sağlamanın mücadelesini veriyor. Arıtmanın, dağıtımın mücadelesini veriyor. 2000 yıllık bir kurum, siyasi bir meselenin parçası, siyasi bir sürecin bir parçası, siyasi bir tartışmanın bir parçası olamaz, olmamalı. O bakımdan her alınacak kararında, her yapılacak işlerinde olaya bilimsel, olaya teknik, olaya idari, etik kuralları taşıyan bir biçimde bakma sorumluluğumuz vardır. O bakımdan biz, bu duyguyu taşımaya, bu duyguya layık olmaya çalışan bir ekibiz. Bu ekibin şu anda burada çalışan binlerce emekçisine yürekten teşekkür ediyorum.

SORUMLULUK DUYGUSUYLA GÖREV YAPIYORUZ

İSKİ çok önemli bir sorumluluk döneminden geçiyor. 12 sene önce, o dönem bütün siyasi partilerin oybirliğiyle oy verip, kabul ettiği 1/100.000’lik master planda diyor ki ‘İstanbul nüfusu, yerleşimi 15 milyonu geçemez’. Onun için geleceğini tasarlamak istiyoruz bu kentin. İstanbul Planlama Ajansı’nı onun için var ettik. O kurumsal çatı altında, İstanbul’un bütün bileşenleriyle konuşup, kentin geleceğini konuşmak, tartışmak, hep birlikte karar vermek istiyoruz. Bu kente, aklına esenin ‘Ben şuraya şunu yapmak istiyorum, ben buraya bunu yapmak istiyorum, şuradan şunu geçirmek istiyorum’ diyememesi lazım. Akılla, bilimle, toplumla uzlaşarak, toplumla konuşarak yapılması gereken işlerdir bu işler. Onun için her yapılan bazı görsel binalar, şunlar, bunlar, ‘çok verimlidir, çok iyidir’ anlamına gelmez. Bedelini gelecek nesiller öder. Ama maddi ama manevi ama doğayla ilgili bedelini gelecek nesiller öder. O bakımdan biz, bu sorumluluk duygusuyla da görevimizi yerine getirmeye kararlılıkla devam edeceğiz.

BU KONU EKREM İMAMOĞLU MESELESİ DEĞİLDİR

Bu konu, Ekrem İmamoğlu meselesi değildir. Bu konu, bir yöneticinin, bir zümrenin, bir siyasi partinin meselesi değildir. Doğruyu hep beraber bulma meselesidir. Hep beraber doğruyu bulacağız. O dedi diye doğru ya da bu dedi diye yanlış değil. Doğru nedir? Evrensel değerler üzerinden, akılla ve bilimle onu bulacağız. Bunu savunacağız ki güzel çocuklarımıza, bu sevgili gençlere çok sağlıklı, çok verimli, suyu bol, yaşanabilir, yaşam kalitesi yüksek bir kent bırakalım.”

İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu da konuşmasında, kente su sağlamak ve kirli suları arıtmak amacıyla yaptıkları çalışmaları anlattı. Mermutlu, “Bu yıl ‘Suyun Değeri’ temasıyla gerçekleştirdiğimiz afiş yarışmasında gördük ki gençlerimiz suyun önemini çok iyi biliyor ve onu tasarruflu kullanmaya gayret ediyor. İnanıyorum ki gençlerimizin bu gayretleri karşılık bulacak ve suya daha duyarlı bir nesil yetişecektir” dedi.

GENÇ SANATÇILAR ÖDÜLLERİNİ ALDI

Konuşmaların ardından İmamoğlu ve Mermutlu, ilk olarak belgeselde emeği geçen ekibi plaketle ödüllendirdi. Belgesele görüşleriyle katkı sunan 7 yaşındaki Sare Haberdar da plaket alanlar arasındaydı. İmamoğlu, 5 yaşındayken yaptığı ebru çalışmasını kendisine sunan Haberdar’a ‘İlham Veren Adımlar’ kitabını hediye etti. İmamoğlu’nun Haberdar’a yönelik kullandığı, ‘Kızım olunca bir kez daha anladım ki dünyayı kadınlar kurtaracak’ sözleri alkış aldı. Yarışmada dereceye giren ortaokul öğrencileri Hanenur Çalışkan, Naz Peri İrem Kurt, Ömer Akdağ ve lise öğrencileri İbrahim Efe Bekci, Hilal Feyza Sarıgül, Burak Karaağaç’a hediyelerini yine İmamoğlu ve Mermutlu verdi.

İmamoğlu: Küresel ısınmanın hayatı yaktığı bir dönemde Kanal İstanbul’u tartışamayız
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.