Sağlık
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü: Sigarayı hemen bırakmak için 10 neden
Prof. Dr. Gülten Kaptan, sigaranın kemiklerden dişlere, akciğerden damarlara kadar insan vücuduna büyük zararlar verdiğini söyledi. Sigara içenlerin kanserden ölme oranlarının içmeyenlere göre 15-20 kat daha fazla olduğunu belirten Kaptan, “Sigarayı bırakmanın yaşı yok. 65 yaşın üzerinde olsa bile, sigarayı bırakmak insanların daha uzun yaşamasına ve daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olmasına yardımcı olabilir” dedi.
Published
3 hafta önceon
By
Editör
Dünya Sağlık Örgütü, 1987 yılında 9 Şubat’ı Dünya Sigarayı Bırakma Günü ilan etti.
Ancak sigara kullanımı dünya genelince can kaybına neden olmaya devam ediyor.
Dünyada sigara tüketimine bağlı hastalıklar nedeniyle yılda yaklaşık 8 milyon kişi hayatını kaybediyor.
DSÖ’nün verilerine göre, sigara içenlerin yarısından fazlası tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.
Prof. Dr. Gülten Kaptan, “9 Şubat, sigara gibi maddi, fiziksel ve ruhsal zarar veren bir bağımlılık ya da alışkanlıktan kurtulmak için bir başlangıçtır. Bırakınca ne olacak demeyin. Bilimsel kaynaklara göre, sigarayı bıraktıktan 5 ila 15 yıl sonra inme riskiniz sigara içmeyenlerin seviyesine düşer. 10 yıl içinde ise akciğer kanseri riskiniz, sigara içen kişinin yaklaşık yarısına düşer. Sigarayı bırakmak birçok etkiyi tersine çevirebilir. Öyleyse sigarayı bırakmanın yaşı yok. 65 yaşın üzerinde olsa bile, sigarayı bırakmak insanların daha uzun yaşamasına ve daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olmasına yardımcı olabilir” dedi.
‘SİGARADAKİ KİMYASALLAR KANSER YAPIYOR’
Sigara içenlerin büyük çoğunluğu tütün ürünlerini 18 yaşından çok önce kullanmaya başlıyor.
İstatistikler, 13-15 yaş arası öğrencilerin herhangi bir şekilde tütün kullanımının yüzde 10’dan fazla olduğunu ortaya koyuyor.
Prof. Dr. Gülten Kaptan, içilen her sigaranın insan ömründen 12 dakika çaldığının hesaplandığını söyledi.
İstatistiklere göre dünyada her yıl 4 milyon, Türkiye’de ise 100 bin insanın sigaradan hayatını kaybettiğini belirten Kaptan, şöyle konuştu:
“Sigaralar, çoğu puro ve nargile de bulunabilen yaklaşık 600 bileşen içerir. American Lung Association’a göre, bu bileşenler yandığında 7 binden fazla kimyasal üretirler. Bu kimyasalların çoğu zehirlidir ve en az 69’u kansere neden oluşturabilecek maddelerdir. Sigara kullanan kişilerin kanser nedeniyle ölüm oranı, kullanmayanlardan 15 – 25 kat daha fazla. Amerika Birleşik Devletleri’nde sigara içenlerin ölüm oranı, hiç sigara içmeyenlerin üç katı kadar. Aslında, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), sigara içmenin Amerika Birleşik Devletleri’nde en yaygın ‘önlenebilir ölüm nedeni’ olduğunu söylüyor.”
Sigara içindeki bağımlılık yapan bileşen nikotin. Nikotininin ruh halini değiştiren bir tür ilaç olduğunu söyleyen Profesör Kaptan şu ifadeleri kullandı:
“Sigara içtiğinizde nikotin beyninize sadece saniyeler içinde ulaşır ve bir süre kendinizi daha enerjik hissetmenizi sağlar. Ancak bu etki geçtikçe, kendinizi yorgun hissedersiniz ve daha fazlasını istersiniz. Nikotin aşırı derecede alışkanlık oluşturur. Bu yüzden insanlar sigarayı bırakmakta zorlanır.”
Sigarayı bıraktıktan sonra bazı geçici güçlüklerin yaşanabileceğini de belirten Kaptan, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Birkaç saatte bir doz nikotin solumaya alışkınsanız, vücudunuz daha fazlasına ihtiyacı olduğunda size haber verecektir. Vücudunuza nikotin sağlamayı bıraktığınızda, geri çekilme sürecinden geçeceksiniz. İlk birkaç gün en zor olanıdır, ancak bir süre sonra istek azalır ve sonunda kaybolur. Sigarayı bıraktığınızda bir süre üzgün, endişeli hissedebilirsiniz ve uykularınız bozulabilir ancak irade ve kaliteli yaşam daima zararı yener. Siz de başarabilirsiniz. Kaynaklar, sigara bırakılınca kilo alımının artabileceğini ve kadınların yeniden başlama oranının yüksek olduğunu söylüyor. Oysa sigarayı bıraktıktan sonra gelişmiş damak zevki, daha az yemekle doygunluk sağlıyor. Daha sağlıklı bir gelecek için fırsat bulduğumuzu akıldan çıkarmadan yaşama adım atarsak başarırız. Gelin hep birlikte 9 Şubat ‘Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nü bir başlangıç olarak kabul ederek sigarayı bırakalım ve sağlıklı bir yaşama ilk adımı atalım.”

35905372 – man refusing cigarettes concept for quitting smoking and healthy lifestyle
SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN 10 NEDEN
- Sigara içenlerde, nefes alma zorluğu, yorgunluk ve halsizlik sık görülüyor.
- Sigara içmek tüm kardiyovasküler sisteminize zarar verir. Nikotin, kan damarlarının daralmasına neden olarak kan akışını kısıtlar. Zamanla, devam eden daralma, kan damarlarının hasar görmesiyle birlikte periferik arter hastalığına neden olabilir.
- Sigara içmek, kan basıncını yükseltir, kan damarı duvarlarını zayıflatır ve kan pıhtılarını artırır. Bu da inme riskini artırır.
- Sigaranın neden olduğu akciğer hastalıkları, amfizem ve kronik bronşiti içeren KOAH’ı içerir. Sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre KOAH nedeniyle ölme olasılığı 12 ila 13 kat daha fazladır.
- Sigara içmek vücudun hemen hemen her yerinde kansere neden olabilir. Sigara içmek ayrıca kanser hastalarında ve hayatta kalanlarda kanserden ve diğer hastalıklardan ölme riskini artırır. Akciğer kanseri vakalarının çoğunluğuna sigara içmenin neden olduğu biliniyor.
- Sigara içmenin kadınlar üzerinde ürkütücü etkileri var. Sigara içmek bir kadının hamile kalmasını zorlaştırabilir. Ayrıca kadınlarda doğum kusurları ve düşük yapma risklerini artırabilir.
- Annenin sigara içmesi, bebeğinin doğumdan önce ve sonra sağlığını da etkileyebilir. Preterm (erken) doğum, ölü doğum (bebeğin doğumdan önce ölmesi), düşük doğum ağırlığı, ani bebek ölümü sendromu (SIDS veya beşik ölümü olarak bilinir) ve ektopik gebelik gibi durumlara sigara içen kadınlarda daha çok rastlanıyor.
- Sigara içmek erkeklerin spermini de etkileyerek doğurganlığı azaltabilir.
- Sigara içmek kemik sağlığını etkileyebilir. Çocuk doğurma yıllarını geçmiş sigara içen kadınların kemikleri, hiç sigara içmeyen kadınlardan daha zayıftır. Ayrıca kemik kırılmaları için daha büyük risk altındadırlar.
- Cinsiyet ve yaş ayırmaksızın sigara içmek dişleri olumsuz etkiliyor. Özellikle ön dişleri sarartıyor ve diş taşlarını artırıyor. Kötü koku ve tat alma bozukluğu ise sigara içmenin diğer olumsuz etkileri…
İlgili Haberler
Sigara dumanına maruz kalan çocuklarda yüksek tansiyon riski artıyor
İngiltere’de obezite nedeniyle ölüm oranı, sigaraya bağlı ölümleri geçti
Zincir marketlerde artık sigara ve elektronik eşya satılmayacak
“Sigara dumanı virüs bulaştırma riskini artırıyor”
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’tan sigarayı bırakma çağrısı: “Dinimizce de haram olan bu büyük tehlike…”
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü: Kanser ölümlerinin yüzde 35’i sigaradan
Bebek mamalarında büyük tehlike
Kanser vakalarının en az üçte birini önlemek mümkün
Mutasyonlu koronavirüs ne kadar ölümcül?

Bahçeli: Huzur için varız, huzuru sağlamak için mücadele ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz

‘Kırmızı Oda’ Güney Kore’de yayımlanacak

‘Küçük buzul çağına doğru ilerliyoruz’

Hayvanat bahçesi çalışanını hortumuyla tek darbede öldürdü!

Eşini öldüren kocadan savunma: Kıskanmak suçsa suç işliyorum

Koyun Baarack’tan 35 kilogramdan fazla yün kırpıldı

Alex De Souza: En büyük Beşiktaş!

Hilafet çağrısı yapan 4 kişi gözaltına alındı

10 yıl sonra eşini öldürdüğünü itiraf etti: Ceset Büyükçekmece’de bulundu

105 yaşındaki kadın cine yatırılmış kuru üzümle Covid-19 atlattı

Akşener esnafı dinledi: Kira var, ödeme var, müşteri yok

Ankara Çarşı Topluluğu’ndan reklam gelirleriyle sokak hayvanlarına yardım

CHP’li Özel’den Erdoğan’a: “Sadece İzmir’den değil, 81 vilayetin hiç birinden ümidiniz olmasın!”

Dünyanın dört bir yanından Boğaziçi’ne destek mesajları: Aşağı bakmayacağız

Kılıçdaroğlu’ndan çiftçilere: O faizlerin tamamını sileceğim
Gündem


Boğaziçi Üniversitesi’ndeki “Kâbe resmi” soruşturmasında 7 öğrenciye 3 yıla kadar hapis istemi
Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrenciler tarafından hazırlanan bir sergide üzerinde Kâbe'nin de olduğu bir resmin yer almasına ilişkin soruşturmada 2'si tutuklu 7...


HaberTürk yazarı Yılman: AK Partililer dahil birçok İstanbullunun Kanal İstanbul projesine mesafeli olduğunu bizzat duyuyorum
HaberTürk gazetesi yazarı Sevilay Yılman, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Onlara rağmen, inadına yapacağız" dediği Kanal İstanbul projesine ilişkin olarak, "AK Partililer dahil...


Öğretmenlerin aşılanma sürecinin ayrıntıları belli oldu
Yeni tip Koronavirüs'le mücadele kapsamında, öğretmenlerin öncelikli aşılanacak gruplara dahil edilmesinin ardından köy okullarında görevli olanlardan başlanan aşılamaya yüz yüze...


Pandemide dirençli uyuz vakalarında artış gözlemlendi
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Zekayi Kutlubay, bu yıl 'dirençli uyuz vakalarında' ciddi bir patlama yaşandığını belirtti. Kutlubay,...


Ümitcan Uygun’un abisinden tehdit: Aile koruma kararı aldırdı, silahlara el konuldu!
Ankara'da evinde şüpheli bir şekildi ölü bulunan Aleyna Çakır’ın ailesi baş şüpheli Ümitcan Uygun'un abisi E.U. hakkında tehditlerine devam ettiği...
Kadın


Eşini öldüren kocadan savunma: Kıskanmak suçsa suç işliyorum
İzmir'de telefonda oyun oynayan eşini başka bir erkekle mesajlaştığı düşüncesiyle bıçaklayıp öldüren katil zanlı kocaya indirimsiz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına...


Eşine şiddet uygulayan erkek serbest bırakıldı: “Can güvenliğim yok, ölmeyi mi bekleyeyim!”
Bayrampaşa’da 1 buçuk yıldır evli olduğu eşi tarafından dövülen 20 yaşındaki Tülay T. komşusuna sığınarak polisleri aradı. Şikayet üzerine gözaltına...


“Kadına şiddet uygulayanlar öfke kontrolü için rehabilitasyona alınacak”
2 Mart’ta açıklanacak hukuk reformunda kadına karşı şiddetle mücadelenin de yol haritası var. Hakkında uzaklaştırma kararı olanlar öfke kontrolü için...


Ümitcan Uygun’dan Aleyna Çakır itirafı: Bir kez tokat attım, bayıldı
Ankara'da, Aleyna Çakır olarak bilinen Sema Esen'i (21) ölümünden önce darbetmesiyle ilgili Ümitcan Uygun hakkında, 'konut dokunulmazlığını ihlal' ve 'tehdit'...


10 yıl sonra eşini öldürdüğünü itiraf etti: Ceset Büyükçekmece’de bulundu
Güldane Biçer’in eşi Osman Biçer tarafından öldürüldüğü 10 yıl sonra ortaya çıktı. Biçer’in cesedi gömdüğünü söylediği yerde inceleme yapan ekipler,...
Dünya


Hayvanat bahçesi çalışanını hortumuyla tek darbede öldürdü!
İspanya'da bir hayvanat bahçesindeki fil, tutulduğu alana giren hayvanat bahçesi çalışanının kafasına hortumuyla vurarak tek darbeyle öldürdü. Yetkililer filin darbesiyle...


Merkel: Seyahat için dijital aşı sertifikası yüksek ihtimalle yazdan önce hazır olacak
Almanya Başbakanı Angela Merkel, aşı olan insanların Avrupa Birliği ülkeleri arasında pandemi sırasında seyahat etmesine imkan sağlayacak dijital aşı sertifikasının...


Nijerya’da yatılı okula saldırı: ‘Yüzlerce kız öğrenci kaçırıldı’
Nijerya'nın kuzeybatısındaki Zamfara eyaletinde silahlı kişiler bir yatılı okula saldırı düzenledi. Yüzlerce kız öğrencinin kaçırıldığı bildiriliyor. Bir öğretmen BBC'ye, bugün...


DSÖ, Covid-19 mutasyonu görülen ülke sayısını açıkladı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev, koronavirüsün İngiltere mutasyonunun 86, Güney Afrika mutasyonunun 44, Brezilya varyantının 15...


Miçotakis, hükümetin ‘çocuklara yönelik bir cinsel saldırıyı gizlediği’ suçlamasını reddetti
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Ulusal Tiyatro'nun eski Sanat Yönetmeni Dimitris Lignadis'in çocuklara cinsel saldırı iddiasını hiçbir zaman "örtbas etmeye çalışmadıklarını"...
En Çok Okunanlar
- Gündem12 saat önce
AKP Gençlik Kollarının Hatay kongresinde tepki çeken görüntüler: Davullu zurnalı eğlence!
- Politika10 saat önce
Doğu Perinçek: MHP’nin başına geçmek şereftir
- Dünya9 saat önce
Bill Gates’ten ‘Bitcoin’ açıklaması
- Gündem9 saat önce
Koronavirüs salgınında yeni pik endişesi
- Yaşam10 saat önce
Silahlı saldırı sonrası köpekleri çalınan Lady Gaga, getirene 500 bin dolar ödül vaat etti
- Yaşam12 saat önce
Okan Bayülgen’e 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılama
- Dünya6 saat önce
Kaftancıoğlu, Fincancı ve Akşener Fransız basınında: ‘Erdoğan’ın yolundaki üç kadın engel’
- Gündem15 saat önce
Emine Erdoğan, eşi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doğum gününü kutladı