PEC Genel Sekreteri Blaise Lempen Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde dün başlayan BM İnsan Hakları Konseyinin 45’inci oturumunda sunum yaptı. Son günlerde başta Hindistan olmak üzere gazetecilerin Kovid-19 kaynaklı ölümlerinde keskin artış olduğunu söyledi.
Lempen, 47 üyeli İnsan Hakları Konseyine çağrıda bulunarak, gazetecilerin küresel sağlık krizlerinden korunmasını güçlendirecek karar almalarını istedi.
PEC verilerine göre, dünyada Mart başından bu yana Kovid-19 nedeniyle 47 ülkede en az 366 gazeteci hayatını kaybetti.
Yaşamını yitiren gazeteci sayısı ikiye katlandı
1 Temmuz’dan Eylül başına kadar geçen iki ayda Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitiren gazetecilerin sayısı da ikiye katlandı.
Latin Amerika liste başı
PEC’in araştırmasına göre, Latin Amerika ülkelerinde 205, Asya’da 90, Avrupa’da 28, Afrika’da 22 ve Kuzey Amerika’da da 21 gazeteci virüs nedeniyle öldü. 82 gazetecinin hayatını kaybettiği Peru listede ilk sırada yer alıyor. Ekvador’da 40, Hindistan’da 36 ve Bangladeş’te 31 gazeteci yaşamını yitirdi.
Kovid-19 nedeniyle 26 gazetecinin yaşamını yitirdiği Meksika listede 5. sırada bulunuyor. ABD’de 20, Brezilya’da 19 ve Pakistan’da da 10 gazeteci hayatını kaybetti.
Bolivya, İngiltere ve Nijerya’da 8’er gazeteci, Honduras’ta 7, Nikaragua’da 6, Rusya ve Dominik Cumhuriyeti’nde 5’er, İspanya ve Fransa’da ise 4’er gazeteci virüs nedeniyle öldü.
İtalya, Kamerun, Mısır, Guatemala ve El Salvador’da 3’er gazeteci, Afganistan, Güney Afrika Cumhuriyeti, Cezayir, Kolombiya, Endonezya, Nepal ve İsveç’te ise 2’şer gazeteci yaşamını yitirdi.
Her coğrafyada kayıp var
Suudi Arabistan, Arjantin, Avusturya, Belçika, Kanada, Irak, İran, Japonya, Kazakistan, Kırgızistan, Fas, Panama, Paraguay, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Tacikistan, Togo, Venezuela ve Zimbabve’den ise birer gazeteci yaşamını yitirdi.
PEC, dünya genelinde yıl başından bu yana 54 gazetecinin de çeşitli nedenlerle öldürüldüğünü, böylelikle yıl içinde hayatını kaybeden gazeteci sayısının 400’ü geçtiğini bildirdi.
Yorumlar kapalı.