2020, en sıcak yıl olarak kaydedildi

Yaşamı tehdit eden iklim krizi; Kuzey Kutbu’nda tarihe geçen yüksek sıcaklıklar, rekor sayıda orman yangını ve Atlantik'te gerçekleşen 29 tropikal fırtına ile 2020'de hız kesmeden devam etti. Corona virüs kilitlenmeleri nedeniyle küresel fosil yakıt tüketiminde yüzde 7'lik bir düşüşe rağmen, atmosferde ısı hapseden karbondioksit birikmeye devam ederek yeni bir rekor kırdı. Bilim insanları 202O’nini kaydedilen sıcak yıl olarak tarihe geçtiğini belirterek, acil harekete geçme çağrısında bulundu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliğiyle artan küresel sıcaklık, geçen yıl ilan edilen corona virüs pandemisine rağmen artmaya devam etti. Kaydedilen en sıcak yıl olarak tarihe geçen 2020’de, özellikle Avrupa, Antarktika ve Sibirya’nın kuzeyinde yüksek ısı artışı görüldü.

PARİS İKLİM ANLAŞMASI TEHLİKE’DE

Ayrıca, 2020’de gezegendeki ortalama yüzey sıcaklığı, 1850-1900 sanayi öncesi döneminden 1,25 derece arttı. d Bu durum ise yüzyılın sonuna kadar küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlama  hedefine ulaşmaya çalışan Paris İklim Anlaşması’nı büyük ölçüde riske attı.

Avrupa Birliği’nin (AB) Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) tarafından yayınlanan sıcaklık verileri, son altı yılın tarihin kaydedilen en sıcak dönemi olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, son 6 yılın içinde sadece 2016 yılının, 2020’deki sıcaklıkla eşleştiğini söyledi. Ancak 4 yıl önce sıcaklıkları artıran doğal bir El Niño iklim olayı görüldüğünü belirten uzmanlar, bu durum nedeniyle 2020’nin en sıcak yıl olduğu aktardı.

EN ÇOK AVRUPA, ANTARKTİKA VE KUZEY SİBİRYA ETKİLENDİ

Bununla birlikte Avrupa kıtasındaki ülkeler ise  geçen yıl hiç olmadığı kadar sıcak bir yıl geçirdi. Veriler ortalama sıcaklığın 2020’de ortalama olarak 1,6 derece arttığını gösterdi.

Avrupa’nın ardından ise aşırı sıcaklıklar Kuzey Kutbu ve Sibirya’nın kuzeyini etkiledi. Sıcaklıklar bölgenin büyük bir kısmında uzun vadeli ortalamadan 3 derece, bazı yerlerde ise 6 dereceden daha yüksek artış gördü. Özellikle dünyanın en soğuk şehirlerinden biri olan Sibirya’nın kuzeydoğusundaki Verkhoyansk kasabasında haziran ayında hava sıcaklığı 38 dereceye ulaştı. Bu, Kuzey Kutup Dairesi’nde, kayıtların tutulmaya başlandığı 1885 yılından bu yana görülen en yüksek sıcaklık olarak tarihe geçti.

2020, en sıcak yıl olarak kaydedildi

ACİL HAREKETE GEÇME ÇAĞRISI

Diğer taraftan,  Kuzey Kutup Dairesi içinde salınan rekor 244 milyon ton karbondioksit kapsamlı orman yangınlarına neden oldu. Arktik deniz buzu da önemli ölçüde küçüldü.

C3S direktörü Carlo Buontempo, konuya ilişkin yaptığı açıklama, “2020 yılı, Kuzey Kutbu’ndaki olağanüstü sıcaklığıyla öne çıkıyor. Geçen yılın tarihin  en sıcak yıl olması şaşırtıcı değil. Bu durum bize iklim eylemlerinin aciliyetini gösteriyor” dedi.

2020, en sıcak yıl olarak kaydedildi

LA NİNA’YA RAĞMEN ARTIŞ DEVAM EDİYOR

Öte yandan, tropikal Pasifik’te La Niña hava fenomenin başlaması nedeniyle 2021’in  son yıllara göre daha soğuk olması bekleniyor  La Niña, Pasifik’in sıcak yüzey sularında yer alan Güney Amerika’dan Filipinler’e doğru güçlü rüzgarlar estiğinde gerçekleşiyor. Bu şekilde, Pasifik okyanusunun derinliklerinden gelen daha soğuk sular yüzeye çıkıyor. Ancak, Edinburgh Üniversitesi’nden Prof Dave Reay, “El Niña’nın küresel sıcaklıklara döngüsel artışı olmamasına rağmen, tehlikeli bir şekilde 1,5 derece sınırına yaklaşıyoruz. Dünyadaki Covid kilitlenmeleri emisyonlarda hafif bir düşüşe neden olmuş olabilir, ancak atmosferde biriken CO2 hala hızla artıyor. küresel ekonomik iyileşme yeşil olmadığı sürece, dünyadaki milyonlarca insanın geleceği gerçekten çok karanlık görünüyor” dedi.

Kaynak:  NTV

2020, en sıcak yıl olarak kaydedildi

Yorumlar kapalı.