161 sinemacıdan Boğaziçi’nde kayyum rektör istemeyen öğrencilere destek

Aralarında pek çok oyuncu, yönetmen, senarist ve görüntü yönetmeninin bulunduğu 161 isim Boğaziçi Üniversitesi'nde kayyum rektör istemeyen öğrencilere destek metni yayınladı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Boğaziçi Üniversitesi’ne AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Melih Bulu’nun rektör olarak atanması ardından başlayan protestolardaki hukuksuz tutuklama ve gözaltılara karşı bir ses de sinemacılardan geldi. Aralarında pek çok oyuncu, yönetmen, senarist ve görüntü yönetmeninin bulunduğu 161 isim Boğaziçi Üniversitesi protestolarına destek vererek ”Seçim hakkının kayyım düzeni ile değiştirilmesine, öğrencilerin isteklerinin itham, tehdit ve kaba kuvvetle baskı altına alınmasına, hapsedilmelerine itiraz ediyoruz” dedi.

Evrensel’in haberine göre, Yazarlar ve gazetecilerin ardından Boğaziçi Üniversitesi protestolarına destek veren bir bildiri de sinemacılar tarafından yayımlandı. Aralarında Nur Sürer, Şebnem Sönmez ve Bülent Emrah Parlak gibi isimlerin de olduğu 161 sinemacının imzaladığı metinde, ”Biz sinemacılar; direnen gençlerimizin yanında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz” denildi.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Biz sinemacılar; hep ışığa bakmayı, ufka bakmayı, hayallerimize ve geleceğe bakmayı biliriz. Hikayelerimiz bu bakışlarda gizlidir. Aşağı bakmamızın yegâne nedeni ise, ancak yerdeki karıncayı incitmemek olabilir.

Biz sinemacılar; inanıyoruz ki gençler bu ülkenin aydınlık hayalleridir. Işık da, gelecek de onlardadır. Boğaziçi öğrencileri demokratik, özerk üniversite istemlerinde sonuna kadar haklıdırlar. Bu nedenle anayasaya uygun, yasal, hukuki, meşru ve barışçı eylemlerini sürdürmek haklarıdır. Bu haklarını kullandıkları için suçlanamazlar.

Biz sinemacılar; direnen gençlerimizin yanında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz. Seçim hakkının kayyım düzeni ile değiştirilmesine, öğrencilerin isteklerinin itham, tehdit ve kaba kuvvetle baskı altına alınmasına, hapsedilmelerine itiraz ediyoruz. Saygın, değerli, intihale asla tenezzül etmemiş ve etmeyecek hocalarımızın hedef gösterilmesine de itiraz ettiğimizin bilinmesini isteriz.

Biz sinemacılar; cinsel yönelimler, inançlar, etnik kimlik ya da düşünceler üzerinden ayrımcılık yapmanın “halkın bir kesimini, diğer bir kesim aleyhinde kin ve düşmanlığa tahrik etmek suçu” olduğunu düşünüyoruz. Adil bir yargının bunu tespit ederek harekete geçmesi gerekirdi.

Durduğumuz ve asla kıpırdamayacağımız yer tam da burasıdır. Durduğumuz noktadan görünen ise üniversitelerin kendi seçimleri olmayan ve dışarıdan atanmış kişilerce yönetilmeye çalışılmasının ne kısa ne de uzun vadede Türkiye’ye hiçbir yararı olmayacağıdır.

Kamuoyuna duyururuz.”

161 sinemacıdan Boğaziçi’nde kayyum rektör istemeyen öğrencilere destek

Yorumlar kapalı.